spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 31, februarie - martie 2002

    PROCURA PENTRU MANDATUL PENSIEI
     Rubrica realizata de Basile Gliga
     CABINET DE CONSEIL ET RELATIONS PUBLIQUES
     TEL: (514) 937-0220

  O veste buna pentru cetatenii straini, majoritatea persoane care au fost nevoite sa renunte la cetatenia romana si au varsta de pensionare, care au realizat vechime in munca, pana la intrarea in vigoare a Legii 19/2000, adica 1 aprilie 2001. Acestia erau nevoiti ca pentru obtinerea procurii, sa apeleze din 6 in 6 luni la serviciile unui notar public de pe teritoriul Romaniei, ceea ce implica dificultati practice si de ordin financiar. La 27 decembrie 2001, s-a publicat in monitorul Oficial al Romaniei nr. 834 Ordinul privind modificarea Ordinului Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale nr 340/2001 pentru aprobarea normelor de aplicare a legii 19 privind sistemul public de pensii.
  Modificarea ce se refera la procedura speciala, a avut in vedere aderarea Romaniei potrivit Ordonantei 66/1999 la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine adoptata la Haga la 5 octombrie 1961.
  In conformitate cu dispozitiile articolului 11 al Conventiei, aceasta a intrat in vigoare la 16 martie 2001, data incepand de la care Romania scuteste de cerinta supralegalizarii actelor oficiale ale autoritatilor statelor semnatare ale Conventiei de la Haga. Potrivit Conventiei, actele oficiale care au fost intocmite pe teritoriul unui stat contractant si care urmeaza sa fie prezentate pe teritoriul unui alt stat contractatnt, raman sub rezerva indeplinirii formalitatilor, adica aplicarea apostilei. Astfel ca, procura speciala, prevazuta la art. 82 al Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii va fi emisa in urmatoarele conditii:
  Pentru cetatenii straini cu domiciliul in strainatate, procura speciala poate fi eliberata pe teritoriul statului de domiciliu, dupa cum urmeaza:
  - In cazul statelor semnatare ala conventiei de la Haga, procura este valabila doar daca este insotita de apostila eliberata de autoritatea competenta potrivit legislatiei nationale a statului din care emana documentul.
  - In cazul statelor cu care Romania are incheiate tratate sau conventii de asistenta juridica bilaterala in acest domeniu, procura este valabila fara nici o alta formalitate
  - Pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, procura speciala poate fi eliberata pe teritoriul statului de domiciliu, in conditiile prevazute mai sus, precum si de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei
 
  Procura speciala este valabila 6 luni
  Procura speciala trebuie sa contina urmatoarele elemente:
  - Numele, prenumele, cetatenia, data si locul nasterii, domiciliul si actul de identitate al titularului dreptului de pensie (valabil la data eliberarii procurii);
  - Numele, prenumele, datele de identificare (actul de identitate, domiciliul, data si locul nasterii) ale mandatarului;
  - Obiectul mandatarului (intocmirea dosarului de pensie, deschiderea contului curent personal, incasarea pensiei pentru plati curente si restante, semnarea extrasului de cont);
  - Precizarea ca mandatarul are obligatiile ce revin titularulkuui, inclusiv aceea de a anunta in termen Casei teritoriale de Pensii orice schimbare intervenita in situatia titularului, de natura sa modifice sau sa inceteze dreptul la pensie.
  Procura speciala este valabila 6 luni, dupa care va fi reinnoita, urmand procedurile initiale.