spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 30, decembrie 2001 - ianuarie 2002

 TESTAMENTUL DUMNEAVOASTRA
     Basile Gliga

Testamentul intocmit la notar
Testamentul intocmit la notar este un act autentic, adica este primit in fata unui ofiter public ce va pastra originalul. In calitate de ofiter public, notarul are datoria de a garanta ca testamentul in cauza este cel al testatatrului si ca toate formalitatile cerute au fost respectate. Testamentul intocmit la notar nu trebuie sa fie verificat de Tribunal. El este cea mai sigura metoda de a va exprima ultima dorinta.
Cine pregateste testamentul intocmit la notar?
Legea nu precizeaza cine trebuie sa scrie testamentul intocmit la notar. In parctica, mergeti la un notar si ii explicati ce doriti sa contina testamentul dumneavoastra. Notarul va ajuta sa va limpeziti gandurile, face anumite sugestii si pregateste testamentul.
In medie, costul unui testament standard intocmit la notar este de aproape 150$, la care trebuie adaugate si taxele.
Sfat Planificati-va doua intalniri cu notarul: prima pentru a discuta si elabora testamentul, si a doua pentru procedarea la semnaturi.
Formalitatile testamentului intocmit la notar
Odata redactat, testamentul intocmit la notar este primit de acesta in prezenta unui martor. Martorul trebuie sa fie desemnat in act. Singura cerinta privitoare la acest martor este ca acesta sa fie major.
De notat Prezenta a doi martori este necesara actunci cand testatarul este orb.
Atentie! Angajatii notarului care primeste testamentul nu pot servi drept martori. Inainte de a fi semnat, testamentul trebuie citit de catre notar numai testatarului sau, la alegerea acestuia, si in prezenta unui martor.
Dupa ce testamentul a fost citit, testatarul trebuie sa declare in prezenta martorului ca este vorba de testamentul sau. Atunci cand testatarul este orb, citirea testamentului se face in prezenta a doi martori. Testamentul trebuie citit de testatarul insusi daca acesta este surd sau surdo-mut in prezenta notarului sau, la alegere, in prezenta notarului si a martorului. Daca testatarul este doar surd, citirea testamentului trebuie facuta cu voce tare.
Testamentul trebuie semnat in prezenta notarului si a martorului.De asemenea, notarul si martorul trebuie sa semneze testamentu, si aceasta in prezenta testatarului.
Mentiuni necesare
Spre deosebire de celelalte forme de testament, testamentul intocmit la notar trebuie sa mentioneze data si locul in care a fost intocmit.