spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 28, august 2001 - septembrie 2001

    Alegeri "libere" la Montreal
     Michel Anastasiu

  Membri parohiei bisericii "Buna-Vestire", mai precis cei care si-au platit cu regularitate cotizatia timp de 5 ani fara intrerupere, au avut dreptul sa participe la vot cu ocazia adunarii generale speciale din 24 iunie 2001. A fost o campanie electorala sustinuta direct de parohul binecunoscut enoriasilor de mai bine de 50 de ani si care, cu protectia Celui de Sus si cu ajutorul Sfantului Duh, a asigurat succesul deplin al propriei sale propuneri pentru afilierea imediata si neconditionata a parohiei la Episcopia Ortodoxa Romana din America, cu sediul la Michigan – Statele Unite.
Prin aceasta afiliere, Biserica, parohia, in afara jurisdictiei canonice, opteaza, de asemenea, pentru supunerea administrativa si juridica a activitatilor si proprietatilor sale.
Membrii prezenti, dupa binecuvantarea si recomandarile de rigoare ale parohului si ale distinsilor preoti invitati, au votat in proportie de 99,99% pentru propunerea d-sale, afirmand astfel, inca o data devotamentul si supunerea totala fata de iluminata si inteleapta sa gandire.
Glasul putinilor contestatari s-a stins, cele cateva demisii si retrageri din comitet sau din activitati au fost cu dibacie ascunse sau chiar ignorate, iar tot ceea ce leaga de trecutul parohiei, cu predilectie Statutul si Regulamentul sau, stabilit si respectat de primii descalecatori bucovineni, sters din memorie si gandire. Aceasta unanimitate covarsitoare nu ne poate face sa nu ne gandim la timpurile de trista amintire ale dictaturii comuniste, cand nu se puteau vota decat propunerile iluminate ale dictatorului.
De ce la Montreal, de ce, aici, in Canada, intr-o societate in care dreptul de exprimare a ideilor este LIBER, aici, intr-o societate unde nu exista primejdii si nici amenintari pentru a impiedica acest drept, membrii unei parohii voteaza pentru o societate care va decide existenta parohiei pentru urmatorii ani, fara macar sa cunoasca toate consecintele unei astfel de decizii, fara macar sa priveasca alte alternative?
Daca in sistemul comunist explicatiile acestei unanimitati erau teroarea, represiunea si lipsa de libertate de expresie, aici, la Montreal, chinurile iadului din viata de apoi sunt la fel de reale pentru cei credinciosi ca si chinurile si teroarea din viata pamanteana a acelora care au supravietuit sistemului comunist.
Batranii nostri bucovineni, fondatorii acestei parohii, cu putinele lor mijloace materiale, dar cu intelepciunea milenara a poporului nostru, au intocmit regulile dupa care aceasta Biserica si parohie trebuiau sa se conduca. Aceste reguli exista din 1913 si cu aceste reguli parohia a strabatut aproape un secol si se poate mandri cu realizarile sale. Exista in lume legi, coduri, regulamente, tratate, etc., care sunt in vigoare si sunt actuale dupa mii de ani caci timpul le-a consfintit valabilitatea.
Exista printrea aceste reguli stabilite de fondatorii parohiei, prin care preotul paroh conduce SPIRITUAL Biserica si parohia si pentru aceasta "ESTE DE DATORIA SA DE A NU SE AMESTECA IN CHESTIUNI DE ALEGERI, POLITICE SAU BANESTI".
Batranii nostri bucovineni, din respect si condescendenta pentru atributiile preotului paroh, au dorit sa-l puna la adapost de slabiciunile omenesti si de pacat.
Aceasta regula capitala pentru conducerea Bisericii si a parohiei NU A FOST RESPECTATA. Inutil de mentionat alte derogari de la aceste reguli care s-au perpetuat in interesul mai mult sau mai putin justificat al unor politici partizane – de grup sau personale.
Este de mult timpul ca enoriasii sa se trezeasca si sa-si puna o problema de constiinta cu privive la situatia Bisericii si a parohiei lor, pe care au mostenit-o si pe care ei insisi trebuie sa continue sa o conduca, daca, bineinteles, o doresc si au posibillitati intelectuale si materiale.