spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
      Nr. 25, februarie 2001 - martie 2001

    Observatia si intuitia – atuuri in relatiile de afaceri
      Basile Gliga
  Intalnim, aproape in fiecare zi, oameni care nu sunt capabili sa-i asculte pe altii, fiindca sunt prea preocupati de punerea In valoare a propriei lor imagini. Acest tip de oameni Intr-un fel se comporta cu subordonatii, in altfel cu patronul si totalmente diferit cu interlocutorii din afara firmei.
Caracterul ferm nu-si schimba "culoarea" dupa mediu. Este deschis si transant.
Consider ca pentru a fi eficient in afaceri, intuitia si cunoasterea psihologica sunt atuuri de necontestat.
Daca vindem sau cumparam, angajam pe cineva sau negociem un contract, este important de a cunoaste personalitatea celui cu care venim in contact.
Multi dintre noi, judeca pe ceilalti dupa auzite sau dupa ideile preconcepute ale societatii din care facem parte.
Pentru a ne face o impresie personala este necesar sa cunoastem direct oamenii ce ne intereseaza.
Observatia si intuitia vor aduce evidente tangibile. Evidente ce ne ajuta sa patrundem fatada si sa prevedem modul de comportament In relatiile de afaceri. Aceasta cunoastere se poate dovedi inestimabila.
Sa nu uitam, cand observam, sa vorbim cat mai putin posibil si sa ascultam cat mai mult.
Facultatea de asculta si observa pe interlocutor in afaceri devine o calitate deosebita. Nu trebuie sa ne grabim asupra concluziilor si interpretarilor conventionale.
Sunt persoane tinere care nu au o experienta, vorbesc si se comporta dupa indicatiile manualelor pe care le-au studiat de data recenta. De obicei, Isi aleg o "poza" de prezentare si decoratia biroului este prelungirea acestei poze.
Nu odata am intalnit birouri incarcate de diplome. Fiti siguri ca un asemenea birou este amenajat cu intentia de a crea impresie. Este recomandabil sa fiti foarte prudenti cu aceasta categorie de oameni In domeniul afacerilor. In majoritatea cazurilor ei sunt preocupati mai mult de aparenta decat de performanta.
Persoanele care au reusit in afaceri, de obicei, au un ego foarte puternic.
A nu confunda un ego puternic cu un ego demonstrativ. Ego demnostrativ este un semn al slabiciunii si al mediocritatii.
Cand suntem foarte tineri, suntem foarte sensibili la factori exteriori precum banii, puterea si prestigiul. Odata cu varsta, teoretic devenind mai intelelpti, dam mai multa importanta capacitatii profesionale si calitatilor interioare.
In cadrul companiilor, oamenii au tendinta sa copieze unele trasaturi de caracter ale celor care Ii dirijeaza. In relatiile de afaceri, cunoasterea patronului va va ajuta sa gasiti modalitatea optima de comportament cu institutia optima pe care o conduce.
Adesea sunt organizate partide de tenis, de golf… in care oamenii stabilesc contacte, se cunosc mai bine.
De exemplu pe terenul de tenis cand se rateaza un serviciu, sau se pierde un punct, cel care este In cauza este incapabil sa recunoasca ca a facut o greseala, gaseste tot timpul ca altul este de vina. Deci vom putea realiza la ce ne putem astepta de la persoana respectiva In relatii de afaceri.
Oamenii pot fi observati si in atitudinile anodine. Felul cum trateaza ospatarul la o masa, gazda Intr-o vizita… Cel mai bun loc de observatie sunt manifestarile mondene spre deosebire de cele protocolare unde toata lumea se comporta dupa anumite reguli.
In intalnirile de afaceri, in majoritatea cazurilor, fiecare joaca un rol, poarta o masca.
Pentru a observa oamenii, in ideea de a gasi cele mai bune modalitati de comunicare in relatiile de afaceri, va redau o schema de principii.
 1. Ascultati cu atentie
 2. Observati cu atentie
 3. Vorbiti cat mai putin posibil
 4. Tineti cont de primele impresii
 5. Reflectati inainte de a vorbi
 6. Fiti discret
 7. Fiti detasat