spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
      Nr. 25, februarie 2001 - martie 2001

    ARIBA! ARIBA! MAXICO
      Marcella Trana
  Mexic: o destinatie ce poate fi pe gustul tuturor. Orasele mari sofisticate, sau intimitatea satelor pitoresti, plajele insorite si muntii vulcanici acoperiti de zapada, vestigii arheologice ce aduc marturie pentru istoria de glorie a tarii, precum si vestigii somptuoase ale trecutului colonial.
Toate aceste paradoxuri culturale si geografice dau Mexicului o bogatie infinita de imagini si ofera optiuni de vacanta din cele mai variate si atragatoare.
Ciudad de Mexico, capitala, se intinde pe o arie de 2357 de kmp, intre Tenochtitlan, vechiul oras de resedinta al lui Montezuma, conducatorul Aztec si palatul lui Hernan Cortez, cuceritorul spaniol.
Panorama uneia din cele mai mari aglomeratii umane din lume cuprinde remarcabile realizari arhitectonice moderne: stadionul olimpic, marile arene de corrida, cladiri decorate de mari artisti precum Diego Rivera. Alaturi de acestea isi etaleaza frumusetea si bogatia catedrale din timpul imperiului spaniol, pietele de un rar rafinament arhitectural.
Pamantul Mexicului s-a nascut din miscarile zbuciumate ale scoartei terestre. Nu departe de Ciudad de Mexico se afla vulcanul stins Popocatepetl, inalt de 5452m, dar nu acesta este cel mai inalt varf din tara: Mexicul are si alti munti impunatori. Dintre ei, cel mai inalt este Citlatepetl, cu varful Orizaba, care se ridica la 5747 m. In fapt, muntii mexicani fac parte din "coloana vertebrala" a celor doua Americi, formata din Muntii Stancosi in America de Nord, lanturile muntoase ce formeaza, cu vaile lor, istmul denumit America Centrala si continua, pana hat, in Tara de Foc, cu Anzii Cordilieri. Una din marile atractii ale Mexicului sunt cum am mai spus, vestigiile trecutului istoric mai nou si mai vechi. Nu pot lipsi din nici o enumerare de acest fel Piramida Soarelui, inalta de 65m si cea a Lunii, inalta de 60 m, ambele aflate la Teotihuacan, la vreo 55 de kilometri de Ciudad de Mexico. Apoi, peninsula Yutacan, in partea de sud a tarii, este renumita pentru spectacularele si misterioasele vestigii ale civilizatiei Maya, de la Chicen Itza si Uxmal. Sau, pe coasta Pacificului, piramida de la Palenque, care a starnit atatea comentarii si controverse datorita imaginilor sapate intr-o mare lespede de piatra si care arata, dupa unii, o figura mitologica suprapusa Arborelui Vietii, iar dupa altii, un pilot la comenzile unei nave cu reactie.
Dupa ce am plonjat in istoria Mexicului, ar fi vremea sa ne cufundam si in apele calde ale Golfului Mexic, la Cancun. Satul de pescari care exista acolo pana in 1970 a fost transformat intr-o statiune turistica de prim ordin. Printre raritatile locului, ghidurile turistice mentioneaza nisipul cu totul deosebit, care nu se infierbanta la soare, deoarece nu contine fier in compozitia lui. Drept urmare poti parcurge cu talpile goale toti cei 22 de kilometri ai plajei, fara sa ti le frigi, oricat de puternic ar fi astrul zilei.
Dicolo de plaja – hotelurile. Majoritatea arboreaza cu mandrie, la capitolul "clasificare", cate patru sau cinci stele. Ospitalitatea mexicana, chiar daca putin mercantila, este bine reprezentata de un personal bine pregatit si amabil la extrem. Vorbind de ospitalitatea mexicana, trebuie neaparat sa amintim caldura si jovialitatea locuitorilor, de unde si anecdota cu "Numele meu este Pedro – eu omor oameni pentru bani. Dar tu esti prietenul meu - pe tine te omor pe gratis!".
O alta salba de statiuni, pe coasta Pacificului: Acapulco, cu faimosii saritori de la inaltime in apa golfului si cu amintirea lui Elvis Preley in "Fun in Acapulco", unul din muzicalurile ce au facut furori in anii `60; Manzanillo; Huatulco si Ixtapa. Si nu, in ultimul rand, Puerto Vallarta, statiunea prin excelenta a familistilor. O specialitate mexicana:"fiesta", sarbatorile locale cu fast de sarbatori mondiale, cu focurile de artificii in care mexicanii sunt adevarati asi, cu formatiile de mariachis care-ti infierbanta sangele in vine. Oricine este bine primit in mijlocul "fiestei". Singura problema care se pune este aceea de a rezista in ritmul impus de participanti!
Daca influenta vecinilor din Nord – americanii – se face simtita in structurile turistice, ca urmare a standardelor calitative pe care le-au impus paralele lor, asta nu stirbeste nimic din spiritul latin care domina peste tot, cu exuberanta. SI IN PLUS, NICI NU FACE DIN MEXIC DOAR O DESTINATIE DE LUX.
EXISTA ACOLO POSIBILITATI PENTRU FIECARE PUNGA, PENTRU FIECARE BUGET DE FAMILIE. TOTUL ESTE SA LE CAUTATI!
SI CEL MAI USOR LE GASITI CU AJUTORUL AGENTULUI DUMNEAVOASTRA DE VOIAJ:
  INTERPALLAS VOYAGES
  Telefon:(514) 937 - 5913
 (514) 937 - 6411
 1 - 800 - 937 - 8810

(PUTETI CONSULTA SI OFERTELE MEXICANE ALE AGENTIEI INTERPALLAS VOYAGES CONTINUTE IN PAGINILE ZIARULUI DUMNEAVOASTRA PREFERAT, "TRIBUNA NOASTRA")