spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
     Nr. 27, iunie 2001 - iulie 2001

    LEGITIMATII ETNICE INTR-O LUME CIVILIZATA?
     Dan-Liviu Nicolae

  Am avut nenumarate rezerve afland despre proiectata lege a legitimatiilor de maghiar. Cu rabdare, dar si cu interes, am asteptat sa apara mai multe detalii privind aceasta initiativa a guvernului de la Budapesta. Si am vrut sa vad daca ea este o simpla tiribomba populista sau daca tinde sa se materializeze.
Gasesc acum ca lucrurile au mers, intr-adevar prea departe. Si ca nu mai este vorba de o simpla atitudine proteguitoare fata de co-etnici (in mod deliberat tin sa evit aici termeni ca "national" si co-national"). Cred ca avem de-a face ori cu un act naiv ori cu unul insiduos…
Cum guvernul Ungariei - tara primita deja in NATO ca urmare a unei politici inteligente si pragmatice - cu greu ar pute fi acuzat de naivitate, ramane, pentru subsemnatul, cealalta varianta. Mult mai grava. Nu vorbim de discriminarii pe teritoriul Ungariei. Acolo sunt stapani cetatenii acestei tarii. Iar daca ei accepta ca din contributiile lor sa fie sponzorizati sau ajutatii "ungurii" de peste hotare, cetateni si contribuabili ai altor state, este treaba lor. Nici n-ar fi vorba de o discriminare intre cetateni unguri, ci de o discriminare intre straini, in baza unor reglementarii interne. La urma urmei, Germania acorda prioritate la imigrare celor ce pot dovedi o ascendenta teutonica si nimeni nu s-a gandit sa protesteze serios impotriva unei asemenea reglementari-rezonabile, in ultima analiza.
Dar proiectul legislativ budapestan merge foarte departe. Consecintele lui abia daca pot fi intrevazute. El creeaza disparitati intre cetatenii altor state chiar pe teritoriul acestora. Cand un tribunal ungar ori alta institutie de acolo hotarasc ca, in baza legii cutare, individul X poate primi un anumit regim, refuzat lui Y pentru ca nu-si pote dovedi apartenenta la etnia maghiara, aceasta este o chestiune interna a Ungariei. Dar atunci cand legea ungureasca stabileste prerogative pentru o organizatie cu caracter public - ba chiar politic, in cazul UDMR -, din alt stat, acesta este un act calificat de imixtiune. UDMR sau alta entitate publica din Romania pot functiona doar in baza legii romane, cu atributele pe care aceasta li le recunoaste. A stabili diferente de ordin etnic intre cetatenii romani, pornind de la imputerniciri primite dinafara si nerecunoscute de legea romana este un act antistatal deoarece porneste de la premiza ignorarii autoritatii legitime. Mai mult, legea la care ne referim, instituita dupa proiectul guvernului ungar are si un caracter insidios agresiv. Ea poate, intr-un timp scurt , si prin acreditarea unei institutii publice din Romania, in dispretul legii romane, sa duca la crearea unei adevarate "coloane a cincea" cu scopuri ascunse.
Departe de mine o atitudine antimaghiara. Cei care ma cunosc stiu bine ca am avut intotdeauna prieteni buni printre etnicii maghiari din Ardeal. Pe langa aceasta, am considerat intotdeauna ca aspectul aparte – mai civilizat – al Ardealului, in raport cu vechiul Regat, se datoreaza nu numai influentei germanilor stabiliti aici de aproape opt sute de ani, ci si influentei maghiarilor ardeleni. Ei au fost, prin forta imprejurarilor, vectori (mai putin si creatori) de civilizatie in aria respectiva. Am fost uimit si – de ce n-as spune-o – chiar umilit vazand in casa unor prieteni maghiari operele complete ale unui mare carturar roman, traduse si editate la Budapesta intr-o vreme in care autorul era, practic, interzis in Romania!
Nutresc insa convingerea ca guvernul de la Budapesta nu este totuna cu comunitatea maghiara din Romania . Si nici nu va putea fi vreodata, daca vrea sa pastreze o atitudine decenta. Reminiscentele unei mentalitati dominatoare si nostalgiile unui trecut datorat exclusiv unei puteri militare de mult apuse nu pot sevii intereselor comunitatii europene aflate pe cale de a se intregi si de a se perfectiona .
In incheiere, as dori sa pun guvernului de la Budapesta o intrebare -mai mult retorica -, menita sa puna in lumina si mai bine argumentele subsemnatului : "Unde s-ar ajunge daca si Kremlinul ar incuraja si promova constituirea de organizatii de tip UDMR pentru rusofonii din fostele republici sovietice si ar promulga legi asemanatoare celei preconizate de Budapesta! Experienta Transnistriei nu spune, oare, nimic?"