spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
      Nr. 25, februarie 2001 - martie 2001

 Ce aduce nou P.D.S.R. in economia romaneasca
      Dan-Liviu Nicolae
  Au trecut alegerile si odata cu ele, etapa promisiunilor labartate, pe care PDSR le-a dat repejor la o parte, lasand acum impresia ca priveste realist si hotarat reforma. Cel putin asa reiese din ultimile manifestari publice si din declaratiile primului ministru, Adrian Nastase.
In Romania, tara macinata de inflatie, de coruptie, de lipsa educatiei elementare in materie economica (reziduurile marxiste din gandirea majoritatii populatiei – lucru de care nici nu poate fi socotita vinovata – nu reprezinta decat o jenanta consecinta a unei demagogii practicate vreme de jumatate de secol), problemele legate de economie sunt imense. Practica ce a urmat schimbarii de regim din decembrie 1989 – aceea de a secatui rezervele tarii prin importuri masive, prin continuarea subventionarii paguboase a intreprinderilor nerentabile ( si care erau cumva, rentabile in 1989?), desi "justificata" cu pretextul "grijii fata de om", n-a fost altceva decat o manevra destinata sa confere "legitimitate" noii stapaniri, care si-a atras astfel, pe termen scurt – de fapt pentru o prima campanie electorala – "simpatia" si "increderea" populatiei.
In realitate, acest comportament a dus la un singur lucru : la o panta descendenta din ce in ce mai abrupta a sanselor de redresare economica.
Incontestabil, nici "schimbarea" din noiembrie 1996 nu a schimbat nimic.
Puterea instalata atunci lasandu-se macinata de algoritm politic, de incompetenta si de cresterea nemasurata a coruptiei. Economia nu a beneficiat cu nimic nici de atunci incoace intrucat masurile adoptate au continuat « traditia » carpelilor in dauna abordarii ferme a reformei.
Ceea ce a scapat guvernantilor de pana acum, este faptul ca nici subventiile, nici privatizarile facute pe sub mana sau, in cel mai bun caz, fara o clarificare si o insanatosire a climatului legislativ si educational nu rezolva problema cresterii economice.
Adevaratul motor al cresterii economice este productivitatea. La urma – urmei, este si ceea ce da superioritate economiei americane. Dupa cum se cere si o rasturnare a balantei intre industrie si agricultura. Mai ales in conditiile actualei explozii tehnologice. Regimul marxist a mascat intotdeauna ineficienta sistemului sau de productie recurgand la o subventionare oculta a "cresterii" industriale pe seama exporturilor de produse agricole, singurele capabile sa obtina o diferenta pozitiva intre costurile interne si preturile internationale. Dupa cum si mentinerea veniturilor populatiei la un nivel minim, combinata cu reducerea ofertei de bunuri de consum, a fost o alta cale de subventionare a industriei.
Dupa cum spuneam, cresterea productivitatii este singura solutie. Iar aceasta nu se poate realiza doar prin fortele proprii ale Romaniei.
Insuficienta capitalului autohton ramane o cauza majora, dupa cum si decalajele tehnologice fata de tarile industrializate fac imposibila aplicarea vechiului adagiu liberal "prin noi insine".
Ceea ce poate face Romania "prin ea insasi" este crearea unui climat favorabil investitiilor straine. Sub toate aspectele: un corp de legi clare si stabile, un sistem bancar consolidat, nu in ultimul rand combaterea pe toate caile a mentalitatii paternaliste a marii majoritati a populatiei.
Revenind la tema noastra principala: "Ce aduce nou PDSR in economia romaneasca?", trebuie sa constatam ca, intr-adevar, ceva-ceva pare sa se miste cu adevarat. In ceasul al doisprezecelea, desigur, dar ultimul tren n-a fost inca pierdut definitiv. Primul ministru, Adrian Nastase, intors de la intalnirile de la Strasbourg si Bruxelles, a declarat intr-o teleconferinta cu noii prefecti ca Romania se afla in fata ultimei sanse de a se integra in Uniunea Europeana. Fara a mai vorbi de faptul ca premierul se distanteaza in chip fatis de discursul presedintelui Ion Iliescu, marcat de o gandire economica si politica desueta.
Incepand cu declansarea unei politici de austeritate in administratia de stat si terminand cu tentativa de asanare a sistemului bancar (inclusiv readucerea CEC-ului la statutul sau traditional – acela de casa de economii garantate de stat), guvernul Nastase – guvern PDSR – manifesta o hotarare neobisnuita la noi, pentru ameliorarea climatului de afaceri.
Fara a proclama "o adevarata revarsare a Nilului" peste tara, cu toate rezervele posibile (printre care aceea ca noile reglementari in functionarea Legislativului ar putea deschide din nou calea spre partidul-stat.), trebuie sa recunoastem in noua atitudine a PDSR o cotitura ce s-ar putea dovedi benefica pentru Romania, cel putin pentru o vreme.
Si ar mai fi de subliniat un lucru: PDSR nu s-a aratat, recent, impotriva hulitei, de multi, globalizari. Este posibil ca la nivelurile de decizie ale partidului sa se fi ajuns la concluzia realista ca globalizarea este, la actuala dezvoltare a informaticii si a comunicatiilor, un fenomen firesc si inevitabil. Ori a ne integra acestui fenomen inseamna singura sansa de a parasi periferia in care ne gasim astazi.