



|
Nr. 29, octombrie 2001 - noiembrie 2001
Gena Manageriala
Basile Gliga
Contabilitatea in afaceri (1)
Contabilitatea nu are nimic romantic, dar constituie limba afacerilor. Afacerile mari sau mici au scopuri financiare. Toti cei care desfasoara o activatate in scop financiar, patroni sau cadre isi perfectioneaza continuu aceasta “limba”.
In epoca noastra, principiile contabile si financiare joaca un rol din ce in ce mai important in luarea de decizii si in controlul operatiunilor. Ele constituie o sursa de informatie pentru investitor. In acelasi timp, ne permit sa stabilim situatia financiara si declaratiile de impozit cerute prin lege. Sistemul de control contabil si financiar ajuta companiile mari si mici sa se dezvolte si sa realizeze beneficii. Patronii si cadrele de gestiune iau o mare parte din deciziile zilnice in baza datelor contabile si financiare. Cand cadrele inteleg bine situatia financiara a companiei, masurile pe care le iau sunt mai eficiente. In toate sectoarele de activitate, companiile comerciale au scopuri financiare.
Aceste scopuri pot fi, in majoritatea cazurilor, realizarea de beneficii sau pur si simplu conservarea capitalului.
Odata cu dezvoltarea unei afaceri nevoile de informatii cresc si sistemul contabil devine tot mai complex. Numarul de conturi ale companiei si sistemul contabil cresc adesea in progresie geometrica. Anumite conturi sunt comune pentru toate tipurile de companii.
Mai jos o sa va prezint, in linii mari conturile pe care le gasiti in continutul unui bilant de companie :
Activ - inregistreaza resursele companiei
Pasiv - inregistreaza datoriile companiei
Capitaluri proprii - reprezinta capitalurile investite de proprietari
Conturile bilantului corespund unei ecuatii contabile fundamentale:
Activul=Pasiv + Capitaluri proprii
Aceasta ecuatie mai poate fi formata si in felul urmator:
Resursele companiei=Obligatiile fata de creditori + Obligatiile fata de proprietarii companiei
|
|