spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 32, aprilie - mai 2002

    Gena Manageriala
     Basile Gliga

  Noi tendinte
 
  Societatea canadiana se confrunta cu probleme economice imporatante printre care lipsa de locuri de munca ce apare ca o problema grava.
  Ani de zile noi am crezut ca avem doua surse de baza in crearea de locuri de munca: marile companii si statul Astazi constatam ca marile companii sunt in declin in ceea ce priveste crearea de locuri de munca. Marimea lor, complexitatea organizarii gestiunii, multiplele niveluri de decizie, insa fac ca acestea sa nu aiba supletea necesara pentru a se pozitiona rapid pe piata in caz de necesitate.
  Evenimentele din 11 septembrie 2002 au demonstrat acest lucru.
  In acelasi timp, in marile companii, in ciuda aparentelor, terenul inovatiilor si al initiativei directe este mult mai restrans. In schimb, in cadrul micilor companii, inovatia si initiativa sunt conditii de baza pentru supravietuire. Cu ajutorul noilor tehnologii ele reusesc sa produca din ce in ce mai mult cu un numar din ce in ce mai restrans de lucratori. In acelasi timp, conform statisticilor, micile companii, prin multitudinea lor, devin un pion important in crearea de locuri de munca in societate.
  Statul, un alt creator de talie al locurilor de munca in societate, a trecut in ultimii ani la rationalizare. Statul se manifesta tot mai mult in ultima vreme ca suporter pentru creatorii de companii. In aceste conditii trebuie sa ajustam o parte din obiceiurile si conceptiile pe care le avem.
  Intelegand ce se intampla in jurul nostru putem sesiza o serie de oportunitati. In loc de cuvintele “executie”, “subordonare”, “necesitate”, auzim “creatie”, “inventie” si “noi solutii pentru noi oportunitati”.
  Societatea are nevoie imperativa de omul care transforma resursele generand bogatie in societate. Omul care este capabil sa transforme ideile in realitate, capabil de a gasi solutii simple la probleme complexe. Pentru a oferi posibilitati de munca membrilor societatii trebuie create cat mai multe companii mici si mijlocii.
  Cu toata dezvoltarea tehnica si in ciuda aparentelor, omul ramane cea mai mare “resursa naturala”. Pentru a optimiza aceasta “resursa” aici in Canada, la nivel de administratie de stat incurajeaza si ofera suport celor care creaza locuri de munca. Instruirea este o necesitate in societatea timpului nostru, tineretul constituie viitorul, insa nu creatorul imediat de companie. Pentru a reusi in afaceri, este necesara si cunoasterea mediului. De aceea, studiile de specialitate recomanda ca varsta ideala pentru crearea unei companii 35-45 de ani. Daca in generatiile mai varstnice se vorbea mai mult de siguranta materiala, astazi noile generatii scolite din ce in ce mai mult nu vor sa lucreze doar pentru a trai. Ei au nevoie de realizare atat pe plan personal cat si profesional. Tinerii de astazi isi doresc sa lucreze in companii care sa le valorizeze cunostintele, initiativa si imaginatia.
  Companiile mici si mijlocii sunt cele care pot crea un mediu propice noilor tendinte. Marile companii cat si institutiile de stat deosebit de sistematizate, ierarhizate fac ca sa dispara interesul de realizare profesionala a lucratorilor.
  In acelasi timp se vorbeste tot mai mult de nevoia afectiva a lucratorilor de a avea o legatura intre ei si implicit cu patronul. Marea companie ofera o atmosfera impersonala, patronul este un soi de zeitate care poate fi vazuta numai in ziare sau la ocazii deosebite; anunturile si comunicarile sunt facute prin sisteme electronice.
  Toate acestea creaza frustrari care, pentru noile generatii devin intolerabile. In compania mica si mijlocie, lucratorul este apropiat de centrul de decizie. Poate sa vada patronul si sa intre in contact direct cu el. Poate sa-si expuna, sa-si vanda ideile sau sa faca sugestii. In ultima instanta, pe langa nevoia afectiva, nevoia de importanta care salasluieste in fiecare din noi intr-un astfel de mediu poate fi satisfacuta.
  Consideram ca una dintre solutiile de baza in rezolvarea problemelor in societatea noastra este utilizarea resurselor umane sub toate dimensiunile.