spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
      Nr. 24, decembrie 2000 - ianuarie 2001

    In prag de craciun
      Basile Gliga
  In epoca in care traim, pe mapamond predomina trei mari forme de guvernare: dictatura de dreapta, dictatura de stinga si democratia cu toate nuantele ei.
Sunt adeptul indiscutabil al democratiei. In acelasi timp, sunt constient ca sistemul democratic prezinta o serie de anomalii, insa este perfectibil. Sistemul democratic existent, fiind o expresie a gindirii colective, reflecta nivelul de evolutie al societatilor ce il practica.
Daca in formele de dictatura conducatorul este impus cu senile de tanc si hoarde inarmate, in democratie fiecare isi exprima optiunea prin votul sau. Fiecare isi identifica gandirea, intr-o anumita masura, cu cel ales. Deci, conducatorul ales reflecta intr-o maniera sau alta, chintesenta gindirii si atitudinii unui popor.
In prima parte a acestui secol, occidentul a cochetat cu dictatura de dreapta. Cel de-al doilea razboi mondial, insa, a scos din plin in evidenta fata monstruoasa a acestei forme de conducere. In consecinta, societatile din occident au inceput sa practice si sa perfectioneze sistemul democratic.
In schimb, Europa rasariteana, lasata la cheremul Moscovei, a intrat in laboratorul de experiment al unei dictaturii de stinga, numita dictatura proletariatului. Aceasta forma de dictatura, nemaiintailnita in istorie, timp de decenii, pe linga schimbarile social-economice a operat si schmbarii profunde la nivelui de constiinta sociala si individuala.
Falimentul economic si moral al sistemului de dictatura proletara a pus sute de milioane de oameni in fata unei singure alternative viabile: sistemul democratic.
Situatie paradoxala, deoarece generatii de-a rindul au fost educate sa urasca acest tip de sistem.
In Romania, unde dictatura a fost una dintre cele mai necrutatoare, criza de identitate si cautarile ambigue ale confratilor nostrii, in mod firesc au fost si sunt mai accentuate.
Reformele impuse dupa aniii ’90 au avut limitele gindirii si educatiei celor care erau la putere.
La aceste limite sau mai adaugat setea de inavutire si dispretul pentru cei multi.
Apoi, lipsa de coerenta si incapacitatea unei coalitii heteroclite ajunsa la putere si in care poporul si-a pus speranta, au dus la o deceptie generala.
Iata, dupa un deceniu, optiunea maselor s-a indreptat din nou spre domnul Ion Iliescu.
Calitatea sa de politician este incontestabila, insa fiind format in sanul sistemului comunist, in perioada in care a fost presedinte, respectiv 1990-1996, prin manifestarile si masurile luate se intrevedeau limitele ideologiei in care a fost format.
Traim cu speranta ca din iubire de neam si acum, cind este in fata istoriei, la ultimul sau mandat, va face tot posibilul ca cei multi sa aiba o viata mai buna, sa infrineze coruptia si sa respecte cele declarate in momentul alegerii: ”Nu vom accepta nici un fel de derapaj de la cursul ireversibil spre democratie si spre afirmarea institutiilor statului de drept, spre consolidarea drepturilor si libertatilor cetatenilor”.
Se apropie noaptea Nasterii Domului Nostru Iisus Hristos, ce a adus speranta omenirii.
Speranta de adevar si lumina.
Sa sarbatorim cum se cuvine, in pace, bucurie si in dorinta de mai bine pentru noi si fratii nostrii din Romania.
 
SARBATORI FERICITE !