spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 31, februarie - martie 2002

    VA INFORMAM DIN REPUBLICA MOLDOVA
     InfoPress Hurmuzachi

   21 ianuarie
  - La Chisinau au continuat duminica protestele la adresa obligativitatii limbii ruse in Piata Marii Adunari Nationale din centrul orasului, la care au participat mii de cetateni. Presedintele Fortei Moldovei a declarat ca “decizia de introducere a limbii ruse in scoli (incepand din clasa a doua) este oglinda unor solutii tipic bolsevice”.
  - Ministrul Justitiei din Executivul Moldovei a amenintat Partidul Popular Crestin democrat (PPCD), formatiune politica pro-romaneasca din Parlamentul basarabean, cu scoaterea in afara legii.
  - Studentii din Romania, basarabeni si romani, se solidarizeazacu manifestantii, initiind marsuri la Bucuresti, Suceava, Constanta, Iasi, Craiova.
  -Partidele romanesti sunt impotriva rusificarii: membri ai PNTCD, PNL, Aliantei Civice, LADO, Fundatiei Memoria, Organizatiei “21 Decembrie” si Clubului tinerilor romani din Basarabia au pichetat Ambasada Republicii Moldova in semn de solidaritate cu protestatarii de la Chisinau.
 
  22 ianuarie
  - Delegatii din majoritatea regiunilor Basarabiei, venite cu autocarele, au participat la manifestatii, muncitori si alte categorii sociale laturandu-se protestatarilor, majoritatea tineri. Numeroase persoane au semnat o lista de protest impotriva deciziei, dupa care Guvernul a deschis si el o lista pentru cei care sunt de acord cu introducerea obligativitatii limbii ruse.
  - Fortele de ordine (politisti, jandarmi, si carabinieri) s-au triplat la Chisinau.
  - In vizita la Chisinau, presedintele APCE, Lordul Russel Johnson, a declarat: “Consiliul Europei conteaza pe Moscova pentru a rezolva problema Transnistriei”, calificand totodata regimul de la Tiraspol drept anticonstitutional si corupt. Oficialul de la Strasbourg a mai mentionat ca tarile care sprijina separatismul transnistrean trebuie sa fie sanctionate de Consiliul Europei, context in care premierul Tarlev a promis ca va trimite o lista intreaga cu asemenea tari.
  - Privind relatiile moldo-romane, lordul Johnson a declarat ca “a trecut timpul revendicarilor fata de republica Moldova si Bucurestiul ar trebui sa semneze cu Chisinaul un acord privind demarcarea frontierelor”. “Sper ca bunul simt sa triumfe(…). Daca populatia Moldovei ar dori sa revin in componenta Romaniei, ar exprima aceasta dorinta, dar nu o face”.
  - Reactii la declaratiile APCE: “Nu exista asemenea revendicari din partea Romaniei. Romania a fost prima tara care a recunoscut republica Moldova”.
 
  23 ianuarie
  - Moldovenii isi simt identitatea amenintata de introducerea limbii ruse in scoli, obligativitate ce a fost suprimata in 1991, dupa proclamarea independentei Moldovei.
  - “Rusa este deja de facto cea de-a doua limba oficiala in Moldova. La ora actuala oamenii au dreptul sa vorbeasca in limba pe care o aleg in relatiile cu administratia” (afirmatia liderului PCD). Insa, deja cea mai mare parte a presei este scrisa in rusa, desi rusofonii reprezinta doar 36% din populatie.
  - Ministrul Justitiei din Republica Moldova a semnat decizia privind suspendarea activitatii PPCD, singurul partid parlamentar de opozitie, pentru o luna de zile, perioada in care acestuia ii sunt interzise: sa se adreseze mass-mediei, sa participe la alegeri si la cammpania electorala, precum si sa efectueze tranzactii bancare. Daca nu vor fi respectate aceste conditii, activitatea PPCD poate fi suspendata pentru un an; mai mult, se poate ridica in bloc, imunitatea parlamentara pentru toti deputatii partidului. Decizia invoca motive cum ar fi: PPCD a organizat fara autorizatia primariei mitinguri si demontratii in Piata Centrala, in aceste actiuni “au fost implicati minori”, in final partidul cu pricina a incalcat nu mai putin de 5 legi, Conventia Internationala cu privire la drepturile copiilor, plus Constitutia.
  - Masura abuziva dictata de Ministerul Justitiei provoaca recatii la Chisinau, Bucuresti si Starsbourg. La fel de abuziva este si si decizia unui tribunal din Chisisnau, care a condamnat la amenizi grele un numar de persoane participante la manifestarile de strada din ultimele 10 zile.
  - Liderul PPCD, Iurie Rosca, a spus, ca prin decizia lor, ministrul Justitiei si Partidul Comunistilor urmaresc “eliminarea din viata politica a Partidului Crestin Democrat din Republica Moldova”. Rosca a mai precizat ca nu intentioneaza sa renunte la actiunile de protest. Mai mult, va contesta decizia Ministrului Morei la Curtea Suprema de Justitie, iar, in cazul unui rezultat nefavorabil si acolo, se va adresa Curtii Europene pentru drepturile omului de la Strasbourg.
  - Situatia se pare ca e mult mai dificila. “Guvernul de la Chisinau nu numai ca aplica rusificarea invatamantului, dar a inceput sa-i inlature pe cei care au facut studiile in Romania”. Au inceput sa dispara si manualele de limba romana din cauza taxelor de import prea mari in timp ce taxele pentru cele venite din Rusia au scazut. S-a trecut chiar la cenzurarea posturilor de televixiune romanesti, care au inceput sa aiba unele “probleme” cu transmisia.
  - Delegatia parlamentara romana a depus la Biroul Parlamentar al Consiliului Europei o motiune referitoare la ultimele evolutii ale evenimentelor de ca Chsisinau. Daca va fi acceptata de Biroul Permanent al APCE, motiunea, intitulata “Derapaj antidemocratic inregistrat in republica Moldova”, va permite discutarea situatiei de la Chisinau.
 
  24 ianuarie
  - Premierul Romaniei i-a adresat presedintelui PPCD, Iurie Rosca, o scrisoare, in nume personal, in care il felicita pentru lupta dusa pentru apararea limbii romane si-l asigura de sprijinul romanilor.
 
  25 ianuarie
  - Consiliul Mondial Roman, for al romanilor din diaspora, va organiza in mai multe orase din Statele Unite si Canada mitinguri de solidaritate cu populatia din Basarabia. Astfel, romanii se vor aduna la Toronto, la Washindton, in fata ambasadei Moldovei, la New York in fata sediului Natiunilor Unite, la Atlanta-Georgia, Portland-Oregon si la Los Angeles.
 
  4 februarie
  - In cazul in care situatia din Republica Moldova nu se amelioreaza, APCE va fi obligata sa adopte masuri ulterioare pentru a asigura respectarea de catre Republica Moldova a angajamentelor ce rezulta din statutul sau de membru al Consiliului Europei. Recenta suspendare a PPCD cu posibilitatea prelungirii acestei masuri pentru un an de zile reprezinta o amennintare iminenta pentru functionarea normala a democratiei.