spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 31, februarie - martie 2002

    Gena Manageriala
     Basile Gliga

  Micul comert si implicatiile lui…
 
  Zilele trecute, cineva imi vorbea cu uimire despre o familie ce are un magazin (mai precis un mic "depanneur") pe Saint Laurent si traieste foarte bine. Nu este de surprinzator, deoarece nu marimea magazinului sau numarul salariatilor aduce beneficiul, ci felul cum este gestionat. Cu un mic magazin, bine gospodarit, proprietarul poate sa-si castige existenta. Fata de marile suprafete comerciale, cu instalatii sofisticate si investitii substantiale, micile comerturi se pot gestiona familiar, cu investitii minime. Pentru micile afaceri,cu vanzari cu amanuntul, trebuiesc luate in considerare cateva sugestii.
  Sa se elimine articolele nevandute de luni de zile, uneori chiar de ani de zile.
  Interiorul magazinului sa fie tot timpul curat. Daca nu aveti bani suficienti sa amenajati un interior modern, vopsiti in culori atractive.
  Vitrinele sa fie in permanenta curate. Expuneti articolele reprezentative pentru profilul magazinului si schimbati-le in fiecare saptamana. Magazinul sa fie bine luminat, fiindca obscuritatea indeparteaza clientela. Astazi se poate obtine o lumina deosebita cu tuburi fluorescene sau cu o lumina indirecta cu reflectoare.
  Supravegherea stocului de marfa in permanenta. Neavand capitalul si importanta unui mare magazin, limitati-va la modelele sau produsele care se vand cel mai bine. Recomandabil este sa tineti un stoc mai redus si sa comandati mai des la furnizor. Cautati articole noi, pe care puteti sa le vindeti. Faceti periodic turul marilor magazine care vand articole asemanatoare cu ale magazinului dumneavoastra, vedeti preturile si observati ce articole se vand in mod deosebit.
  Daca doriti sa aveti un magazin bine cotat de clientela, alegeti pentru stoc si articole de marca buna. Daca ati trait in Europa si doriti sa deschideti un magazin la Montreal, atentie ca nu neaparat marcile cotate in Europa vor avea cautare si la Montreal. Este de o importanta covarsitoare cunoasterea pietei si gusturilor clientelei.
  Daca in anii '60-'70, micile magazine si buticurile au fost ucise in mare parte de comerturile cu mari suprafete, in ultimele doua decenii, micul comert cunoaste o recrudescenta.
  Omul zilelor noastre, care este afectat tot mai mult pe plan psihologic de serviciile impersonale ale marilor institutii, se indreapta spre micul magazin, unde gaseste un zambet si un serviciu personalizat. Totodata, posibilitatea de a oferi articole care nu sunt produse in serie mare, mai ales in domeniul vestimentatiei, poate atrage un segment de clientela important. In domeniul alimentatiei, introducerea de alimente naturale, care se cer tot mai mult in ultima vreme, este un alt exemplu de atragere a unei noi clientele.
  In comert este necesar sa fiti tot timpul inventivi si dinamici.
  Din punct de vedere publicitar micul comert nu are bani de cheltuit. Atunci, gasiti solutii ce le aveti la indemana. Fiti amabil si binevoitor cu toate persoanele ce va trec pragul magazinului.
  Nu aveti serviciul de livrare, dar daca este cazul pentru un client in varsta sau bolnav puteti sa va deplasati sa-i duceti acasa marfurile prea grele. Copiilor trebuie sa le acordam atentie atunci cand sunt in magazinul nostru. Copilul este un factor de influenta nebanuit de puternic. Ganditi-va ca succesul restaurantelor McDonald se datoreaza in cea mai mare parte atentiei acordate copiilor. Intretineti relatii bune cu ceilalti comercianti din cartier care au produse complementare. Puteti sa va recomandati clientii unul altuia Solutii sunt multe, insa depinde de ingeniozitatea si receptivitatea pe care o aveti. Comerciantii care isi imagineaza ca o clientela poate fi pastrata, numai pentru ca ii frecventeaza de un timp indelungat magazinul, se insala. Pastrarea si cresterea numarului de clienti reprezinta o preocupare permanenta.