spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
      Nr. 25, februarie 2001 - martie 2001

    ROMANIA – copilul problema al Europei
      Marcel Anghel
  Europa aproape ca s-a saturat de Romania. Adrian Nastase, prezent la sfarsitul lunii ianuarie a.c. la Bruxelles, a realizat ca Europa si-a cam pierdut rabdarea cu Romania. Daca dupa alegerile din 1996, Europa si-a deschis larg portile spre Romania, ulterior s-a vazut ca romanii nu prea vor sa intre in Europa. Fosta conducere care a guvernat pana la sfarsitul anului 2000 a "reusit" performanta (prin contraperforamantele economice) de a readuce Partidul Romania Mare in Parlament la un prag de-a dreptul incredibil, adica cu 10 ori mai mult decat in 1996, fapt ce a facut ca Romania sa-si piarda credibilitatea fata de Occident. De altfel cresterea in procentaje a PRM-ului si intrarea la conducerea tarii a PDSR nu s-a datorat performantelor actualului partid de guvernamant ci mai mult prin contraperformantele Coalitiei aflata la Putere.
In vechea legislatura, fosta Coalitie a luat tot felul de angajamente, dar nu a prezentat nici un program concret, astfel ca nu a realizat nimic din ceea ce si-a propus. Adrian Nastase, care dupa cele confirmate cu diferitele ocazii pare a fi un pro-occidental, ar putea primi sprijin de la occcident daca va duce la indeplinire cele promise.
De altfel, problema principala a occidentului, in ceea ce priveste Romania este sa-si faca la timp temele pentru a nu mai fi "copilul problema al Europei", asa cum a declarat Gunther Verheungen. De altfel, acelasi Verheungen a mai adaugat ca "Avem dubii ca administratia dvs. poate absorbi banii pe care vi-i alocam din programe". Asta-i culmea absurditatii! Sa avem bani si sa nu stim sa-i folosim!
De altfel nici vechiul guvern, din cauza unor neintelegeri intre ministrii de la "agricultura" si "externe" era sa piarda 150 mil.EURO, destinati agriculturii. Mai mult, pentru ca Ministerul Mediului n-a dat la timp avizele, nu au inceput lucrarile (anul trecut) la autostrada Bucuresti – Cernavoda care sa asigure fluenta traficului de turisti spre litoral. Actualul prim ministru s-a straduit in luna ianuarie sa arate Europei ca el "are o echipa si un guvern pe care se poate conta."
Oricum, unele obiective din programul de guvernare arata ca s-a schimbat ceva in mentalitatea PDSR-ului, mai ales ca urmeaza sa fie prezentate Parlamentului spre aprobare "Strategia Nationala de Securitate" si "Cartea Alba a Guvernului.
Pentru combaterea coruptiei, cabinetul Nastase vrea sa creeze un "Comitet National de Prevenire a Criminalitatii" in subordinea primului ministru care nu va fi altceva decat fostul CNAICCO (Consiliul National de Actiune Impotriva Coruptiei si Crimei Organizate), dar subordonat premierului si nu sefului statului.
Dar "temele" principale ale actualului Cabinet sunt legate de "revitalizarea candidaturii pentru aderarea la NATO, continuarea negocierilor cu UE si exercitarea ireprosabila a presedintiei OSCE". Pentru realizarea acestor teme guvernul isi propune ca obiective principale "cooperarea stransa cu NATO si membrii Aliantei pentru crearea consensului in jurul extinderii la summitul Aliantei din 2002", precum si "cooperarea Guvernului cu institutiile financiare internationale".
Revenind la problema "NATO" ar fi rebuit sa avem in vedere faptul ca "ceva" s-a schimbat in atitudinea "mai marilor lumii" fata de Romania. Chiar aceeasi persoana, lordul Robertson, secretarul general al NATO, arata cu un an-doi in urma ca "usa va ramane deschisa", iar in ceea ce priveste Romania, nu se pune problema "daca" ci "cand" va intra in NATO, iata ca in ianuarie anul acesta, la Bruxelles, acelasi "lord", punea Romania alaturi de Albania, iar din cuvintele acestuia reiesea mai mult un dezinteres NATO fata de noua extindere.
Intr-adevar sansa ratata la Madrid nu mai poate fi reactivata deoarece s-a schimbat "ceva " in lume. Au disparut de pe scena politica Clinton si Eltin, iar Putin doreste o reimpartire a lumii cu George W.Bush. Daca americanii vor intoarce spatele si acum, desi romanii i-au asteptat zeci de ani in zadar, inseamna ca cei care si-au dat viata in munti sau in inchisori (ca si bunicii mei) tot asteptand pe americani, si-au dat viata degeaba!
Romania, desi este o tara francofona prin educatie, mai ales pentru cei in varsta ("Ai nostri tineri la Paris invata ") a fost si este o tara filo-americana. Din totdeauna romanii au admirat America si pe americani. O serie de oameni nascuti pe pamant romanesc au emigrat in Lumea Noua pentru a-si desavarsi studiile sau pentru a se realiza (George Palade, Anghel Rugina, Mircea Eliade, etc.) Astazi, marea majoritate a tineretului cunoaste foarte bine limba engleza si cunosc mai multe despre USA decat despre Franta (desi eu sunt un admirator al limbii si culturii franceze – fiind probabil mai in varsta.)
Daca bunicii si chiar parintii nostri au murit sperand sa "vina americanii", poate ca republicanul G.W. Bush nu va ceda ambitiosului Putin, Sud-Estul Europei cum au facut predecesorii sai si vor sosi in sfarsit americanii! Romania ii asteapta deoarece este o insula latina intre vecinii care sunt in majoritate de origine slava. Ar fi pacat ca si in sec. XXI sa ramanem in "zona gri" mai ales ca la Bruxelles "mai marii lumii" si-au format o opinie ca s-au pripit invitand Romania la negocierile de aderare la U.E., opinie insusita (rapid) si de " mai micii Europei" (Bulgaria, Ungaria) vis-a-vis de propunerile facute de U.E. de a aloca Romaniei 640 mil. EURO anual, credite nerambursabile, pentru a atinge nivelul economic cerut de occident. Dar, trebuie reamintit faptul ca in 1999, la Helsinki, liderii occidentali au hotarat ca Romania sa fie inclusa in spatiul euroatlantic deoarece, asa cum mentiona acelasi Ghunter Verheugen "Romania si-a indeplinit cerintele pentru inceperea negocierilor de adereare la U.E.
Intrarea in NATO, obiectiv ratat de vechea Putere, reprezinta (din nou) un obiectiv prioritar al actualei Puteri. De altfel, Adrian Nastase, dupa intoarcerea de la Strasbourg si Bruxelles, arata ca anul 2001 este esential pentru includerea Romaniei la summitul NATO din anul viitor pe lista tarilor care ar pute a fi primite in cadrul acestui organism. Desigur ca acest obiectiv "va depinde de numeroase alte elemente, pornind de la modificari eventuale de prioritati ale administratiei americane pe sistemul de aparare antiracheta, de la o redresare a raporturilor si intereselor intre tarile occidentale europene si Statele Unite", asa cum s-a exprimat premierul roman.
Insa intrarea in NATO va depinde si de modul in care Romania isi va face temele date de cei din "Alianta". De altfel, tot Adrian Nastase a mai precizat ca "in urmatoarele saptamani vom prezenta nu declaratii ci fapte, avand ca scop refacerea credibilitatii Romaniei", tinandu-se seama de faptul ca la Bruxelles, s-a considerat, din pacate ca in ultimii ani Romania a facut multe promisiuni insa nu s-a tinut de cuvant.
Dar cum va apare Romania in "ochii Europei" cand chiar in sanul partidului de guvernamant au aparut deja unele sciziuni intre promisiunile facute de noul premier si presedintele Iliescu, care se tot incurca in tot felul de declaratii contrazicandu-l pe Nastase, fara sa-l intrebe nimeni. Astfel, la Focsani, pe Ion Iliescu l-a luat gura pe din-nainte si si-a dat cu "presupusul" cu privire la "disparitia si lichidarea unor banci si la modul cum se face privatizarea", tocmai cand Adrian Nastase era la Bruxelles, retractand apoi cele spuse ca "poate si eu am avut formulari nepotrivite si imprecise". Un proverb romanesc spune ca "daca taceai filozof ramaneai!"
Fara sa fi declarat un razboi pe fata se constata unele lupte interne in sanul PDSR, respectiv intre "aripa Nastase", fractiune reformatoare si "vechea garda" conservatoare. "Vechea garda" se va rupe greu de trecut deoarece mai persista la unii politicieni realizarea unei "democratii originale", lozinca lansata inca de la venirea la putere a FSN-ului, prin reprezentantul acestuia.
Ori, fara consolidarea statutului de drept, fara reforme de esenta pe plan institutional, fara o stabilitate legislativa si fara stoparea jafurilor prin cunoscutele "inginerii financiare" vom ramane "copilul problema al Europei".
Sa speram ca promisiunile facute de Adrian Nastase la Bruxelles si Strasbourg se vor transforma in masuri energice, cu adevarat democratice, care sa confere credibilitate Occidentului, pentru a putea fi raportat la U.E. ca Romania si-a facut temele si se poate conta pe cea mai mare tara din aceasta zona Sud-Estica si respectiv, pe a doua tara ca marime, care bate la portile integrarii euroatlantice.