spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 29, octombrie 2001 - noiembrie 2001

REGIMUL INREGISTRAT DE ECONOMII PENTRU STUDII
al Fundatiei Global

     Ioan Vasile Sasarman

  Dorinta romanului de asigura copiilor o calificare superioara este bine cunoscuta. Este normal ca traind in Canada, membrii comunitatii noastre sa doreasca sa asigure copiilor un viitor sigur, oferindu-le posibilitatea sa urmeze studii post secundare. Conform unui studiu al Institutului de Statistica al Canadei costul studiilor post secundare creste anual cu peste 5%. In prezent, in Quebec costul anual atinge valoarea de 3000$. Aceasta valoare se ridica insa la 10000$ daca se includ si costurile de cazare si masa. In aceste conditii, peste 18-20 ani ele vor fi cuprinse intre 29000$ si 77000$ pentru un program de invatamant de patru ani .
 Pentru parinti, realizarea unui asemenea obiectiv este posibila numai economisind. Care este insa modul cel mai eficient de a economisi? Regimul Inregistrat de Ecomonii pentru Studii(REEE) al Fundatiei Global raspunde acestei intrebari. El propune un contract prin care depunatorul - parinte, bunic sau cunoscut - se angajeaza sa depuna sumele economisite la Regim. Fundatia Global se angajeaza sa administreze economiile, plasandu-le in investitii garantate. Investitiile aduc interese (dobanzi), care se acumuleaza protejata de impozit pana la transmiterea lor catre copii, sub forma ajutorului financiar pentru studii post secundare. Sumele pot fi depuse la Regim anual sau lunar. Depuneriile nu sunt deductibile la impozitare si nici nu sunt impozitate la retragerea lor din Regim. In schimb, interesele (dobanzile) acumulate sunt impozitate atunci cand sunt transmise copiilor sub forma ajutorului financiar pentru studii, impozitele pentru acestea fiind insa minime.
 Din anul 1998 Guvernul Federal a hotarat sa sprijine pe cei care economisesc intr-un regim de economii pentru studii, acordand acestora Subventia Canadiana pentru Economiile de Studii. Valoarea acestei subventii este de 20% din sumele depuse . Subventia se acorda copiilor de la 1 an pana la varsta de 18 ani, pentru primii 2000 $ depusi annual si nu pot depasi valoarea totala de 7200$. Parintii pot depune la Regim maximum 4000$ anual pana la valoarea totala de 42000$. Guvernul acorda subventii numai pentru primii 2000$. Indiferent de varsta copilului la inscrierea sa , se pot face inscrieri la Regim timp de 21 ani, iar Regimul poate exista maximum 25 de ani.
 Depunatorul este cel care ia toate hotararile privind atat retragerea depunerilor din regim cat si modul in care vor fi transmise beneficiarului ajutoarele pentru studii.
 Ajutorul financiar pentru studii se compune din interesele (dobanzile) cumulate asupra depunerilor, din subventia acordata de Guvern corespunzator depunerilor si varstei beneficiarului si din interesele (dobanzile) cumulate asupra subventiei . Din experienta de pana acum rezulta faptul ca randamentul unui regim la maturitatea lui poate fi cuprins intre 6% si 12%.
 Iata un exemplu de eficienta pentru un randament mediu de 9%. Depunand in Regim 24$ annual (sau 2$ lunar) timp de 21 de ani, se poate obtine,un randament mediu de 9%, suma de 1544$ ca ajutor financiar pentru studii. Aceasta suma este compusa din :
 - 504$ - depunerile acumulate;
 - 748$ - interesele (dobanzile) asupra depunerilor;
 - 292$ - subventia corespunzatoare depunerilor si interesele (dobanzile) aferente subventiei.
 Avantajul unui asemenea sistem fata de economia intr-un cont cu plata anuala a impozitului asupra interesului acumulat este mai mult decat evidenta. Economia anuala de 24$ corespunde valorii unei unitati de contract pentru un copil avand varsta de pana la un an. Pe masura ce varsta beneficiarului inscris in regim creste, depunerile cresc si ele, pentru ca la maturitate randamentul sa fie comparabil . De exemplu, pentru un copil inscris in regim la varsta de patru ani, depunerea anuala corespunzatoare unei unitati este de 36$, pentru ca perioada de economisire pana la maturitate este mai mica. Depunerile facute se transforma astfel in unitati pe care depunatorul le contracteaza cu Fundatia.
 In cazul in care din diferite motive, beneficiarul nu poate urma studii post secundare pe timpul de existenta al regimului , depunatorul poate retrage din regim interesele acumulate , mai putin subventia acordata de Guvern, care este returnata acestuia. In acest caz, interesele acumulate pot fi transferate fara penalitate in REER-ul depunatorului sau al sotiei (sotului), pana la suma maxima de 50.000$. Daca suma este utilizata in alte scopuri, o penalitate de 20% se aplica. Suma se adauga castigului anual, fiind impozabil. Regimul Inregistrat de Economii pentru Studii al Fundatiei Global este avantajos si pentru faptul ca este foarte flexibil. Regimul este transferabil altui beneficiar indiferent de varsta acestuia, pe tot timpul de existenta al regimului. Este admisa adeziunea la regim ca beneficiar al adultilor, depunatorul putand fi el insusi beneficiar. Alegerea institutiei de invatamant poate fi facuta oriunde in lume. Este garantata siguranta investitiilor prin plata castigului acumulat. Este garantata posibilitatea de modificare, pe tot timpul de existenta al regimului, a valorii depunerilor. Fundatia asigura dreptul la renuntare, intrerupere sau retrage printr-un aviz scris. Este demn de remarcat faptul ca pot fi alesi ca beneficiari copii traind in Romania, depunatorii fiind rezidentii canadieni. In acest din urma caz insa, beneficiarii nu se vor bucura de dreptul la subventie, ei nefiind rezidenti ai Canadei.
 Pentru a afla mai multe amanunte despre REEE al Fundatiei Global si despre SCEE sunati la (514)937-4752.