spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 32, aprilie - mai 2002

INFORMATII UTILE PENTRU NOII VENITI SI PENTRU CEI CARE SE PREGATESC SA VINA


  Pentru cei care s-au decis sa emigreze, trebuie sa stie ca primii ani dupa sosire reprezinta o perioada dificila de acomodare si integrare in societatea locala. Primele luni sunt determinante pentru noii sositi, de acestea depinzand in majoritatea situatiilor adaptarea la modul de viata canadian. In cele ce urmeaza, vom prezenta unele momente importante ale procesului extrem de complex de stabilire in Canada, bazate pe cazuri concrete din activitatea unor consilieri specializati in probleme de emigratie. Vom sugera de asemenea celor interesati, solutii la problemele cele mai frecvente cu care se confrunta noii sositi, pentru a veni in intampinarea nevoilor de prim ordin din aceasta perioada dificila.
  Pentru inceput, trebuie precizat ca aceste nevoi difera in functie de mai multi factori legati de persoana in cauza (pe care ii vom enumera fara a avea pretentia de a o face in ordinea importantei lor), si anume:
  • statutul legal: rezident permanent (independent, investitor, sponsorizat de un membru de familie, refugiat recunoscut), revendicator al statutului de refugiat, detinator al unui permis de lucru, student, etc.
  • situatia materiala: venituri din munca, somaj (assurance emploi), ajutor social (securite de revenu), economii din tara de origine, complet lipsit de mijloace (sans cheque), etc.
  • cunoasterea societatii canadiene: economie, legislatie, piata de unca, etc.
  • conditia pssihologica: vointa de a reusi in tara de adoptie, desi unii dintre cei care au emigrat sunt fragilizati din cauza traumatismelor suportate, a rupturilor traite si a perioadei de doliu legata de despartirea de pamantul natal.
  • nivelul de cunoastere al limbilor franceza si engleza
  • nivelul de scolarizare: (primara, secundara, profesionala, universitara), precum si dorinta de a se perfectiona sau de a se reprofila intr-un domeniu mai solicitat.
  • profesia de baza (competente transferabile, echivalente)
     
      In unele cazuri, fragilizarea si vulnerabilitatae imigrantilor se datoreaza unei totale necunoasteri sau a unei insuficiente cunoasteri a societatii locale. Aceasta ii poate transforma in victime sigure ale unor persoane lipsite de scrupule. Ei au de indeplinit demersuri importante, de care depinde viitorul lor - si al familiilor lor -, fara sa cunoasca indeajuns legislatia locala in vigoare, sistemul administrativ, limbile oficiale, sau fara sa aiba resurse financiare suficiente pentru a solicita sprijinul unor persoane competente. La toate acestea, se pot adauga uneori si tulburari de natura psihologica, cauzate printre altele si de esecul in demersurile pentru asigurarea resurselor necesare familiei, etc. Iata de ce, aceste persoane au neaparata nevoie de serviciile oferite de catre organizatiile non-guvernamentale (ONG) situate in regiunea metropolitana a Montreal-ului. In ciuda unor limite inerente, ONG-urile reusesc sa raspunda unor nevoi esentiale ale noilor sositi, in majoritatea domeniilor de interventie: imigratie, reunirea familiei, sanatate, relatii familiale, probleme de adaptabilitate, cazare, limba franceza, cautarea unui loc de munca, (ateliere de pregatire pentru interviuri, redactare de curriculum vitae, legislatia muncii), stagii remunerate de intreprinderi, orientare profesionala, dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale si de lucrator autonom, traducerea si legalizarea unor documente oficiale, asigurarea oficiului de interpretariat, jumelage (asocierea unor familii quebecoises cu familii de imigranti), etc. Toate aceste activitati sunt subventionate de diverse paliere guvernamentale in cadrul unor programe care vizeaza integrarea armonioasa a noilor sositi in societatea locala.
      Pentru a beneficia de informatii adecvate in limbile franceza, engleza sau romana, comunicati cu:
           Petru Axioti, M. Sc. Conseiller en emploi & entreneurship
           Tel: (514) 271-8207, post 234 (mesaje). Fax: (514) 271-8254
           E-mail axioti@yahoo.com
     
     
      Invatamantul public este administrat de guvernele provinciale si e finantat prin intermediul taxelor scolare. Toti copii, prin lege, trebuie sa frecventeze scoala pana la varsta de 15 sau 16 ani, in functie de provincie. In general, limba de predare este engleza sau franceza. Daca un elev are dificultati in a urma cursurile in forma de invatamant, acesta va fi orientat spre o orientare lingvistica suplimentara. In Quebec, majoritatea noilor veniti trebuie sa urmeze cursuri in scolile cu predare in limba franceza. In jur de 5% dintre copii frecventeaza o scoala privata, unde, desigur, trebuiesc platite taxe de scolarizare.
      Cum e divizat sistemul scolar ?
      In functie de provincie, invatamantul primar incepe cu prematernelle si se continua pana la sfarsitul celui de-al 6-lea sau al 80lea an. Dupa aceasta urmeaza invatamantul secundar. In anumite provincii, acesta se imparte in cicluri: ciclulintai - anii scolari 7-9 - si ciclul doi - anii scolari 10 - 12. Pentru a fi admis la universitate, o persoana trebuie sa termine mai intai cu succes cursurile invatamantului secundar.
      Cum sa va inscrieti copii la scoala ?
      Parintii trebuie sa-si inscrie copii fie direct la secretariatul scolii sau la cel al comisiei scolare, fie la consiliul scolar. Lista cu comisiile si consiliile scolare se poate consulta in paginile albastre ale anuarului telefonic, la rubrica serviciile guvernului provincial. In momentul inscrierii copiilor va trebui sa prezentati urmatoarele documente:
  • viza de imigrant eliberata de statul canadian (fisa privind dreptul de stabilire)
  • certificatele de nastere ale copiilor
  • certificatul cu vaccinurile copiilor
  • dosarele scolare precedente
      Daca este necesar, se vor evalua aptitudinile lingvistice si matematice ale copiilor, in urma carora vor fi admisi intr-un program sau altul care, in functie de scoala, li se va potrivi cel mai bine. Daca evaluarea copiilor nu este satisfacatoare pentru dumneavoastra, stati de vorba cu profesorul, orientatorul sau directorul scolii respetive. Grupele de elevi si cursurile sint mixte in aproape toate scolile publice. Cadrele didactice din toate provinciile sunt calificate si trebuie sa posede un brevet de invatamant. Pentru a preda o anumita disciplina scolara, acestia trebuie sa detina cel putin o diploma universitara si sa fi urmat o specializare in pedagogie.
      Invatamantul postsecundar
      Pentru a obtine o diploma colegiala in domeniul anumitor tehnici profesionale sau administrative puteti frecventa un colegiu comunitar. Pentru obtinerea unei diplome universitare trebuie sa urmati cursurile unei universitati. Este necesara detinerea unei diplome universitare de ciclu 1 pentru a putea urma studiile in cazul unor profesii liberale, cum ar fi dreptul sau medicina. Daca in tara de origine ati exersat o profesie liberala sau o anumita meserie, s-ar putea sa fiti obligati sa va recelificati in Canada. Ce fel de cursuri si cate va trebui sa urmati, veti afla de la comisia de evaluare a Ordinului profesorilor corespunzator.
      Provinciile utilizeaza diverse nume pentru colegiile comunitare care nu acorda diplome universitare, cum ar fi: colegii de arte aplicate si tehnologie, institute de arte aplicate si stiinte, colegii comunitare, colegii tehnice profesionale, si colegii de formare preuniversitara, institute de tehnologie sau institute tehnice.
      In Quebec, se gasesc sub denumirea de colegii de invatamant general si profesional ori cegep. Exista, de asemenea, institute de specializare in diverse domenii, cum ar fi exploatari forestiere pescuit si transport. In numeroase cazuri, este posibil sa fiti admisi la universitate in urma frecventarii unui colegiu comunitar. Totusi, trebuie sa primiti acceptul prealabil al universitatii respective.
      Cati ani de studiu sunt necesari pentru obtinerea unei diplome de colegiu comunitar ?
      Totul depinde de programul in care sunteti inscrisi si de bagajul dumneavoastra scolar. Este posibil sa terminati studiile care conduc la o diploma in mai putin de un an, in special la colegiile care functioneaza 12 luni din an. Studiile in informatica, in comunicatii sau in administratie pot dura pana la 2-3 ani.
      Unde se obtine o formare profesionala sau tehnica ?
      Aceasta depinde de la o provincie la alta. In general, o astfel de formare este oferita in cadrul colegiilor comunitare sau in centre de formare profesionala. Uneori se poate dobandi si la locul de munca in cadrul diverselor programe finantate de guvern si concepute pentru anumite regiuni sau pentru anumite comunitati, cum ar fi cea a noilor veniti sau a autohtonilor.
      Cum devii muncitor calificat cu dreptul de a-ti exersa meseria ?
      Calificarile in anumite meserii, precum frizer-coafeza, electrician si tamplar, sunt controlate de diverse organisme, de la o provincie la alta. Se incepe ca ucenic; dupa ce veti fi indeplinit exigentele in materie de formare, experienta la locul de munca si examene, veti fi declarat calificat pentru a exersa meseria respectiva.Daca insa va veti muta dintr-o provncie in alta, vi se va cere sa va calificati din nou.
      Cum poti fi admis la colegiu sau universitate ?
      In primul rand trebuie sa posedati o diploma de absolvire a ciclului seundar sau echivalentul acestuia. Inscrierile la unele cursuri foarte solicitate in colegii si universitati sunt atat de numeroase incat, pentru a fi acceptat, probabil ca trebuie sa aveti note mai mari decat cele medii. Cererea de inscriere la aceste institutii scolare trebuie si ea depusa cel putin cu un an inainte.
      Cati ani de studiu sunt necesari pentru obtinerea unui grad universitar ?
      Bacalaureatul (B.A., B. Sc., etc.; licenta in Romania) presupune de obicei trei sau patru ani unversitari, fiecare avand o durata de opt luni. Cat despre Bac. cu specializare in arte sau stiinte, acesta presupune patru ani de studii universitare. Unele universitati ofera cursuri 12 luni din 12. Astfel, studentii care dorec, pot sa-si termine studiile mai repede, iar cei care au nevoie de bani pot munci in timpul anumitor sesiuni de peste an.
      Cat costa scolarizarea pentru a obtine o diploma sau un grad universitar ?
      Pentru a urma cursurile unui colegiu sau ale unei universitati, trebuie sa platiti taxe de scolarizare cuprinse intre 3.000 si 9.000 $/an universitar cu durata de opt luni. Aceste sume difera de la o provincie la alta si de la un program la altul. Cheltuielile necesare traiului zilnic, achizitionarii de carti si rechizite, etc. nu sunt cuprinse insumele mentionate. Taxele de scolarizare nu reprezinta dacat 25% din costul total la nivel de invatamant superior; restul este finantat din taxele anuale paltite de contribuabili. Studiile la medicina sau stiinte pure costa de obicei mai mult decat in cazul stiintelor umane si arte. Pentru a achita cheltuielile de scolarizare la universiate, puteti obtine burse de studii sau puteti beneficia de imprumuturi pentru studii, in functie de numarul de ani cat ati locuit in Canada. Numerosi studenti au o slujba cu timp partial de munca. De asemenea, un numar mare de studenti din ciclul al doilea (masterat) se autofinanteaza din burse de studii, din imprumuturi sau chiar din din posturi ca sistenti in cercetare sau in procesul de predare.
      Cum dobandim competentele necesare exercitarii unei profesii liberale ?
      Pentru a va inscrie intr-un program in vederea obtinerii unui grad universitar in drept (licenta in drept), trebuie sa detineti deja un bacalaureat sau sa fi absolvit cel putin doi ani de studii de ciclul intai; pe langa aceasta trebuie sa fi obtinut note bune la un examen normativ Sunt necesari trei ani de studii pentru a obtine o diploma in drept. Pe urma, se face un stagiu de un an de zile intr-un cabinet de avocati. Ultima etapa consta in prezentarea la examenele profesionale din barou (examene care deigur trebuiesc trecute cu succes), inainte de adobandi un statut profesional.
      Pentru a obtine grade universitare in medicina (M.D.), sunt necesari 3-4 ani de studii; la sfarsitul acestora, studentii vor trebui sa lucreze ca stagiari timp de un an sau doi, dupa care vor fi autorizati de consiliul provincial al medicilor sa exerseze profesia de medic.
      Avocatii sau medicii care se muta dintr-o provincie in alta trebuie sa se califice din nou.
      Un masterat presupune, in general, doi ani de studiu (dupa obtinerea licentei), iar un doctorat, intre trei si sase ani.
      Cum puteti sa va completati studiile sau sa va consolidati cunostintele ?
      Acest lucru este posibil datorita Facultatii de Educatie permanenta, cunoscuta si sub numele de pregatire continua, care de altminteri constituie un aspect important in viata multor canadieni. Numeroase persoane isi fac studiile in regim partial la universitate, la colegiu sau chiar prin intermediul cursurilor oferite de comisiile scolare publice sau in cadrul locului de munca.
      Pentru a beneficai de informatii si servicii ca noi veniti in Canada, primul contact important este Ministerul Relatiilor cu cetatenii si imigrantii (MRCI), impatit pe regiuni:
      Carrefours d'integration - Ile de Montreal
     
      Dans le nord de l'Ile
      255, boul. Cremazie Est
      8e et 9e etages
      Montreal (QC) H2M 1L5
      (514) 864-9191
     
      Dans l'Est de l'Ile
      8000, boul. Lagelier
      6e et 7e etages
      Saint-Leonard (QC) H1P 3k2
      (514) 864-9191
     
      Dans l'ouest de l'Ile
      181, boul. Hymus
      2e et 3e etages
      Point-Claire (QC) H9R 5P4
      (514) 864-9191
     
      Dans le sud de l'Ile
      800, boul. De Maisonneuve Est
      (Place Dupuis, rez-de chaussee)
      Montreal (QC) H2L 4L8
      (514) 864-9191
     
      Direction regionale de Laval, de Laurentides
      800, boul. Chomedey
      Tour C, boureau 200
      Laval (QC) H7V 3Y4
      (450) 681-2593 ou 1-800-375-7426 (sans frais)

     
                                                                                              Ana Potora