spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 31, februarie - martie 2002

    Cum sa reducem impozitele
     Beschea Lucian

  Doriti sa platiti impozit pe venit mai mare decat cere legea? Desigur nu! Si totusi, este exact ceea ce multi canadieni fac si asta pentru mai multe motive. Unii nu inteleg toate regulile de impozitare si modul in care se aplica legea, in timp ce altii nu profita de posibilitatile de planificare fiscala. Multi prea multi contribuabili comit erori in momentul in care completeaza declaratiile de venit, erori pe care guvernul nu le descopera sau nu le indreapta. In fine, unele persoane nu reusesc sa respecte termenele limita de depunere a declaratiilor si sfarsesc prin a plati dobanzi si penalitati in plus fata de sumele datorate. Pentru intarziati sau datornici, dobanzile cumulate sunt mari. Situatia este si mai grea pentru contribuabilii ce platesc aconturi provizionale. Aceste aconturi provizionale reprezionta impozite ce trebuiesc varsate in mod regulat de catre lucratorii autonomi, pensionari si companii. Aconturile trebuie platite trimestrial de catre particulari si lunar de catre companii.
  Statisticile demonstreaza ca unul din sase contribuabili nu au varsat aconturile sau au facut-o insuficient. Dobanzile practicate sunt de 13% la federal si 20% la provincial, fiind canadienii cei mai impozitati. Desigur, nu trebuie sa mai explic de ce este nevoie de o planificare fiscala. Nimeni nu trebuie sa plateasca impozit mai mult decat cere legea. O buna planificare fiscala constituie cel mai bun mijloc care sa ne asigure ca platim exact ceea ce datoram. Nu trebuie sa confundam evaziunea fiscala cu planificarea fiscala. Planificarea fiscala va ajuta sa va definiti obiectivele financiare si apoi sa le stingeti platind minimum de impozit posibil, prevalandu-va de regulile fiscale, ceea ce va permite de a reduce sau de a amana impozitarea venitului, de a mari deducerile la care aveti dreptul si de a evita capcanele fiscale. Economiile fiscale, ce decurc dintr-o buna planificare fiscala, au ca scop de a optimiza valoarea temporala a banilor dumneavoastra.
  Ca titlu, de exemplu, sa ne imaginam ca primiti astazi un dolar si ca acest dolar il investiti pentru a castiga o dobanda. La capatul unui an, dispuneti de dolarul d-voastra plus dobanda. Daca nu ati fi primit un dolar la inceputul anului nu ati fi realizat dobanda. In consecinta, va costa mai mult sa varsati un dolar de impozit astazi decat mai tarziu. De obicei, prima etapa pe care trebuie sa o parcurgem este aceea in care trebuie sa ne evaluam situatia prezenta si sa cunoastem rata de impozitare aferentta venitului nostru, precum si diferitele credite la care avem dreptul. Primul obiectiv fiscal trebuie sa conste in a beneficia de venit in momentul cand va fi cel mai putin impozitat si sub forma cea mai avantajoasa. Este esential de a intelege principiile de impozitare in Canada, modul in care functioneaza stimulentii fiscali si modul cum este adaptata la situatia d-voastra particulara.
 
  Notiunea de venit Toti contribuabilii rezidenti in Canada au obligatia de a declara veniturile din toate sursele, inclusiv cele provenite din afara Canadei si de a plati impozit pe venitul impozabil. Termenul contribuabil reprezinta particularii, companiile si fiducile. In fiecare caz, responsabilitatea de a declara toate veniturile ce sunt castigate in Canada si in afara, revine contribuabilului.
  Venitul impozabil este obtinut dupa ce au fost efectuate toate deducerile ce se impun. Totodata, diferitele tipuri de venit sunt impozitate diferit. Veniturile impozabile sunt grupate in trei categorii:
  • veniturile dintr-o activitate remunerata: salariu
  • veniturile generate de o companie
  • veniturile generate din bunuri-dobanzi, dividende, etc.
     
      Alte tipuri de venit nu sunt impozitate. Majoritatea canadienilor realizeaza venituri dintr-o munca remunerata. Antreprenorii independenti, avocatii, notarii, contabilii, etc. nu sunt considerati salariati deoarece nu exista o relatie de tip patron-slariat. Veniturile lor sunt considerate ca si venituri de companie. Veniturile salariale cuprind toate avantajele de care beneficiaza angajatul in schimbul serviciilor pe care le presteaza patronului. In consecinta, toate primele, onorariile, alocatiile pentru retragere sunt considerate ca venituri din munca. Patronul retine si varsa in numele dumneavoastra impozitul si efectueaza si alte plati si retineri solicitate de Revenu Canada. Responsabilitatea d-voastra consta in a atasa la declaratia de venit formularul T4 emis de patron.
      Daca activitatea dumneavoastra se califica precum o activitate de intreprindere, aveti obligatia de a achita impozitul pe beneficiu. In linii mari, beneficiul cuprinde veniturile intreprinderii minus cheltuielile efectuate pentru realizarea acestuia. Daca suferiti o pierdere, aceasta va poate servi sa va reduceti veniturile salariale, precum si veniturile realizate din bunuri sau alte activitati.
      Veniturile realizate din bunuri sunt o a treia categorie de venituri realizate din dobanzi, dividende ca si veniturile realizate din locatii sau inchirieri. Castigurile in capital se supun altor reguli si se impoziteaza diferit. Castigurile realizate din transferuri de bunuri, cum ar fi vanzarile si donatiile, sunt in general impozabile, dar exista si unele exceptii, cum ar fi unele transferuri intre soti, castigurile realizate din vanzarea unei resedinte daca a fost desemnata ca si resedinta principala, precum si unele transferuri de proprietati agricole.
      Cateva precizari se impun referitor la vanzarea locuintei, considerata drept resedinta principala. Articolul 77 din Codul Civil precizeaza ca resedinta principala a unei persoane este locul in care in mod obisnuit domiciliaza. Art. 415 cod civil stabileste ca resedinta intra in patrimoniul familial si, deci, in cazul unei vanzari nu se plateste impozit pe castigul in capital, daca el exista. Daca, spre exemplu, am cumparat casa in care locuim cu 100.000$ si o vindem dupa un interval de timp cu 150.000$, diferenta de 50.000$ reprezinta un castig in capital. Fiind vorba despre patrimoniul familial, castigul in capital nu se impoziteaza. Pentru a se califica drept resedinta familiala, imobilul trebuie sa fie locuit de proprietar.
      Celelalte venituri, care nu provin nici din salariu, nici dintr-o intreprindere sau bunuri, reprezinta o alta categorie de venituri in care identificam pensiile alimentare, indemnizatii diverse si rente. Renta corespunde unei intelegeri, conform careia o parte cumpara dreptul de a primi iar cealalta parte de a varsa periodic o anumita suma de bani intr-un interval de timp. Renta poate fi cumparata cu bani inainte de impozitare cum este cazul activelor REER sau cu bani dupa impozitare.
      Dat fiind faptul ca nu mai ramane decat putin timp pana la 28 februarie, data limita in care puteti plasa in propriul dumneavoastra REER pentru anul fiscal 2001, voi incerca sa explic unul din primele avantaje ale regimului. Dupa cum am aratat anterior, patronul dumneavoastra preleveaza pe fiecare buletin de plata sumele datorate ca si impozit. La sfarsitul anului financiar, sumele pe care dumneavoastra le-ati plasat in propriul REER se scad din venitul impozabil si, deci, rezulta un plus de impozit si, automat, un retur de impozit din partea Federalului.