spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
      Nr. 25, februarie 2001 - martie 2001

 OBEZITATEA
      Dr. Olimpia - Maria Timar-Banu
  Obezitatea reprezinta o problema de sanatate din ce in ce mai importanta in tarile industrializate. Astazi OMS considera ca prevalenta obezitatii a atins pragul epidemiei, si ca aceasta crestere pare legata pe de o parte de schimbarile aduse modului de viata, schimbari care faciliteaza sedentarismul si cresterea in greutate, si pe de alta parte, de factori genetici individuali, sau grup etnic. In acest articol, vom analiza prevalenta, mijloacele de depistare, cauzele, complicatiile si tratamentul obezitatii.
  Definitia, prevalenta si depistarea obezitatii
Obezitatea este definita de cresterea excesiva a tesutului adipos in organism. In practica clinica, ea este definita printr-un "Index de Masa Corporala" (IMC), care reprezinta raportul intre greutate (Kg) si patratul inaltimii (mp.),(IMC=kg./mp). In Canada, prevalenta obezitatii definita prin IMC > 27 kg/mp. este de 35% la barbati si de 27% la femei, in timp ce in SUA este de 55% la adulti. In ceea ce priveste prevalenta obezitatii printre emigrantii canadieni, constatam ca ea este mult mai crescuta la cei veniti din Asia decat la cei veniti din Europa. In Europa, obezitatea oscileaza intre 15% - 20%, dar daca tendinta actuala se continua, aproape jumatate din populatia adulta europeana va fi obeza in urmatorii 30 de ani. Un fapt ingrijorator este cresterea obezitatii la copii si adolescenti (12% la copii si 10% la adolescenti, in America de Nord). Un IMC_>30 kg/mp este asociat cu un risc crescut de morbiditate si mortalitate cardiovasculara (mortalitatea e de 50% - 100% comparativ cu cei care au un IMC<25kg/mp.). Insa, factorul IMC nu ne da informatii despre distributia de grasime si nici nu ne permite intotdeauna sa facem distinctie intre excesul de tesut adipos si masa musculara. Tehnicile moderne de rezonanta magnetica si de tomografie viscerala sunt mult mai precise in estimarea tesutului adipos visceral (abdominal), dar sunt foarte scumpe si putin accesibile. Astazi raportul intre turul de talie/sold si simplu turul de talie, sunt indicii cei mai utilizati in practica medicala. Un raport supraunitar la barbati si mai mare decat 0,8m la femei, defineste obezitatea de tip abdominal(android). Studiile au demonstrat ca un simplu tur de talie e compatibil cu schimbarile in masa de tesut adipos visceral si cu cresterea riscului de complicatii metabolice si boli cardiace. Obezitatea viscerala abdominala este mult mai frecventa la barbati decat la femei.
Pentru a evalua mai bine riscul de MCV si pentru a recunoaste pacientii expusi, este de ajuns sa se masoare cei doi indicatori ai triadei aterogene: turul taliei, care atesta cantitatea de grasime viscerala mai corect decat raportul talie-sold si procentul de trigliceride. Prin urmare, cei doi indicatori ar trebui sa figureze in dosarul pacientului, la un loc cu celelalte informatii: IMC, procentul de colesterol total, LDL-colesterol (colesterolul "rau"), HDL-colesterol (colesterolul "bun"), raportul colesterol total – HDL, presiunea sanguina,prezenta diabetului, tabagismul si antecedentele familiale.
 
  Complicatiile obezitatii
Obezitatea este o tulburare foarte complexa, determinata de o multitudine de factori si reprezinta un important factor de risc in aparitia a numeroase boli printre care: maladiile cardiovasculare (MCV), hipertensiunea arteriala (HTA), diabetul, dislipidemia, insulinorezistenta si cancerele. Alte boli asociate obezitatii sunt: ciroza ficatului, bolile vezicii biliare,varicele, ulcerele venoase, guta, osteoartrita, hernia hiatala, sterilitatea, sforaitul, depresiunea, etc.
 
  Obezitatea si bolile cardiace
In cursul ultimilor ani, cercetarile facute in domeniul bolilor cardio-vasculare au pus in evidenta faptul ca obezitatea, mai ales cea abdominala, constituie un factor important de risc de MCV pe care trebuie sa-l intelegem mai bine. Rezultatele studiului lui Framingham au relevat ca, greutatea corporala este al treilea factor ca importanta, dupa varsta si hiperlipidemie, in prezicerea bolii coronariene la barbat. Obezitatea joaca un rol independent in dezvoltarea de HVG (hipertrofie ventriculara stanga) insuficienta cardiaca, infarct miocardic, HTA si alte accidente cardiovasculare. De fapt, presiunea sistolica si cea diastolica cresc cu IMC si diminueaza sau dispar, odata cu pierderea in greutate. Pe de alta parte, prevalarea de HTA este de trei ori mai ridicata la indivizii obezi decat la indivizii cu greutate normala si aproximativ 55% din pacientii hipertensivi prezinta un exces de greutate (Index Masa Corporala > 25 Kg-m).