spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
      Nr. 26, aprilie 2001 - mai 2001

    Vesti din Romania
      Sevghin Omer

Surpriza la Cotroceni
Presedintele Ion Iliescu a surpins prin gestul facut fata de fostul suveran al Romaniei, Regele Mihai. La inceputul lunii martie, Ion Iliescu si-a trimis la Versoix in Elvetia, la resedinta regelui Mihai, doi emisari: consilierii prezidentiali Victor Opaschi si Ion Taples. Cei doi i-au inmanat fostului suveran o invitatie din partea presedintelui, de a participa la sfarsitul lunii martie la festivitatea de redeschidere a Galeriilor de Arta romaneasca moderna de la Muzeul National de Arta, care se afla in cladirea fostului Palat Regal de la Bucuresti.
Invitatia a fost refuzata politicos, pe motiv de obligatii care nu sufera amanare. Dar Regele Mihai a trimis un mesaj care a fost citit la ceremonia de deschidere si un alul personal presedintelui Iliescu. Intre timp, casa regala a anuntat ca familia regala va vizita Romania in luna mai.
Accesul la dosarele Securitatii
Desi exista o lege a accesului la propriul dosar din arhivele securitatii, desi a fost creat un consiliu national pentru studierea arhivelor securitatii (CNSAS), institutie care a primit si un sediu si a inceput sa functioneze totusi, subiectul colaboratorilor fostei Securitati, fie informatori sau ofiteri activi, este in continuare nelamurit.
Opinia publica a fost informata de colegiul CNSAS ca presedintele Iliescu nu are nici un dosar la securitate asisderea si Corneliu Vadim Tudor, presedintele partidului Romania Mare. Mai precis ni s-a spus ca in cartoteca nu exista "nimic", fapt care inseamna ca "nici in arhive nu exista nici un dosar". Ambele cazuri sunt ciudate, intrucat chiar dl. Iliescu s-a laudat nu o data ca a fost urmarit de securitate.
Aceasta insemna ca notele informative facute despre domnia sa de "baietii cu ochi albastri", erau puse undeva, adica intr-un dosar. Si atunci unde este acest dosar?
In ceea ce-l priveste pe C.V. Tudor, acesta si-a publicat singur dosarul de la securitate in revista pe care o publica. Mai mult, in "Cartea Alba a Securitatii" sunt reproduse mai multe note ale politiei politice, referitoare la actualul presedinte al PRM.
Si iata, aflam acum ca de fapt nu exista nici un dosar Vadim. Unde este adevarul? CNSAS a anuntat ca lucreaza la cercetarea dosarelor securitatii referitoare la Patriarhul Teoctist si la dosarele capilor celorlalte culte din Romania.
Scandal la GDS
Grupul pentru Dialog Social a anuntat ca fostul dizident Gabriel Andreescu a fost exclus din grup in urma acuzatiilor calomnioase aduse de acesta fostului ministru de externe, Andrei Plesu. Gabriel Andreescu a organizat o conferinta de presa la sediul GDS in cadrul careia a criticat activitatea GDS si a declarat ca il banuieste pe Andrei Plesu, membru al colegiului CNSAS de a avea in dosarul personal lucruri care-l fac santajabil. Luat la intrebari de ziaristi, Gabrie Andreescu a afirmat ca acuzatia sa se bazeaza pe "banuieli si pseudoargumete". La cateva zile, Andrei Plesu a recunoscut existenta unei declaratii date Securitatii in 1982 in care-i condamna pe Andreescu, cerand si despagubiri si de un miliard de lei.
Armata romana verificata din nou de NATO
Expertii din cadrul Comitetului Director Politico-Militar al NATO de la Bruxelles au analizat din nou stadiul pregatirii Romaniei pentru aderarea la Alianta. A fost avuta in vedere in principal revizuirea structurii de forte din Armata Romana, dar si stadiul modernizarii cadrului legislativ si armonizarea cu legislatia statelor membre NATO. Ca de obicei, expertii au recomandat partii romane sa continuie eforturile pe directia stabilita.
Ascultarile ilegale si cazul Grecea
In Romania doar Dumnezeu nu este interceptat, spunea nu demult un coleg ziarist. Din pacate, ascultarile ilegale au devenit aproape fapte banale. Cazul Ovidiu Grecea, fostul sef al Corpului de Control al Guvernului, care a anuntat intr-o conferinta de presa ca a fost urmarit si ascultat in timpul unui control efetuat in Moldova pe marginea unor privatizari dubioase. Tot ceea ce s-a realizat pentru clarificarea cazului a fost demisia lui Grecea. Echipa de control a lui Ovidiu Grecea a fost filata, ascultata si amenintata de Serviciul Secret al Ministerului de Interne, UM0962, fosta "doi si un sfert".