spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
  Nr. 25, februarie 2001 - martie 2001

    Mostenitorii lui Brancusi si cimitirul lor fictiv
      Adrian Irvin Rozei
  Cativa ani inainte de a muri, in 1957, Brancusi incredinteaza un voluminos dosar cu diferite proiecte artistice, pictorului Marcel Duchamp. Acesta il lasa prietenei lor comune Antonia Isnardi.
In 1969, Franco Ferero mosteneste acest dosar si, impreuna cu Massimo Ruffinengo, Gianluca Cane si alti cativa artisti – sase in total – creaza grupul "Eredi Brancusi", cu sediul la Cherasco, in inima regiunii Piemonte, pe malul raului Tanaro, nu departe de Torino.
Primul proiect inspirat de documentele lasate de Brancusi, ia fiinta acum doi ani: un cimitir fictiv aflat in padurea umeda de langa Pocapaglia. Intre pinii care formeaza aceasta padure, se ascund mormintele fictive ale unor personaje de roman, precum Dorian Gray sau Anna Karenina, sau cele amintind personalitati stiintifice si artistice disparute in conditii misterioase, ca fizicianul Ettore Majorana, colaborator al lui Enrico Fermim, a carui urma se pierde in 1938 in cursul unui voiaj intre Palermo si Napoli.
Daca maine, Antoine Saint-Exupery, disparut in plin zbor deasupra Marii Mediterane, va deveni oaspetele acestui cimitir, cu siguranta ca mormantul lui se va gasi alaturi de cel al Micului Print. Alte morminte amintesc personaje din filme celebre sau din melodii populare precum Marion Crane din "Psihoza", sau figura intruchipata de Marlon Brando in "Apocalypse now".
Nu departe de acest straniu cimitir, intr-o galerie de arta din Torino, Luigi Franco prezinta expozitia "Disparuti". Volume din literatura universala din care au fost sterse frazele si numele celor "disparuti". O forma de cenzura sau de uitare menita sa atraga atentia celor care viziteaza expozitia.
De pe mormantul lui Dorian Gray, din cimitirul de la Cherasco a disparut portretul eroului!
Nu se stie daca a fost furat sau daca "Mostenitorii lui Brancusi" incearca sa-l faca sa dispara din memoria vizitatorului.
De altfel existenta acestui cimitir nu are ca scop sa atraga turistul in cautarea ideilor stranii. E vorba de a da viata unei idei originale si de a interpela imagiantia fiecaruia dintre noi, punandu-se in contact cu personajele cele mai nemuritoare ale memoriei noastre.
 
Acest articol face parte dintr-o serie, care isi propune sa puna in evidenta prezenta in actualitatea lumii, a unor persoane si locuri legate de istoria si cultura romana.
Scopul urmarit este de a da calatorului roman ocazia de a descoperi "secante romanesti", care marcheaza drumurile lumii.