spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
     Nr. 27, iunie 2001 - iulie 2001

   TESTAMENTUL DUMNEAVOASTRA
 
  Bunurile pe care le posedati cer munca, timp si energie. De-a lungul timpului, va planificati bugetul in asa fel incat sa le obtineti, pentru ca apoi sa le intretineti, fructificati si sa profitati la maximum de ele. Planificandu-va succesiunea, puteti oarecum exercita o urmarire pe termen lung a bunurilor dumneavoastra. In fapt, va puteti intocmi testamentul inca de acum si puteti hotari cui vor reveni bunurile pe care le aveti dupa moartea dumneavoastra. Asa veti evita, poate cateva conflicte in familie… Merita toate aceste eforturi osteneala?
 
  Cine poate face un testament?
  Orice persoana majora, aflata in deplinatatea facultatior mintale, care poate adica intelege insemnatatea actelor sale, poate face un testament. Aceasta capacitate a testatorului se observa in momentul redactarii testamentului si nu al decesului. In principiu, numai doua grupuri de persoane nu pot face un testament: minorii si persoanele majore inapte. Minorii, cel putin atata timp cat nu sunt pe deplin emancipati de pe urma casatoriei sau a unei declaratii de tribunal, nu au dreptul de a dispune liber de bunurile lor prin testament , cu execeptia bunurilor de mica valoare. Cu toate acestea, legea ii permite minorului sa dispuna asupra conditiilor in care va fi inmormant at si a modului de aranjare a corpului. Minorul trebuie sa fi obtinut, totusi consimtamantul scris al parintilor sau al tutorelui. Nici persoanele inapte nu pot face un testament. O persoana este consideata "inapta" in momentul in care nu este capabila sa-si poaarte singura de grija sau sa-si administreze bunurile. Atunci cand o persoana majora este absolut incapabila sa-si poarte sngura de grija si sa-si administreze bunurile in urma slabirii definitive a capacitatilor sale mintale se deschide o curatela. Persoana majora aflata sub curatela nu poate face un testament, dat fiind ca incapacitatea sa este totala sau permanenta.
Incapacitatea unei persoane de a-si purta singura de grija si de a-si administra bunurile poate insa fi partiala sau temporara. Intr-un asemenea caz, persoana majora este plasata sub tutela. In anumite cazuri, persoana aflata sub tutela poate face un testament. Astfel, testamentul unei persoane aflate sub tutela este valid daca aceasta persoana intelegea ceea ce a facut in momentul in care si-a pregatit testamentul.
De notat: O persoana care este in general apta sa-si poarte de grija si sa-si administreze bunurile, dar careia tribunalul i-a desemnat un consilier, pentru ca aceasta are temporar nevoie de ajutor sau pentru ca doreste sa depuna anumite acte, isi poate face testamentul fara ajutorul consilierului.
 
  Ce forma de testament sa adoptam?
  Exista trei forme de testament: testamentul olograf, testamentul intocmit inaintea martorilor si testamentul intocmit la notar. Pentru fiecare din aceste forme de testament exista cateva formalitati care trebuie respectate.
(va continua in numarul urmator)
Rubrica realizata de Basile Gliga
CABINET DE CONSEIL ET RELATIONS PUBLIQUES