spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
      Nr. 26, aprilie 2001 - mai 2001

    Sfaturi practice pentru noii sositi
      Petru Axiotti
  Redactarea unui curriculum vitae adecvat, care sa ne prezinte cat mai corespunzator in fata membrilor comisiilor de selectie, constituie o etapa decisiva in cautarea unui loc de munca. Ce cuprinde acest document, care este considerat indispensabil pentru a obtine un serviciu? Si mai ales, ce informatii vrea sa obtina un patron despre un viitor salariat pe care si l-ar dori in colectivul sau de lucru?
Scopul principal al CV-ului este de a-l prezenta intr-un mod cat mai avantajos pe autorul sau, celui care ar dori sa-i ofere un loc de munca. Acest document trebuie de asemena sa suscite interesul destinatarului si sa-l determine sa invite candidatul la o intalnire sau la un interviu, pentru a-I evalua potentialul prosional, precum si calitatile pe care le poseda. Un CV bine prezentat, redactat in conformitate cu normele locale, provoaca deseori intalniri ce sunt incununate de obtinerea serviciului mult dorit.
Concizia este importanta: un CV nu trebuie sa depaseasca 2-3 pagini. Lucratorii din sectorul resurse umane sunt deseori grabiti si acorda mai putina atentie documentelor prea lungi. Incercati sa atrageti atentia cititorului, asigurandu-va ca ideile pe care le expuneti sunt pertinente, apropiate, judicioase. Cel care va citi CV-ul trebuie sa fie incitat de stilul si continutul documentului pentru a va analiza cu atentie dosarul.
CV-urile pot fi redactate si prezentate in mai multe feluri, dar cele mai folosite sunt:
(1) pe domenii de competenta
(2) cronologice, axate pe experienta profesionala
(3) in functie de specificul postului oferit si de elementele pe care doriti sa le evidentiati cu prioritate: diplome, studii de specialitate, etc .
In partea introductiva (comuna celor trei tipuri de CV), mentionati numele complet, adresa (inclusiv codul postal), telefonul, fax-ul sau adresa electronica unde sa puteti fi contactat in mod operativ. Specificati apoi limbile pe care le cunoasteti precum si nivelul la care le puteti utiliza (excelent, bine, satisfacator).
1. Primul tip de CV (pe domenii de competenta) continua cu enumerarea principalelor domenii in care excelati, in scopul atragerii atentiei cititorului asupra atuurilor majore ale candidatului. Continuati cu experienta profesionala, cu prezentarea studiilor efectuate si a diplomelor obtinute, enumerandu-va si calitatile.
2. CV-ul axat pe experienta profesionala trebuie sa prezinte locurile de munca ocupate, in ordine cronologica inversa (incepand cu cel mai recent), cu mentionarea principalelor sarcini si atributii aferente fiecarui post precum si cu evidentierea principalelor realizari. Incepeti descrierea fiecarei sarcini cu verbe de actiune la infinitiv.
3. Al treilea tip de CV incepe cu enumerarea diplomelor, studiilor de specialitate sau cursurilor de formare profesionala care ne-ar avantaja in cazul ocuparii unui anumit post ce necesita studii specifice. Urmeaza apoi, experienta profesionala si calitatile profesionale.
Incheiati CV-ul mentionand alte activitati ce va intereseaza, hobby-uri, etc . Aceste detalii pot permite patronului sa va cunoasca bine caracterul. Spre exemplu, activitatiele benevole la care ati participat pot sa indice disponibilitatea si generozitatea dumneavoastra. Faptul ca practicati un sport de echipa poate sa indice ca acordati o importanta considerabila lucrului in colectiv si ca sunteti un bun coleg, element extrem de apreciat in considerarea candidaturii dumneavoastra.
Un CV este de asemenea un instrument de comunicare a motivatiei solicitantului. Pentru a avea succes adoptati un stil pozitiv. Cuvintele pe care le folositi sunt importante, dar mai importanta este puterea de persuasiune.
Fiti perseverenti si dinamici pentru a va atinge obiectivele propuse. Mobilizati-va in acest scop toate fortele si relatiile de care dispune si veti reusi!
Pentru a beneficia de informatii adecvate in limbile franceza, engleza sau romana, precum si de programe de sprijin privind gasirea unui loc de munca, stagii remunerate, cunoasterea pietei de lucru, locale, a profesiunilor celor mai solicitate, redactarea un curriculum vitae castigator, a unei scrisori de insotire capabile, a unor carti de vizita, practicarea interviului (filmat si apoi analizat), nu ezitati sa ne contactati.
PETRU AXIOTTI
Telefon: (514) 271-8207, post 234
E-mail: axioti@yahoo.com