spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
      Nr. 26, aprilie 2001 - mai 2001

  Gena Manageriala
    Basile Gliga

  Imaginea...
  Contactele pe care le stabiliti cu oamenii in realtiile de afaceri, maniera in care va imbracati, felul in care vorbiti la telefon, stilul scrisorilor pe care le trimiteti, felul in care primiti pe cineva, toate acestea contribuie la formarea unei imaginii asupra dumneavoastra. Incercarea de prezentare a unei imagini false pentru a influenta atitudinea celorlati, numita curent manipulare, poate sa dea rezultate de moment, dar nu pe termen lung. In majoritatea cazurilor oamenii de afaceri eficienti au un comportament discret. Competenta, maturitatea in gandire si impartialitatea sunt atuuri majore in formarea unei imagini.
Secretara intr-o companie este cea care va face legatura cu lumea exterioara, comportamentul ei cu publicul va avea o influenta deosebita asupra imaginii care se formeaza asupra companiei si implicit asupra dumneavoastra.
La prima impresie, daca o secretara este aroganta sau prea zeloasa veti fi "judecat" ca fiind arogant sau prea zelos. Aspectul si corectitudinea corespondentei, atat in cadrul companiei, cat si spre exterior, are rol in formarea imaginii.
Tinuta vestimentara corespunzatoare creeaza o imagine pozitiva si de stabilitate. O tinuta neadecvata la o reuniune de afaceri sau in relatiile cu publicul poate crea indoieli asupra personalitatii dumneavoastra.
In lumea afacerilor, punctualitatea are un rol determinant. De multe ori, prin prisma punctualitatii este privita intreaga dumneavoastra viata profesionala.
Este apreciat faptul de a fi econom cu timpul celorlati. Nu faceti oamenii sa-si piarda timpul in biroul dumneavoastra, pentru a astepta, de exemplu ca sa terminati o convorbire telefonica de o jumatate de ora, cand ati fi putut sa spuneti "Sunt cu cineva. As putea sa va sun in cateva minute?". Daca sunteti obligat sa raspundeti la telefon in timp ce sunteti cu cineva, scuzati-va si fiti foarte concis. Unii oameni de afaceri fac tot timpul promisiuni si adesea le uita, sau nu le pot indeplinii. O asemena atitudine creeaza in mod inutil un efect negativ. Daca promiteti ceva, faceti ce ati promis. Daca nu sunteti sigur ca puteti face, in loc sa spuneti "voi face", spuneti "voi incerca". Deci nu uitati, a tine promisiunile, este deosebit de important si atarna puternic in balanta imaginii dumneavoastra si a companiei pe care o conduceti.
Fiecare civilizatie are particularitatile sale de comportament, determinate de de conditiile istorice intr-o zona geografica data. Noi venind din Romania in America de Nord, avem tendinta sa credem ca normele noastrea de comportament sunt perfect valabile, sau chiar "superioare". Preferabil pentru oamenii de afaceri sa incerce sa cunosca obiceiurile locului, decat sa caute sa le impuna pe ale lor. In cazul flateriilor (magulirilor si lingusirilor) atat de dragi romanilor, va recomandam sa renuntati la ele in contact culumea saxona, fiindca efectul lor poate fi foarte defavovabil dumneavoastra.
Sintetizati ceea ce doriti sa spuneti si nu va pierdeti in tot soiul de fraze inflorite si digresiuni. Lispsa capacitatii de sintetizare in vorbire poate crea indoieli asoura eficientei dumneavoastra.
O alta trasatura foarte importanta, care contribuie mult la formarea unei imaginiii asupra valorii profesionale, este discretia. Evitati sa faceti confidente si aprecieri la adresa celorlalti si mai ales a concurentilor.
Un atuu aparte in afaceri, este simtul umorului, cu conditia sa aveti capacitatea sa radeti de dumneavoastra, de situatie, dar nicidecum de altii. Rasul reduce tensiunea, care exista de exemplu in cazul unei tranzactii. Umorul creaza impresie favorabila si durabila.
In politica, John Kennedy a inteles cel mai bine rolul umorului. Reusea sa deruteze Conngresul si presa ostila chiar si in momentele cand singurul sau argument era umorul.