spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
     Nr. 27, iunie 2001 - iulie 2001

    GENA MANAGERIALA
      Basile Gliga

  1.Consideratii…
  Toata lumea are sau ar trebui sa aiba anumite principii de viata si de conduita personala. Numai ca, in numele principiilor, adesea facem mult rau. In lumea afacerilor sunt multi oamenii insensibili si insolenti care isi ascund adevarata fata in spatele notiunii de principiu. De aceea nu invocati principiile decat daca sunt intr-adevar in cauza.
Altii considera ca este bine sa minti in afaceri. Nimic mai gresit: mai devreme sau mai tarziu se va afla adevarul si credibilitatea lor va fi compromisa.
O alta categorie tine cu tot dinadinsul sa placa. Ca atare aproba totul. Accepta sau propune lucruri pe care nu le pote realiza. In final ajunge la lipsa de consideratie din partea celor care o inconjoara.
Consider ca solutia optima este de a fi dumnevoastra insiva in orice situatie. In afaceri toti comitem erori. Nimeni nu este perfect, insa daca stim sa transformam escul intr-o lectie pentru noi insine, putem fi castigati. A comite aceleasi greseli devine grav si frizeaza incompetenta in domeniul respectiv.
A sesiza ocazia este o calitate importanta in lumea afacerilor. In acesta lume viata este deosebit de agitata; se trece prin "crize", care, daca nu sunt bine controlate, pot pune compania in pericol.
Am observat pe parcursul experientei mele manageriale ca daca o "criza" este pe punctul de a izbucni nu trebuie sa reactionam imediat, chiar daca ni se cere acest lucru. Luati-va un timp de reflectie, timp in care sa puteti analiza situatia sub diferite aspecte, sa strangeti toate datele necesare spre a gasii solutia optima.
Cei care ma cunosc bine sunt uneori surprinsi de capacitatea mea de a face fata unor esecuri sau stirilor proaste. Nu am fost intotdeauna asa. De-a lungul anilor, am invatat sa continui sa invat valoarea rabdarii.
In afaceri, in cea mai mare parte a cazurilor, situatia nu este atat de catastrofala pe cat pare. De multe ori, o infrangere de moment poate fi transformata intr-o victorie pe termen lung. Este uimitor cate probleme poate rezolva timpul. De aceea, consider ca dinamismul excesiv si lipsa de rabdare pot fi distrugatoare.
In afaceri, unde concurenta este necrutatoare, avem nevoie de reflectie si de multa disciplina. Atunci cand suntem propriul nostru patron, autodisciplina devine un factor covarsitor.
Pentru cineva care vrea sa observe psihologia umana "la lucru", compania este un loc privilegiat. Presupunand ca intr-o companie sunt mai multe persoane cu aceeasi informatie si capacitate, iti pui intrebarea de ce unii ajung pana in varful piramidei, iar altii raman in masa cadrelor mijlocii.
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, cred ca trebuie sa intelegem diferenta intre capacitate si eficacitate. Prin eficacitate se intelege posibilitatea de a ne folosii de propria capacitate pentru a atinge anumite rezultate si scopuri. O capacitate care nu este combinata cu o justa intelegere a mediului si a regulilor jocului nu are cum sa atinga culmile ierarhice.
Daca sunteti patron, cautati sa descoperiti adevaratele talente! Nu va lasati impresionati de aparente!
Un MBA sau orice alta diploma pot deschide niste porti, insa, in timp, este necesar sa ne demonstram adevarata valoare. Cel care doreste sa se dataseze de "pluton" trebuie sa cunoasca bine sistemul de functionare al companiei si sa inteleaga cum trebuie utilizat.
Legea lui Darwin se aplica si in structura piramidala a unei companii: cel mai bun supravietuieste. Important este sa reusim sa facem impresie buna pe termen lung.
Unele persoane care fac bine lucrul pentru care sunt platite considera ca acest fapt este suficient pentru a fi promovate in ierarhia companiei. Altii considera suficient sa intre in gratiile sefilor.
In realitate, cel care doreste sa fie promovat trebuie ca, pe langa munca facuta bine, sa intretina bune relatii profesionale si sa fie apreciat de colectivul in care isi desfasora activitatea. Managerul companiei este interesat de persoanele care pot sa-i conduca pe ceilalti catre eficacitate. Sa nu uitam ca o companie a fost creata pentru a produce profit si ca, ea nu trebuie confundata cu o societate de binefacere.