spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 27, iunie 2001 - iulie 2001

   Daca e INTER PALLAS e Belgia
     Marcella Trana

  Iata, vacanta bate la usa, iar noi inca nu ne-am hotarat incotro s-o pornim. Mai tineti minte, din primele clase de scoala?
"A sosit vacanta
Cu trenul din Franta…"
Acum vacanta nu se mai leaga de sosiri, ci de plecari. Si daca dintotdeauna visul romanului a fost Franta, iar masura extraordinara a fost "ce n-a vazut Parisul", lucrurile se mai pot schimba azi, cand pentru canadianul de origine romana exista multe alte destinatii, la fel de atragatoare. Atragatoare daca stim cat de cat despre ce este vorba.
"Marile"destinatii turstice nu mai au nevoie de recomandare si, in plus, sunt uneori prea aglomerate pentru o vacanta recuperatorie. Dar exista minunate locuri catre care ne putem oricand indrepta atunci cand vrem sa iesim din "suvoiul principal".
In numarul trecut am prezentat Italia. Sa urcam, astazi, ceva mai la nord, pana la gurile Escautu-lui, unde vom gasi o tarisoara mai mult decat prietenoasa, o tara a oamenilor care nu se dau indarat de la munca, dar care stiu, ca putin altii, sa se bucure de placerile vietii. Este micul regat al Belgiei, tara mica, dar cu suflet mare. Atat de mare incat a stiut sa tina impreuna doua etnii atat de diferite precum valonii si flamanzii. Vecina cu Olanda si cu Luxemburgul (cu care formeaza in trei, asa-zisul Benelux), dar si cu Franta si Germania, Belgia este, oficial, bilingva, si de la acest bilingvism li se trage, poate, belgienilor , si predilectia pentru limbi straine. Germana este foarte raspandita, dar si engleza, astfel ca pentru orice turist canadian sentimentul de instainare se estompeaza cu usurinta. Capitala a unei tarii de numai 30.500 de km patrati, Bruxelesul nu este nici el o metropola mare prin dimensiuni. Dar este mare prin viata economica activa si prin bogatiile culturale pe care le adaposteste. Chiar daca orasul este cunoscut mai ales datorita emblemei sale, "Mannekin pis", pe care nu toata lumea o gaseste de foare bun gust, dar careia toti ii apreciaza umorul, adevarate comori arhitectonice se pot intalni aproape la orice pas. Este celebra Piata Primariei, sau Groote Markt, sau Grand-Place, cu goticul sau ametitor, cu covoarele de flori amenajate la marile sarbatori, cu cafenelele sale intime. Sunt renumite si muzeele Bruxelles-ului, Bursa, care a servit de model multor altora, teatre precum Theatre de la Monnaie si cate si mai cate.
Nu departe de Bruxeles se regaseste unul dintre cele mai renumite campuri de batalie din istorie, cimitirul sperantelor lui Bonaparte: Waterloo, cu un muzeu original si cu imensa colina ridicata de vaduvele celor cazuti in batalie, cu pamantul carat pur si simplu cu cosurile in spinare! O colina atat de inalta incat scara ce duce la leul de piatra din varf are peste trei sute de trepte!
Daca tot am iesit din Bruxelles, hai sa mai hoinarim putin! Iata Bruges. Una din Venetiile Nordului (caci sun mai multe) si adevarat oras-muzeu. Vechi port comercial – in vremurile de mul apuse ale Hansei – inchis definitiv de aluviuni, cu case vechi, marginind canalele cu ape lenese sau chiar statatoare, avand fiecare un ponton sau un chei, precum in adevarata Venetie. In patria pictorul Van Eych, industria dantelelor ocupa un loc aparte in economia si peisajul Bruges-ului. Strada dupa strada, poti vedea expuse in ferestrele de la parter "esantioane" ale maiestriei gospodinelor, dantele si broderii demne de orice tinuta regala. O catedrala ce expune cu mandrie un recipient pastrand in el, dupa cum se spune, o parte din sangele mantuitorului, case din secolul XIV si XV, locuite in continuare sau transformate in localuri, precum acela care, mobilat cu mese intocmite din vechi masini de cusut, se inchiriaza pentru nunti si aniversari si o echipa de fotbal cu un nume mare in Europa, parca prea mare pentru un oras atat de mic. In estuarul Escautu-lui, pe care Belgia il imparte frateste cu Olanda, ne aflam la Anvers (Anwerp), unde a locuit candva si pictorul formelor opulente, Rubens. Port de prim rang si unul din centrele bijutiere mondiale, Anvers este unul din polii prelucrarii diamantelor, celalalt fiind Amsterdamul, in Olanda. Intrand pe scara diamantierilor, unde uni din ei isi fac meseria (curata "bratara de aur", evident) in pravalioare de-a dreptul modeste, incepi sa intelegi intelepciunea naturii atunci cand a imbracat diamantele native intr-o ganga de zgura pe care trebuie sa o inlaturi pentru a descoperii frumusetile divine…
Abia cand incepi sa enumeri locurile de vizitat ale Belgiei iti dai sema de bogatiile acestei tarisoare. Ar mai fi de amintit Gand-ul, cu catedrala Saint-Bavon, in care straluceste cunoscutul triptic "L'agneau mystique" al lui Van Eyck, Liege, cu castelul printilor-preoti, centrul sau istoric, muzeele de prim ordin, Tournai, cel mai vechi oras al Walloniei, cu catedrala cu cinci clopotnite, vestigiu al arhitecturii romanice, care a precedat goticul, si in ale carei stil exista si in Romanaia cateva monumente, mai ales catedrala romano-catolica de la Alba Iulia.
Deplasarile de la o localitate la alta sunt o adevarata placere pe soselele luminate ca ziua si netede ca in palma, care traverseaza campuri cultivate, vai si paduri, vestigii ale unor codri de nepatruns, ce au servit multa vreme ca redute de aparare impotriva legiunilor romane. Importat este sa nu te uite Dumnezeu cu piciorul pe acceleratie, ca ai si trecut granita!
Am uitat ceva? Foarte multe, bineinteles. Dar le poti aminti pe toate?
Gastronomia belgiana, de pilda. Mari restaurante, dar mai ales mici taverne, unele insirate usa langa usa, sau alternand cu pravalii de peste si fructe de mare, pe stradutele unui intreg cartier din Bruxelles, atat de inguste incat clientii dintr-o carciumioara pot conversa fara efort cu clienti celei din fata! Feluri de mancare de o diversitate impresionanta - dar si cu gust pe masura! Patiserie de mare clasa, asa cum ii sta bine oricarui oras european, incomparabila bere (la un moment dat, belgienii eveau si cel mai mare consum de bere pe cap de locuitor), in peste 350 de varietati.
Cine spune ca poti cunoaste Belgia intr-o singura vacanta n-a fost nicidata acolo. Dar pofta, dupa cum stiti, vine mancand. Ajunge sa iei prima imbucatura si nu te mai opresti. Iar prima "inbucatura" o puteti savura din plin folosind serviciile INTER PALLAS VOYAGES. Data viitoare, pentru celelalte "imbucaturi", veti veni, cu siguranta, tot la noi.
Pentru ca, DACA E INTER PALLAS, E BELGIA!