spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 27, iunie 2001 - iulie 2001

La sase luni de guvernare PDSR, coruptia a devenit "sportul" preferat al high-life-ului romanesc
     Sevghin Omer

  Romania - o masina de spalat bani ?
  PDSR partidul aflat astazi la guvernare la Bucuresti, a castigat alegerile din 2000 si cu promisiunea sau mai ales cu promisiunea ca va face dreptate, luand masuri impotriva acelora care au adus tara la sapa de lemn prin furturile fara masura si a tuturor celor care au comis nelegiuiri de tot felul in Romania postdecembrista. Si iata ca dupa o jumatate de an de guvernare nu numai ca nu se prea vad aceste masuri justitiare menite sa restaureze domnia Dreptatii, dar mai mult, se incearca trecerea tuturor actelor criminale la departamentul memorialistica al Istoriei.
Masura cea mai radicala anuntata, la sfirstul lunii mai, de Guvernul Nastase, a fost pregatirea unei legi de amnistiere pentru condamnatii din Revolutie si mineriade. Dupa cum s-a lasat sa apara in presa, cei care ar urma sa beneficieze de binefacerile acestei legi ar trebui sa fie, in primul rand, condamnatii pentru reprimarea manifestatiilor din lotul Timisoara. Din lunga lista a acestora ma voi limita in a-l pomeni pe gen.Victor–Atanasie Stanculescu, condamnat la 15 ani, fugit din tara imediat dupa anuntarea sentintei; gen. Mihai Chitac condamnat tot la 15 ani, cu pedeapsa suspendata temporar si care se plimba bine mersi ca tot omul fara griji care stie ca undeva, acolo, sus, cineva il iubeste si se ingrijeste de sorta lui; Ion Coman secretar al CC al PCR, condamnat la 15 ani; Ilie Matei, prim-secretar PCR pe judetul Timis, condamnat tot la 15 ani, col. Traian Sima, seful Securitatii Timis, Ion Deheleanu , seful Militiei Timisoara, condamnat tot la 15 ani; Iosif Veverca, ofiter de Militie din Timis, condamnat la 15 ani; Ion Corpodeanu, ofiter de Securitate din Timis, condamnat tot la 15 ani.
Un alt lot "celebru", condamnat tot pentru evenimentele din timpul revolutiei din 1989, este cel al CPEx: Ion Dinca, Emil Bobu, Tudor Postelnicu, Andruta Ceausescu, fratele mai mare al dictatorului, Manea Manescu, condamnati la pedepse intre 7si15 ani de inchisoare. Unii dintre ei au trecut in lumea cealalta, iar ceilalti au obtinut suspendarea executarii pedepsei pe motive medicale. Printre cei pentru care se pregateste legea amnistierii nationale sunt toti ceilalti condamnati sau acuzati pentru crime comise in timpul Revolutiei, plus Miron Cozma, liderul minerilor din Valea Jiului, cel care a organizat si a condus mineriadele din 1990, 1991, 1999, care ne-au facut "celebrii" in intreaga lume. Anuntarea acestui proiect de lege a produs consternarea generala a intregii sociatati civile din Romania. Deocamdata propunerea a ramas in aer. Probabil ca se astepta vremuri mai bune pentru a fi scoasa din nou la lucru.
 
  Coruptia – un fenomen generalizat
  Fata de iertarea pentru niste crime care au dus la moartea a sute de oameni sau, in cazul mineriadelor, la tragerea inapoi a tarii cu multi ani, este de inteles de ce actele de coruptie ale politicienilor sau ale apropiatilor lor sunt floare la ureche si nici nu merita atentia. Numai printr-o astfel de logica se explica totala nepasare a actualilor guvernanti fata de o problema atat de grava precum este cea a coruptiei si care a produs ingrijorare la nivelul cancelariilor occidentatle.
Dar vina nu este numai a actualului guvern, care a preluat acesta grea mostenire de la fostul regim cederist care… Se pare ca nu vom scapa nicidata de lantul slabiciunilor. Nenorocirea este ca nu numai oamenii politici sunt implicati in lant, ci si celelalte segmente cu responsabilitate din cadrul societatii romanesti inclusiv mas-media. Astfel cum s-ar putea explica lipsa totala de receptivitate a acesteia fata de demersurile intreprinse in sensul dezvaluirilor actelor de criminalitate? Ma refer aici la domnul Valerian Stan, fost sef al corpului de control al primului ministru din primul guvern CDR. Valerian Stan, care a fost destituit inca dupa primele dezvaluiri pe care le-a facut, nu a renuntat niciodata de atunci - din 1997 pana in prezent - sa se ocupe de criminalitatea din societatea romaneasca. La data de 1 iunie, Domnia Sa a organizat o conferinta de presa privind transparenta si integritatea actului de administratie publica in Romania. Desi conferinta a fost anuntata cu mult timp inainte, au participat numai 4-5 ziaristi, si nu de la cele mai citite ziare, excluzand cotidianul "Ziua". Nici un ziar nu a publicat nimic despre subiectul abordat de Valerian Stan. Mai mult, trebuie mentionat ca dl. Stan a trimis tuturor publicatiilor, autoritatilor din tara si unor institutii si organisme internationale un amplu sub titlul "Cateva observatii privind transparenta si integritatea actului de administratie publica in Romania".
Materialul este un amplu rechizitoriu privind fenomenul coruptiei din Romania in perioada iunie 1999-mai 2001. Aspectele abordate se refera la transparenta unor institutii publice si la demnitarii si funcionarii publici si interesele lor private. Dupa cum am spus, materialul este foarte lung si cuprinde amanunte despre problemele cele mai grave privind fenomenul coruptiei. La punctul al doilea se fac referirii ample la demnitari si functionari publici care, profitand de pozitiile lor si relatiilor pe care le au datorita functiilor ocupate, obtin din afacerii venituri anuale de 10-20 de ori mai mari decat retributiile pe care le au, venituri cifrate la multe sute de milioane si miliarde de lei. Din observatiile si constatarile facute, remarca dl.Stan, rezulta ca circa 70% dintre demnitari au afaceri private. De cele mai multe ori acestea figureaza pe numele unor rude. Lipsa de transparenta a administratiei publice este principala cauza a proliferarii grave a fenomenului coruptiei. Coruptia afecteaza intr-o masura importanta evolutiile Romaniei catre o democratie si o societate prospera, ca si procesul de integrare a ei in comunitatea europeana si euroatlantica, subliniaza Valerian Stan. De altfel studiile realizate de toate organizatiile internationale (Banca Mondiala, Comisia Europeana, FMI) scot in evidenta, acelasi lucru : proliferarea coruptiei in Romania, fapt care constitue principala cauza a scaderii nivelului de trai al populatiei si scaderea increderii romanilor in structurile politice si administrative.
Pe de alta parte, specialistii de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor au descoperit numai in anul trecut 140 de cazuri de spalare a banilor. Conform acestor surse, preluate de mas-media, suma tranzactionata s-ar fi ridicat la 50 de miliarde de lei, iar miliarde de dolari au fost transferate peste granitele Romaniei incepand cu anul 1990. Si acesta este numai varful aisbergului.
Dupa cum se vede guvernarea actuala are mari probleme. Dar se pare ca, in loc sa ia masuri pentru rezolvarea lor, pana acum a avut loc numai obtinerea controlului politic in toate sectoarele. De aceea este foarte greu de vorbit in acest moment de realizari in domenii absolut necesare cum ar fi privatizarea marilor intreprideri de stat. Este si greu acest lucru deoarece birocratia si coruptia sunt departe de a-i atrage pe investitorii straini. Daca Guvernul Nastase va continua in acest ritm este foarte greu de spus ce se va intampla peste inca sase luni, cu atat mai mult cu cat opzitia politica pare sa se organizeze pentru a prelua puterea.
 
  Mesaj regal numai romanilor crestin ortodocsi
  O gura de aer proaspat l-a constituit pentru actuala guvernare pedeserista vizita regelui Mihai in Romania. Acesta a primit inapoi doua dintre proprietatile sale: Palatul Elisabeta din Bucuresti si Castelul de la Savarsin, de langa Arad. Pretul platit pentru acestea a fost intalnirea cu presedintele Ion Iliescu si mai mult, acceptarea invitatiei acestuia la un dineu in palatul Cotroceni. Motivul invocat pentru aceasta intalnire este foarte nobil: reconcilierea nationala, o idee atat de draga presedintelui Iliescu. Si gestul de reconciliere a mers atat de departe incat Regele a semnat un Apel catre romani alaturi de (controversatul) Patriarh Teoctist si, bineinteles, de presedintele Iliescu. Numai ca au intervenit probleme si aici, deoarece apelul se adresa numai romanilor crestini ortodocsi. Ceilalti: catolicii, protestantii, baptistii, fara sa amintim de romanii care apartin altor religii, oare acestia nu sunt tot romanii? Sau Apelul se adreseaza intr-adevar numai crestin-ortodocsilor?
Oricum, asocierea numelui Regelui Mihai in aceasta " Tripla Alianta " pare cel putin ciudata.