pune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 31, februarie - martie 2002

    Armagedoni, coruptie si NATO
     Marcel Anghel

  Anul trecut, actuala guvernare a obtinut o serie de succese care i-ar fi consolidat pozitia de lider pe arena politica romaneasca daca in luna ianuarie a.c. n-ar fi aparut “Armagedonii”. Totusi, anul 2001 a fost anul cresterii P.I.B. cu cca. 5%, crestere care a devansat evolutiile din Europa Centrala si de Est, a fost anul marilor privatizari (Sidex Galati, Banca Agricola), anul in care somajul a scazut la 7,7%, anul in care inflatia s-a redus de la 40% la cca 30%, anul eliminarii vizelor romanilor care doresc sa intre in “Spatiul Shengen”, etc.
  Daca la toate aceste realizari s-ar fi adaugat si aderarea Romaniei la NATO, insemna ca alegerile din 2004 ar fi fost o simpla formalitate pentru partidul de guvernamant.
  Dar, pentru ca intotdeauna exista si un "dar", in ianuarie si-au facut aparitia "Armagedonii", din cauza carora toate aceste realizari s-au naruit, intocmai ca un castel de nisip. Primul care si-a facut aparitia pe INTERNET a fost "ARMAGEDON I", raport, ca toate celelalte, "anonim", dar care s-a dovedit in mare parte a fi adevarat intrucat facea referire la problemele cu care se confrunta armata Romaniei, atat ca dotare tehnica, cat si ca nivel de trai al soldatilor. Ciudat este faptul ca acest "Armagedon" a aprut in anul in care are loc la Praga summit-ul cu privire la largirea Aliantei Nord Atlantice.
  Intrucat acest "Armagedon" n-a avut impactul dorit de "anonimi" si-a facut aparitia si "ARMAGEDON II", lansat tot pe INTERNET, care i-a bulversat pur si simplu pe oamenii aflati la putere, a facut "presa" buna pentru mai toate cotidianele. Tinta acestui "Raport" n-a mai fost o institutie a statului, ci premierul Adrian Nastase si legaturile sale cu diversi oameni de afaceri.
  "Armagedon II" a facut referiri la cele patru locuinte de lux din Bucuresti si provincie ale familiei Nastase, la inca doua imobile, tot de lux, care se afla in diverse stadii de executie, la colectia de arta a familiei evaluata la cca. 2 mil USD, la faptul ca-si are copii elevi la Scoala Americana Internationala din Bucuresti unde plateste 20000 USD pe an numai pentru scolarizare etc. Dar, probabil, problema cea mai delicata a "Raportului" au constituit-o legaturile premierului cu Sorin Ovidiu Vantu (SOV), cel mai bogat om din Romania, caruia i-ar fi promis protectie in schimbul unei finantari lunare cuprinse intre 3000 si 5000 USD, pe perioada 1996 (cand era opozitie) si pana in septembrie 2001.
  Dupa transmiterea email-urilor la agentii de presa, cotidiane si ambasade, oamenii integrii au facut greseala, recunoscuta mai tarziu de a-l retine 2 zile pe fostul director de cabinet al lui Emil Constantinescu invinuit de ''instigare la raspandire de informatii false", informatii raspandite insa de un prieten al sau, specialist in calculatoare, care primise si el un mandat de retinere pe 30 de zile. Dupa cateva zile, si cel care a trimis email-urile a fost eliberat, probabil la reactia fostului presedinte Emil Constantinescu, la reactia presei sau a organizatiei AMNESTY INTERNATIONAL. S-ar putea totusi ca "pasul inapoi" facut de Procuratura si Politie sa se datoreze si presedintelui Ion Iliescu, care a cerut organelor de acheta sa verifice continutul raportului Armagedon II. De altfel, unele disensiuni intre presedinte si premier s-au constatat si cu alte prilejuri, probabil "iritat" de faptul ca primul om in stat a cam trecut pe locul doi. Nu numai televiziunea este mereu pe "faza" cu Adrian Nastase, dar si unele "ambitii" ale premierului, de genul primiri cu garda militara in tara ca la un sef de stat, calatorii cu trenul lui Ceausescu, transformarea Corpului de Control al Guvernului in Corp de Control al Primului Ministru, si altele asemanatoare au condus la "iritarea presedintelui".
  Am sa ma opresc putin asupra acestui mult mediatizat om de afaceri, Sorin Ovidiu Vantu (SOV), cu care, se pare, a avut relatii si premierul roman, tocmai cand incepuse o serioasa campanie impotriva coruptiei.
  Inainte de 1989, Dl. SOV, asa dupa cum a confirmat la Televiziune, a avut un apartament inchiriat de patru camere, din care "numai trei erau mobilate", iar in cei circa 11 ani a adunat o avere fabuloasa, devenind, cred, cel mai bogat om din Romania. Astfel, in 1995, a infiintat Bursa de Valori Mobiliare GELSOR, in 1996 a infiintat in Bulgaria o banca de investitii si intermediere ''CAPMAN GELSOR". In 1997, SOV, a infiintat o surcursala in Budapesta, iar in 2000 a pus bazele unui fond bulgaresc, impreuna cu un om de afaceri bulgaro-austriac, care este patronul concernului DECINCO.
  In 1998, SOV preia Banca "ASTRA" Brasov, devenita ulterior Banca Romana de Scont, iar in 1999 infiinteaza GELSOR ASSET MANAGEMENT pentru a pune mana pe fosta Banca de Investitii si Dezvoltare. Tot in Imperiul GELSOR, al lui Vantu fac parte si GELSOR TRAVEL &TOURS, IMOLA TRAVELS & TOUR, BUCHAREST INTERNATIONAL SECURITES,V.S.O.(VANTU SORIN OVIDIU) Company, Delta Miraj, GELSOR NETWORK, NEW LEASING etc, in total 28 companii.
  In Delta Dunarii SOV detine aproape intreaga baza turistica, adica hotelurile fostului Oficiu Judetean de Turism Tulcea, Satul de Vacanta Rosu care a fost al BTT, zeci de nave dintre cele mai luxoase si cele mai bune pontoane destinate turismului in Delta. Dupa cum se stie, in luna mai 2000 a izbucnit scandalul FNI, unde 300000 de romani nu si-au mai putut primi inapoi unitatile de fond cumparate. Dar, SOV vanduse deja SOV-INVESTUL, asa ca el nu se mai face vinovat de caderea FNI, ci Ioana Vlas care a disparut undeva prin Israel, sau CEC-ul care devenise garantul FNI, adica tot bietii contribuabili romani, care au platit cu ajutorul Guvernului o parte din pagubiti. Cu circa un an si jumatate in urma, SOV a vandut si Grupul GELSOR, deci si Banca Romana de Scont, astfel ca din vinovat devine pagubit si face plangeri penale ca a pierdut zeci de milioane de dolari!Ca si la FNI, SOV a vandut inainte de a intra in incapacitate de plata si Banca Romana de Scont, insa majoritatea capitalului sustras in diferite conturi ale unor anumite persoane fizice si juridice provenea de la cunoscuta societate de asigurare ASTRA, la care actionar principal este statul cu 76% si de la Posta Romana. Gaura creata la cele 2 institutii ale statului se ridica la cca . 9 mil USD-din care 8 mil ale societatii ASTRA si 1 mil al Postei Romane (din 4 mil plasate), desi ultima avea si o banca specializata (Banc Post). Interesant de semnalat este faptul ca devalizarea in cazul BRS a fost mai bine gandita pentru ca pagubitii nu mai sunt persoane fizice pentru a face demonstrati in strada!
  Cu toate ca B.I.D.a intrat si ea in supragheverea BNR, s-a gasit un cumparator, in persoana liderului unei asa-zise uniuni patronale, care, cu o mica firma ce se ocupa cu lucrari de geodezie si cadastru, a "reusit" sa castige zeci de miliarde pentru a cumpara o banca. Dar, ca si in celelalte cazuri, "afacerea" va ramane un mister pentru ca actualul propietar al Grupului Gelsor si al trustului de presa este prietenul lui SOV, Ionica Chelaru.
  Se tot vorbeste de coruptia din Romania, capitolul la care Romania se afla in "top" alaturi de Nicaragua, Vietnam, Venezuela si Kazahstan, dar masurile au intarziat sa apara. Desi s-au facut numeroase anchete si analize de catre expertii din diferite domenii, chiar din Corpul de Control al Primului Ministru si Politiei, nu s-a reusit sa se ia "taurul de coarne", care sa conduca la diminuarea fenomenului pentru ca, numai cu cateva exceptii de "gainarii", nu s-au dovedit cu probe adevaratii corupti, adica cei care au condus la apariatia acestei boli cronice.
  Zeci de pagini din diferite ziare s-au ocupat de marile afaceri marca "SOV" si de increngaturile acestei "caracatite", dar Dl. SOV apare la TV ca fiind o victima a propiilor afaceri! Asa o fi, daca cei care ancheteaza n-au probe.
  Despre coruptia din Romania s-a auzit si peste ocean. Pana si presedintele SUA a semanalat pericolul fenomenului de coruptie. Dar, ambasadorul american la Bucuresti cu ocazia unei vizite facute la Iasi de Ziua Unirii, arata ca in Romania coruptia nu afecteaza numai functionarea Guvernului, ci "pune in pericol stabilitatea politica si sociala". Mai mult, Michael Guest mentiona cu acelasi prilej ca "tribunalele sunt unele din cele mai corecte institutii din Romania", iar "problema este ca Romania nu s-a luptat cu adevarat cu coruptia. In consecinta, coruptia a devenit endemica in societatea romaneasca".
  Dar nu numai ambasadorul american s-a aratat preocupat de fenomenul coruptiei din Romania, ci si trimisul ziarului "La Republica" din Italia la Bucuresti preciza ca "in ultimii ani, Romania s-a aflat in mijlocul mai multor scandaluri, in principal de ,coruptie si contrabanda de stat, ceea de inseamna ca nu exista o clasa politica europeana". Dupa aceste semanale din interiorul si exteriorul tarii, puterea "descopera" si ea existenta fenomenului de coruptie si ia masuri "hotarate" prin infiintarea Parchetului National Anticoruptie, desi exista o serie de institutii ale statului (Ministerul Justitiei, Ministerul de Interne, Parchetul General, Corpul de Control al Primului Ministru, Comisia prezidentiala si comisiile la nivel local - fiecare cu departamente si servicii de protectie si anticoruptie), care aveau ca sarcina tocmai lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii financiare. Acest nou "Parchet" se afla insa in subordinea Guvernului, care va trebui sa-si controleze proprii ministri. Dar acest "Parchet" nu va face decat sa "justifice" acuzele date de opozitie ca "justitia este politizata". Probabil ca actuala Putere s-a inspirat de la vechea Putere, care crease si ea "celebrul" CNAICO, tot un organism "national", pentru "a lua" ochii lumii si a nu face nimic!
  Din toate aceste probleme de coruptie, guvernul a inteles sa modifice prevederile Legii nr. 115/1996 privind declararea si controlul averilor demnitarilor, magistratilor si functionarilor publici cu functii de conducere, in sensul ca aceste declaratii vor fi publicate in Monitorul Oficial si reactualizate din 4 in 4 ani.
  Este un lucru bun, insa este prea tarziu ...
  Exemplul lui Sorin Tesu (consilier al primului ministru), care a demisionat din "motive de ordin personal si de sanatate", ar trebui urmat si de alte persoane, deoarece Sorin Tesu a fost membru in Consiliul de Administratie al Postei Romane si Societatii de asigurari "Astra", societati care au fost devalizate prin fosta banca a lui Vantu de milioane de dolari. Intrucat o serie de politicieni si personalitati marcante straine pun in fata aderarii la NATO problema coruptiei din Romania, ar fi de datoria presedintelui Ion Iliescu de a "salva" onoarea tarii, implicandu-se cu masuri drastice si a curata la "varf" coruptia pentru a nu compromite sansele Romaniei de aderare la structurile euroatlantice. Ar fi pacat de cei care s-a implicat intr-o serie de misiuni in Golf, Kosovo sau Afganistan, ca din cauza unor mafioti sa fim din nou lasati in afara Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord. Sa speram ca pana in luna noiembrie se vor gasi solutii pentru eradicarea coruptiei, astfel ca la Praga si Romania sa ia parte la masa celor invitati sa intre in NATO.
 
  *Armagedon = camp de lupta in ziua Judecatii de Apoi in care ar urma sa se dispute batalia apocaliptica intre fortele binelui si raului (cf. Dictionarul Enciclopedic)