spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 30, decembrie 2001 - ianuarie 2002

    "EUROLAND" – un nou stat pe harta lumii
     Marcel Anghel

   In anul 1998, cunoscuta revista americana Newsweek consacra un numar special evenimentului lansarii noii monede europene – euro -, pe coperta aparand cuvintele: "Euroland, New Money for the Old World – What it means to you".
Iata ca ceea ce acum trei ani era considerat un eveniment deosebit pentru "lumea veche" va deveni realitate pe 1 ianuarie 2002, prin introducerea pe piata valutara a unei noi monede europene – euro.
Pentru cei mai purin familiarizati cu problemele monetare vreau sa reamintesc ca introducerea monedei unice europene a fost hotarata la definitivarea Tratatului de la MAASTRICHT din Olanda in anul 1992, cand s-a decis inlocuirea monedei de cont ECU (European Currency Unit) cu EURO.
Insa probleme integrarii monetare a tarilor din Uniunea Europeana (UE) s-a pus pentru prima oara la Conferinta de la Haga din anul 1969, unde a fost initiata elaborarea in anul 1970 a planului de creare, in etape, a Uniunii Economice si Monetare.
Prin UEM s-a urmarit "coordonarea politicii monetare a tarilor membre si convertabilitatea reciproca la paritate fixa a monedelor" tarilor care faceau parte din vechea Comunitate Economica Europeana (CEE), actuala UE, sau (preferabil) inlocuirea monedelor nationale cu o "moneda unica internationala, centralizarea rezervelor nationale ale tarilor membre intr-o rezerva comunitara a volumului" si respectiv "acoperirea excedentelor si deficitelor bugetare", precum si "consultarea permanenta inter tari in principalele probleme economice, financiare si monetare".
Deocamdata, din aceste obiective s-a realizat inlocuirea monedelor nationale cu o moneda unica internationala, care se va pune pe piata ca moneda unica ca moneda efectiva de la 1 ianuarie anul viitor.
Intentia initiala a fostei CEE a fost reducerea rolului de "moneda de rezerva" a dolarului american, crearea unui nou pol monetar alaturi de cel de la Washington, capabil sa concureze FMI, precum si cresterea influentei CEE in cadrul FMI.
Acest plan nu a putut fi insa pus in aplicare, singurele realizari fiind legate de crearea "sarpelui valutar" si de infiintarea Fondului European de Cooperare Monetara, transformat ulterior in Uniunea Europeana Monetara (UEM), care si-a propus ca obiectiv prioritar trecerea la EURO ca moneda comuna a Uniunii Europene.
Tot prin hotararile de la Maastricht, tratat semnat de 12 tari membre ale CEE in februarie 1992, s-a prevazut crearea de la 1 ianuarie 1994 a Institutului Monetar International si, din 1996, a sistemului European al Bancilor Centrale.
Dar cea mai importanta hotarare luata la Maastricht a fost, desigur, trecerea la moneda unica europeana - euro – in primul lot fiind insa numai 12 valute din cele 15 tari membre ale UE, deoarece Marea Britanie, Suedia si Danemarca nu s-au decis inca sa treaca la noua moneda. Interesant de semnalat este si faptul ca, la lansarea oficiala a monedei de cont EURO (1 ianuarie 1999), drahma greceasca nu indeplinea conditiile de aderare, deoarece Grecia nu avea un deficit bugetar sub 3% din PIB, datoria de stat depasea 60% din PIB, iar inflatia era mare. Iata ca in prezent, Grecia, prin masurile luate a indeplinit conditiile de aderare in "inalta societate", ramanand pe dinafara o tara ca Marea Britanie, care, desi a indeplinit conditiile de aderare, aconsiderat ca "paguba este mai mare dacat castigul", desi cunoscuta firma KPMG Interational afirma ca intreprinzatorii britanici vor avea de infruntat cateva din costurile trecerii la EURO fara ca acestia sa se bucure si de avantaje.
Din cele 15 valute ale tarilor membre ale UE vor disparea de la 1 ianuarie 2002, 12 valute. Sa le reamintim:
  · Drahma greceasca, una din cele mai vechi monede din lume, care a aparut cu sapte secole inaintea erei noastre in Asia Mica, insa a devenit oficiala abia in secolul XIX.
  · Marca germana, cea mai puternica moneda din zona EURO, desi a fost o "creatie" a fostei Republici Federale a Germaniei, aparuta abia in anul 1948. Desi o moneda relativ noua, marca germana este si prima moneda a secolului XX care a iesit in afara granitelor tarii de origine, circuland si in fosta RDG.
  · Francul francez s-a nascut in timpul razboiului de 100 de ani, respectiv in secolul XIV, insa a devenit oficiala in secolul XIX (1803).
  · Guldenul olandez, este, dupa drahma greceasca , una din cele mai vechi monede (1252), inspirand de altfel o serie de tari europene in crearea sistemului monetar international, printre care si Romania, care in 1867 a lansat "leul romanesc" dupa modelul guldenului olandez care se mai numea si leul olandez (Lowentaller), deoarece pe una din fete avea imprimat un leu.
  · Francul belgian a devenit moneda oficiala tot in secolul XIX (1832) fiind influentat de sistemul monetar francez. In anul 1979, impreuna cu Germania, Olanda si Luxemburg au format asa numita "zona a marcii.
  · Francul luxemburghez a fost influientat de francul belgian care, de altfel, a fost acceptat tot timpul ca moneda de plata pe intreg teritoriul luxemburghez.
  · Lira italiana a fost lansata de Napoleon I in secolul XIX (1808), insa a devenit moneda oficiala in 1862.
  · Peseta spaniola a fost introdusa de francezi in acelasi an cu lira italiana.
  · Escudoul portughez a aparut tot in secolul XIX, fiind "batut" se pare tot de francezi.
  · Silingul austriac a fost introdus ceva mai tarziu (1923), inlocuind "coroana" si a circulat in paralel cu vechea moneda a Germaniei hitleriste (reichsmark) pana la capitularea acesteia.
  · Marca finlandeza a fost creayta in anul 1860 cu mult inainte insa de independenta Finlandei (1917), pentru a arata ca Finlanda apartine lumii germanice si nu slave.
  · Lira irlandeza a devenit monea oficiala in secolul XX (1920), fiind "legata" pana atunci de lira sterlina.
Toate aceste monede vor fi retrase din circulatie de la 1 ianuarie 2002, odata ce EURO va fi generalizat, iar o parte din aceste monede vor merge in muzee si la numismatici, iar cea mai mare parte la topit.
Odata cu introducerea noii monede vor disparea si cursurile de schimb pentru cele 12 monede, clientii clientii reducand astfel numarul bancilor cu care vor lucra, fiind totodata posibila aparitia a noi servicii finaciare in locul celebrelor credite bancare, servicii ce vor fi acaparate de institutiile financiare pe calea emisiunilor de valori mobiliare.
Moneda EURO a coexistat cu cele 12 valute timp de 3 ani. Cu toate acestea va fi greu pentru unii sa nu-si mai vada moneda nationala de care erau foarte mandrii in comparatie cu alte valute care aveau o "cotatie" mai slaba.
Despre consecintele acestui unic act istoric s-au scris si se vor scrie multe. Exista si opinii contrare introducerii noii monede. Astfel, un cunoscut profesor de la Harvard considera unificarea monetara "o masura ce va slabi NATO" si vaf face astfel "Europa mai vulnerabila in fata unui atac", iar un sociolog francez afirma ca adoptarea monedei unice este "cea mai mare greseala de la 1914 incoace", deoarece are la baza premisa falsa ca societatile europene sunt similare si sortite convergentei si amortizarii".
Aceasta unificare monetara va conduce insa la cresterea capacitatii economice si monetare a Europei, care va deveni astfel un partener puternic in competitia cu Statele Unite, ceea ce va fi in "avantajul" Americii, care "nu va mai fi nevoita sa traverseze Oceanul Atlantic pentru a-i ajuta pe europeni".
Introducerea noii monede europene va fi benefica si pentru societatile multinationale care nu vor mai trebui sa tina 15 evidente, ci numai 4, pentru moment (euro si monedele celor 3 tari care n-au aderat).
De asemenea fiecare consumator va sti exact in ce tara un obiect va costa mai putin si-l va lua de acolo contribuind astfel la "nivelarea" productivitatii mincii in zona EURO.
Prin unificarea monetara se va crea si o mare piata de peste 300 milioane consumatori, iar EURO va deveni (probabil) a doua moneda mondiala de rezerva dupa dolarul american.
Europa, confruntata si ea cu crizele de neincredere generate de atacurile teroriste din 11 septembrie a.c. asupra Statelor Unite, poate deveni prin EURO un scut puternic impotriva instabilitatii economice generale create de aceste evenimente.
Prin lansarea noii monede, Europa poate deveni si o adevarata putere financiara si chiar "un motor" al dezvoltarii economice mondiale prin competitia ce poate avea loc cu SUA. EURO poate impulsiona si cresterea economica globala, deoarece globalizarea economiei mondiale nu poate avea loc decat prin deschiderea pietelor de desfacere si creasterea comertului mondial.
Introducerea efectiva pe piata europeana a noii monede de la 1 ianuarie 2002 va avea loc in contextul unei mai flexibile piete unice a fortei de munca ce poate crea noi locuri de munca si chiar si chiar sa contribuie la imbunatatirea pregatirii si educatiei profesionale. Noile bacnote europene vor putea duce si la crearea unei stabilitati economice, precum si la cresterea competitivitatii produselor.
De altfel, chiar inainte de lansarea oficiala pe piata a noii monede, dobanzile au inceput sa scada, ceea ce-i va favoriza pe investitorii din SUA si din alte tari neeuropene care vor beneficia astfel de scaderea riscului valutar intre cele 12 monede care vor disparea. Este de asteptat ca EUROPA sa cunoasca o expansiune identica cu cea a Statelor Unite ca urmare a avantajelor care se configureaza. Totusi, mai putin de jumatate din intreprinderile mici si mijlocii din zona EURO sunt pregatite sa introduca noua moneda, conform unui studiu al Comisiei Europene, cele mai ramase in urma firme fiind din Grecia si Irlanda. Insa sistemul bancar pare sa fie mai bine pus la punct, deoarece cca 40% din operatiunile bancare ale firmelor se fac deja in EURO, acest procent variind intre 0.6% (Irlanda) si 63% (Franta) dupa acelasi studiu.
Desi Romania nu va intra in "Euroland", totusi va fi si ea implicata in acest proces de "eurolizare", cu toate ca dolarul american a fost si va ramane in continuare, moneda de referinta in in stabilirea cursurilor valutare, deoarece ponderea datoriei externe este in dolari americani, iar cca 15% din importurile curente romanesti se fac din "zona Golfului" (titei) care foloseste dolarul ca moneda de schimb. Dar ponderea exportului romanesc va fi catre "euroland", astfel ca exportatorii romani si-au exprimat dorinta ca EURO sa fie introdus intr-o prima etapa intr-un "cos valutar" in aceiasi proportie cu dolarul American, insa guvernatorul BNR, in cadrul simpozionului care a avut loc recent in Romania cu tema "Euroimplicatii in exportul si importul romanesc", arata ca aceasta situatie ar contraveni intelegerilor cu institutiile financiare internationale. Afirmatia guvernatorului a surprins oarecum deoarece negociatorul sef al FMI pentru Romania a sugerat deja "trecerea la o etapa intermediara, intre formarea libera a cursului valutar si fixarea acestuia".
Introducerea efectiva pe piata valutara de la 1 ianuarie 2002 a monedei unice europene va reduce si costurile serviciilor bancare in medie cu 10%, ceea ce va conduce la scaderea "pretului" creditului, care ar avantaja intr-un fel pe exploatatorii care activeaza pe aceasta piata.
Desigur, ca in orice actiune, exista avantaje si dezavantaje. Ramane ca viata sa confirme sau sa infirme aceste predictii.
Pana atunci sa-i uram "Bun venit!" noii monede europene pe piata valutara internationala care a creat in acest fel o noua tara pe harta lumii – EUROLAND – a carei moneda nationala va fi EURO, ce va fi formata din 8 tipuri de monede din cupru, aluminiu si nichel valorand intre 0,10 si 2 EURO, precum si dintr-o serie de bancnote intre 5 si 500 EURO, ce vor inlocui 20 miliarde de cupoane valorice care circula in prezent in tarile membre ale U.E.M.