spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 30, decembrie 2001 - ianuarie 2002

    Sinteza principalelor evenimente din Romania
     Grupaj realizat de Ana Maria Puscas Surugiu

  25 octombrie
· Un fizician si un chirurg experimenteaza o metoda de distrugere a tumorilor canceroase, care ar putea deveni "leacul secolului XXI". Cei doi ramani vor sa izoleze tumora de sistemul nervos al organismului prin taierea nervilor locali.
· Mihai I de Romania a implinit 80 de ani.
· Banca Mondiala aloca 1,3 miliarde de dolari pentru programe romanesti.
· Potrivit unui sondaj Curs, 47% dintre romani cred in Guvernul Nastase.
 
  26 octombrie
· Guvernul a adoptat o hotarare privind exceptarea unilaterala a cetatenilor canadieni, islandezi, norvegieni, elvetieni si japonezi de la obligativitatea obtinerii vizei de intrare in Romania de la 1 ianuarie 2002. Masura urmareste "dezvoltarea relatiilor bilaterale cu aceste state".
 
  30 octombrie
· Romania poate exporta armament catre Iugoslavia. Anul trecut, Romania a avut livrari de produse finite in valoare de aproximativ 38 milioane de dolari.
· In batalia pentru controlul comunitatilor etnice, Sofia refuza recunoasterea minoritatii romane din Bulgaria.
· Cehia a amanat introducerea vizelor pentru romani.
· Profesorul universitatr Virgiliu Ancar, seful Clinicii de Obstretica–Ginecologie de la Spitalul "Sf. Pantelimon" din Bucuresti, a fost nominalizat pentru acordarea Premiului Nobel pe anul 2001 pentru Contributii Exceptionale la Dezvoltarea Omenirii. In septembrie 2000, a fost decorat de Presedintia Romaniei cu Ordinul Steaua Romaniei in gradul de Cavaler.
 
  2 noiembrie
· FMI a aprobat programul stand-by cu Romania. Programul se deruleaza pana in martie 2003. Romania urmeaza sa primeasca 380 de milioane de dolari. Derularea acordului este legata de: reducerea inflatiei, progres in domeniul fiscal, reforme structurale in domeniul energetic si continuarea privatizarii.
 
  3 noiembrie
· Bancile comerciale din Romania sunt pregatite pentru conversia in euro a celor 12 monede europene care vor fi retrase din circulatie incepand cu 1 ianuarie 2002.
 
  6 noiembrie
· Pentru a reduce costurile generate de masurile sporite de control, TAROM analizeaza posibilitatea scumpirii biletelor si a introducerii unei suprataxe de securitate si asigurare
· Fundatia Maghiara pentru drepturile omului, cu sediul in SUA, se opune acceptarii Romaniei in NATO.
 
  7 noiembrie
·Romania vinde annual armament in valoare de 40 milioane de dolari.
· Tezaurul Romaniei, depus spre pastrare la Moscova – 93.452 kilograme de aur fin -, valoreaza 9.416.417.177,93 de lei aur.
· Graham Watson, presedintele Comisiei Parlamentul European pentru libertatile si drepturile cetatenilor, justitiei si afacerilor externe, a afirmat la Bruxelles ca "daca Ungaria nu va renunta la Legea statutului, s-ar putea ca aderarea acestei tari la UE sa fie repusa in discutie. Legitimatia de maghiar incalca flagrant Criteriile Copenhaga"
 
  9 noiembrie
· Scott Righetti, Fulbright Program Officer la Departamentul de stat al SUA, afirma ca "bursierii romani in Statele Unite sunt printre cei mai buni"
 
  10 noiembrie
· Romania a participat la a 50-a editie a Salonului Mondial al Inovatiilor de la Bruxelles cu 100 de inventii.
 
  12 noiembrie
· Refugiatii in Romania vor avea acces la la invatamant si pe piata fortei de munca.
· Romania va introduce euro ca moneda de referinta pana la sfarsitul lui 2004.
· Potrivit publicatiei britanice "Lloyd's List", Constanta este al saselea port european in domeniul operarii marfurilor in vrac, dupa Rotterdam, Amsterdam, Anvers, Dunkerque si Hamburg.
 
  13 noiembrie
· Romania se situeaza pe ultimele locuri din lume in ceea ce priveste gradul de liberalizare a economiei. Potrivit studiului anual elaborat de Heritage Foundation, organism cu sediul in Statele Unite, Romania se afla pe locul 131 din 151 de tari.
 
  14 noiembrie
· Regina Beatrix a Olandei a intreprins o vizita de stat in Romania. Au fost semnate documente de colaborare bilaterala.
 
  15 noiembrie
· Statele Unite dau Romaniei 10 milioane de dolari pentru sanatatea reproducerii. Romania este pe primele locuri in Europa la mortalitatea materna, avorturi si cancer genito-mamar. Doua treimi dintre romance sunt agresate sexual de catre parteneri.
 
  20 noiembrie
· La Salonul International al Inventiilor "EUREKA" de la Bruxelles, inventatorii romani au cucerit 68 de medalii de aur, 45 de argint si 16 de bronz, iar una dintre lucrari a primit Marele Premiu al Salonului.
· Ministrul roman de externe, Mircea Geoana, si ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, au discutat la Bruxelles cu omologii lor din tarile Uniunii Europene despre contributia Romaniei la forta de reactie rapida europeana, care ar trebui sa fie operationala in 2003. Romania participa cu 1.200 de soldati cuprinzand un batalion de vanatori de munte si un batalion de geniu.
 
  23 noiembrie
· Potrivit aprecierilor facute de guvernatorul BNR, la aniversarea "zilei Economistului", anul 2001 se va incheia cu o crestere de 5%. Cresterea economica inceputa in anul 2000 si continuata in 2001 s-a bazat pe volumul investitiilor. Deficitul de cont curent este posibil sa se incadreze in 6% pentru 2001, atat cat s-a negociat cu FMI, a apreciat guvernatorul BNR. Aceasta depinde de descurajarea importurilor (prin limitatrea stricta a facilitatilor), politica salariala si cuantumul arieratelor.
 
  24 noiembrie
· In ceea ce priveste aderarea Romaniei la uniunea Europeana, "ultimul termen ar fi anul 2007" a declarat presedintele Ion Iliescu, aflat in vizita la Atena. Aceiasi afirmatie a fost facuta si de comisarul european pentru extindere, Gunter Verhengen.
 
  30 noiembrie
· Cetatenii romani nu mai pot calatori in Uniunea Europeana fara minimum 500 de euro doar pentru 5 zile de calatorie. In cazul in care sederea este mai lunga, suma in valuta va fi mai mare.
· Premierul Adrian Nastase s-a intalnit la Paris cu presedintele Frantei, Jacques Chirac. Discutiile s-au concentrat asupra stadiului procesului de integrare euro-atlantica a Romaniei si pe sprijinul pe care Franta il poate acorda autoritatilor romane pentru indeplinirea criteriilor necesare aderarii la Uniunea Europeana si NATO.
 
  26 noiembrie
· Presedintele comisiei de politica externa din Senat, Gheorghi Prisacaru, a declarat ca nici Ion Iliescu, nici Adrian Nastase nu vor renunta la tezaur sau la condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Prisacaru si-a exprimat convingerea ca la reluarea negocierilor asupra Tratatului la nivelul adjunctilor ministrilor afacerilor externe ai Rusiei si Romaniei de la Bucuresti se vor gasi formule acceptabile si in conformitate cu interesele nationale ale Romaniei la toate cele trei probleme ramase in suspensie: condamnarea pactului, tezaurul si sistemul de aderari.
 
  28 noiembrie
· Biserica Ortodoxa Romana se pronunta impotriva clonarii, deoarece nu poate fi de acord cu ceea ce este impotriva firescului vietii, a declarat Rompress seful Biroului de Presa al Patriarhiei Romane, pr. Costel Stoica. El a precizat ca aceasta este linia pe care se poarta discutii in cadrul comisiilor de bioetica infiintate la nivelul BOR. Sfantul Sinod al BOR urmeaza sa prezinte o pozitie oficiala in privinta folosirii ingineriei genetice impotriva firescului in prima jumatate a anului viitor.
 
  1 decembrie
· Presedintele Ion Iliescu i-a decorat pe membrii conducerii postului "Europa Libera" si pe cei ai departamentului de limba romana pentru contributia adusa la promovarea libertatii si democratiei. Decoratiile au fost conferite cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la infiintarea acestei institutii.
· Crema diplomatiei mondiale, reunita la Consiliul Ministerial OSCE de la Bucuresti, moment ce a marcat incheierea mandatului Romaniei la presedintia organizatiei. Lucrarile acestui Consiliu au adoptat o declaratie politica, o declaratie referitoare la lupta impotriva terorismuluisi o declaratie privind solutionarea situatiilor in zonele de conflict.
 
  4 decembrie
· Textul tratatului politic de baza Romania – Rusia a fost practic finalizat. In prezent se lucreaza la un text al unei declaratii care sa insoteasca Tratatul politic de baza si care "sa absoarba cateva probleme care ne intereseaza", a declarat presedintele Ion Iliescu, subliniind ca exista toate premisele ca acestea sa-si gaseasca o rezolvare.
· Aflat in Romania, cu ocazia reuniunii OSCE de la Bucuresti, Rolf Ekeus, inaltul comisar al OSCE, s-a intalnit si cu presedintele UDMR pentru a se informa in legatura cu relatiile interetnice, la sfarsitul intrevederii exprimandu-si speranta ca pe calea discutiilor toate eventualele probleme vor fi rezolvate. In centrul discutiilor s-a aflat problema Legii statutului maghiarilor din tarile invecinate Ungariei.
 
  7 decembrie
· Guvernul a aprobat ultimele sase documente de pozitie pentru negocierile cu UE, documente care vizeaza libera circulatie a marfurilor, libera circulatie a persoanelor, libera circulatie a serviciilor, agricultura, politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale si prevederile financiare si bugetare.
La primele doua capitole Romania accepta in intregime acquis-ul comunitar si nu solicita perioade de tranzitie sau derogare.
In ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor, Romania accepta acquis-ul comunitar si il va implementa pana la data aderarii, cu exceptia Directivei 84/5/CEE privind aproximarea legilor statelor membre referitoare la asigurarea de raspundere civila a autovehiculelor si a directivei 97/9/CEE privind schemele de compensare a investitiilor, pentru care Romania solicita cate o perioada de tranzitie de 5 ani.
La capitolul agricultura, Romania solicita perioade de tranzitie intre trei si opt ani pentru adoptarea unor masuri de salvgardare la importul de produse agricole, inventarierea plantatiilor viticole, eliminarea din cultura a viilor hibride implementarea la nivel national a politicii de nevaccinare pentru pesta porcina clasica, modernizarea si retehnologizarea unitatilor de taiere si procesare a carnii si laptelui, precum si pentru organizarea centrelor de de colectare si a celor de standardizare a laptelui, conformarea la cerintele comunitare cu privire la fermele de animale de lapte si la calitatea laptelui crud.
Pentru capitolul Politica regionala si coordonarea instrumentelor structurale se vor purta negocieri privind stabilirea sumelor ce vor fi alocate Romaniei prin cele patru fonduri structurale precum si din Fondul de Coeziune, a problemei alocarii resurselor financiare de la bugetul national necesare cofinantarii programelor prin instrumente structurale.
Proiectul documentului, Prevederile financiare si bugetare a fost elaborat in perioada septembrie-decembrie.
Romania acepta in totalitate acquis-ul comunitar, dar solicita un aranjament tranzitoriu privind plata contributiei integrale la bugetul UE, deoarece va avea nevoie inca din primul an al aderarii de pozitia de beneficiar net in relatia cu bugetul general al Uniunii.
In ceea ce priveste Statistica, armonizarea statisticilor macroeconomice se va realiza pana in anul 2005, iar pana la data aderarii Romania va asigura conformitatea cu prevederile comunitare in domeniul statisticii intreprinderilor.
 
  10 decembrie
· Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie din 14 decembrie o moneda metalica cu valoarea nominala de 5000 lei. Moneda, in forma dodecagonala, este realizata din aliaj de aluminiu, magneziu, cantarind 2,5 grame. Aversul monedei prezinta stema Romaniei si anul emisiunii, iar reversul contine valoarea nominala – 5000 lei – stilizata. Inscriptia ROMANIA este dispusa in partea superioara a reversului, urmand circumferinta monedei. Aceasta moneda va circula in paralel cu bancnota de 5000 de lei, emisiunea 1998.