spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 30, decembrie 2001 - ianuarie 2002

    Mos Nicolae
     Ana Maria Puscas Surugiu

   In ziua de 6 decembrie a fiecarui an, bisericile crestine il sarbatoresc pe Sfantul Ierarh Nicolae. Este o sarbatoare religioasa care se suprapune peste traditiile romanesti de Mos Nicolae si conform carora, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copii isi pregatesc incaltarile cu grija si le lasa curate langa usa, ca sa le gaseasca dimineata pline cu daruri. Impreuna cu darurile, Mos Nicolae aduce de obicei si o varguta, "Sfantul Nicolae de dupa icoana", ca semn al severitatii ce trebuie sa vegheze orice rasplata.
Imbinand darnicia cu asprimea, Mos Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinti moderni, asteptat deopotriva de parinti si copii. In traditiile arhaice romanesti, Mos Nicolae este imaginat ca un personaj mitologic, cu barba alba din care cad fulgi de nea…
In cultul solar autohton, Mos Nicolae avea sarcina mitologica sa vegheze poarta dinspre apus a cerului, ca Soarele sa stie sa se intoarca in tinuturile de miazanoapte si sa rasara tot de la Rasarit si nu de la Apus.
Sfantul Nicolae din calendarele crestine s-a nascut in Asia Mica, la sfarsitul secolului II dupa Hristos si a ajuns mitropolit in Myra Lichiei. In aceasta calitate a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325. A fost persecutat de imparatul Diocletian, moastele sale ajungand in Bari, Italia, dupa anul 1087.
Putina lume stie ca o parte din mana dreapta a Sfantului Nicolae a fost adus in Romania si se afla acum la loc de cinste in Biserica Sf. Gheorghe cel Nou din centrul Bucurestiului.