spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 27, iunie 2001 - iulie 2001

   Sa nu uitam!
     Basile Gliga

  Sistemul comunist s-a prabusit in Europa de Est de mai bine de un deceniu. O serie de inrebari ni le punem. Cum de a fost posibil ca un sistem politic care s-a nascut din dorinta idealista de a rasturna nedreptatea si de a construi o societate mai buna sa fi comis cele mai teribile orori pe care le-a cunoscut omenirea vreodata? Descoperim astazi ca in aproape trei sferturi de veac de la instaurarea acestui sistem peste o suta de milioane de oameni au fost sacrificati pe "altarul' noii societatii si in numele fauriri "omului nou".*
Analizat din perspectiva socio-politica si economica, regimul comunist a fost unul totalitar. Primul pas in faurirea statului totalitar il constitue instaurarea sistemului politic unipartid, prin lichidarea celorlalte patide politice, pasul urmator fiind punerea stapanirii pe stat . In felul acesta partidul unic ajunge conducator in toate domeniile: politic, ideologic si economic. Statul este acaparat total de partidul unic. Prin substituirea aparatului de stat cu aparatul de partid devine imposibil de stabilit unde incepe partidul si unde se termina statul. Prin osmoza celor doua se ajunge la statul totalitar ca forma de conducere.
Insa statul totalitar nu se considera desavarsit pana ce nu pune control asupra societatii civile, societate care poate constitui oricand un factor surpriza prin spiritul sau de autonomie fata de stat. Actiunea de subordonare totala a societatii civile fata de stat duce la aparitia lagarelor de concentrare, la exterminarea sau izolarea celor care nu vor sa accepte controlul total, la intoleranta absoluta fata de orice gandire politica autonoma si fata de orice compotament independent.
Structura statului totalitar nu permite libertatea cuvantului, a presei, a asocierii nici pentru cercurile conducatoare, pentru ca ar putea duce la slabirea sistemului totalitar din interiorul sau. Libertatea societatii civile este restrinsa continuu, pana ce dispare total.
Toate verigile mecanismului social functioneaza dupa ordinele puterii absolute. Anihilind toate elementele pluralismului politic, comunismul a abolit principiul democratic al separarii puterilor. Parlamentul, ca reprezentant al puterii legislative a statului, a fost desfiintat, legislativul si juridicul facand doar "figuratie", sub privirile necrutatoare ale executivului. Folosirea violentei este principala metoda de guvernare a partidului unic comunist.
Dispretul fata de multime si, implicit, fata de viata acesteia, elogierea clasei politice guvernante si cultul "marelui conducator", care se substitue lui Dumnezeu, extinderea controlului in toate sferele vietii sociale si inlaturarea religiilor, inocularea maselor cu filozofia violentei creatoare de drept - toate acestea sunt trasaturi de baza ale sistemului. Sa nu uitam sa le amintim generatiilor viitoare ca "darurile esentiale ale naturii sunt viata si libertatea"."** Nimeni nu are dreptul sa ia viata sau libertatea semenului sau. Viata este unica, iar fara libertate fiinta noastra se degradeaza.
 
*Le livre noir du communisme-crimes, terreur, repression - Stephane Courtois, NicolasWerth, Jean-Llouis Panne, Andrej Paczkowsky, Karel Bartosek, Jean-Louis Margolin
** Jean-Jaques Rousseau