



|
Nr. 27, iunie 2001 - iulie 2001
ROMANIA IN OGLINZI PARALELE
Ana Maria Puscas Surugiu
Trei romani la Gala lumii pentru laureatii in sport, care este un echivalent al Premiilor Oscar – Nadia Comaneci, Gica Hagi si Ion Tiriac. Gala de la Monte Carlo a fost transmisa in 90 de tari.
Emil Nilsson, cetatean suedez de origine romana, a emigrat in 1990 in Suedia. Firma Panasonic l-a desemnat drept cel mai bun tehnician pe sistemele de telecomunicatii suedeze
La Balcaniada de Matematica, Romania a obtinut 4 medalii de aur.
Pila lui Karpen reprezinta o inventie romaneasca ce poate schimba viitorul. Realizata in 1950, aceasta reprezinta o sursa inepuizabila de energie. Aparatul se afla in patrimoniul Muzeului Tehnic din Bucuresti si sta inchis, la cererea Politiei, intr-un seif metalic blindat. "Pila lui Karpen" ar putea revolutiona termodinamica.
Dupa TAROM, KLM Romania se afla in topul vanzarilor de bilete, firma transportand in anul fiscal 2000-2001, incheiat la 31 martie, aproximativ 107000 de pasageri.
A luat fiinta "Baza 61 Aeriana de Elicoptere Boteni". Unitatea este unicat in Europa Centrala si de Sud-Est, cel putin in randul candidatilor la procesul de admitere in NATO.
In cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Classical Brit, acordate celor mai buni interpreti de muzica clasica ce activeaza in Marea Britanie, distinctia, "Artistul anului" i-a fost acordata sopranei Angela Gheorghiu.
Florin Mingireanu, elev in clasa a XII-a la Colegiul "Vasile Alecsandri" din Galati, i-a uimit pe specialistii NASA cu lucrarea "Instabilitati in plasma" si cu proiectul unui motor de racheta cu stato-reactor cosmic. El se afla in prezent la Utah State University din Salt Lake City si a devenit colaborator al NASA.
Din cauza resurselor financiare insuficiente, Romania nu va trimite, in urmatorii cinci ani, nici un cosmonaut in spatiul cosmic.
Statul roman are la Strasbourg 3183 de dosare provizorii si 7 hatarari de "condamnare".
De la inceputul anului 2001 si pana in prezent, la frontierele romane au fost descoperite bunuri de contrabanda in valoare de aproximativ 46 miliarde lei. Migratia actioneaza dinspre sud-est spre vest, iar traficul de droguri, de la sud-vest spre est.
In Romania peste 1,2 milioane de persoane muncesc la negru.
Romania – o masina de spalat bani. Specialistii de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor au descoperit anul trecut 140 de cazuri de spalare a banilor. Suma tranzactionata se ridica la cca 50 miliarde de lei.
C-asa beu oamenii buni… Romanii "inghit" 12 milioane hectolitri de bere pe an.
Romania ocupa, la egalitate cu Ucraina, locul 52 di 60 de tari intr-un clasament al gradului de pregatire pentru comertul electronic si a potentialului de integrare in noua economie digitala.
Intr-un clasament al tarilor foste comuniste, Romania ocupa locul 4 in "topul saraciei" dupa Moldova, Rusia si Albania.
45 de mii de romani se imbolnavesc annual de cancer, iar 38 de mii mor de aceasta boala.
Romania se afla pe primul loc in traficul cu prostituate.
Bucuresti – cel mai prafuit oras din Europa. Capitala Romaniei este cel mai mare cimitir de masini din lume, cu 38 de mii de autoturisme pe strazi.
Potrivit uni studiu de ultima ora al Oraganizatiei Mondiale a Sanatatii, romancele sunt pe locul 3 in clasamentul obezilor din Europa.
|
|