



|
Nr. 32, aprilie - mai 2002
PROGRAM ROMANO-CANADIAN DE COOPERARE
IN DOMENIUL NOTARIAL
Ana-Maria Surugiu
Florin Malaelea
Ca urmare a demersurilor facute timp de peste doi ani, la 4 aprilie 2002 a avut loc la Hotelul Reine Elisabeth din Montreal lansarea oficiala a Programului de Coperare intre Camera Notarilor din Quebec si Uniunea Notariala a Notarilor publici din Romania.
La eveniment au participat dl. Denis Marsolais (pesedintele Camerei Notarilor din Quebec), D-NA Nathalie Parent (director al Departamentului de Cooperare Internationala), Norah Patriquin (agent principal in cadrul Programului pentru Romania si Moldova, Europa de Sud, si Asia Centrala al Agentiei Canadiene de Dezvoltare Internationala - ACDI), notari. Partea romana a fost reprezentata de domnul Dumitru Viorel Manescu (Presedintele Uniunii Nationale a Notariol Publici din Romania - UNNPR), d-na Doina Rotaru (presedinta Camerei Notarilor Publici Bucuresti, redactor sef al periodicului UNNPR Buletinul Notarilor Publici din Romania) si d-na Ana-Maria Surugiu (consultant de presa).
Intalnirea s-a bucurat de prezenta excelentei sale dl. Gabriel Gafita (Ambasadorul Romaniei in Canada) si a domnului Aurelian Cretu (Cosular Interimar al Romaniei la Montreal ). La lansarea au fost invitati ziaristi, precum si personalitati romane.
Etape din istoricul programului
8-9 septembrie 1995 - ia fiinta Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.
31 mai 1997 - la reuniunea de la Santo Domingo, republica Dominicana, UNNPR a fost primita ca membru cu drepturi depline in Uniunea Internationala a Notariatului Latin (UINL), unde are un consilier permanent in persoana d-lui Dumitru Viorel Manescu, presedintele Uniunii.
20 iunie 2000 - in vizita la Montreal, d-na Ana Maria Surugiu realiza un interviu cu dl. Denis Marsolais. Cu acest prilej, presedintele UNNPR, dl. Dv. Manescu a lansat o invitatie d-lui Marsolais de a vizita Romania.
5 septembrie 2000 - dl. Manescu s-a intalnit la Bucuresti cu d-na Nora Patriquin pentru analizarea posibilitatilor de colaborare intre cele doua Camere notariale. S-a discutat despre acordarea unui ajutor logistic in domeniile informaticii, internetului si intranetului din partea Agentiei Canadiene de Dezvoltare Internationala.
28 octombrie - 4 noiembrie 2000 - notarii romani au fost gazdele delegatiei canadiene a Camerei Notarilor din Quebec, compusa din dl. Richard Gagnon, d-na Nathalie Parent si dl. Serge Bernier (membru al Comitetului Executiv). Cu aceasta ocazie, cele doua delegatii au putut face importante schimburi de idei si informatii, care sa permita stabilirea de legaturi intre cele doua notariate. De asemenea, oaspetii au vizitat Camerele Notarilor Publici din Galati, Iasi si Suceava. In finalul vizitei, a avut loc o intalnire cu Excelenta Sa dl. Raphael Girard (Ambasadorul Canadei in Romania), care a sustinut proiectul Camerei Notarilor din Quebec, vizita incheindu-se cu semnarea unui Protocol de Cooperare intre cele doua Camere, avand ca principal obiectiv reforma din domeniul notarial si consolidarea notariatului roman.
30 noiembrie 2000 - delegatia canadiana care a vizitat Romania a avut o intalnire cu ACDI, prezentand raportul misiunii sale, prilej cu care s-au stabilit etapele de derulare a programului.
17-21 octombrie 2001 - domnii Denis Marsolais, Richard Gagnon si d-na Nathalie Parent au participat la Brasov la lucrarile celui de-al treilea congres al notarilor publici din Romania, unde s-au intalnit rprezentantii UNNPR. Vizita a prezentat un deosebit interes pentru notarii din Romania, inscriindu-se intr-un context mai larg, de colaborare intre celel doua notariate, membre ale UINL.
13 martie 2002 - ACDI s-a angajat sa sustina proiectul, finantandu-l cu aproape 1 M $ CAD.
Cu prilejul evenimentului de la Montreal, dl. Manescu a avut ambilitatea sa acorde cititorilor revistei "Tribuna Noastra" cateva detalii referitoare la acest Program de Cooperare, pe care Domnia Sa il califica drept "indraznet, benefic si ambitios".
Rep.: Domnule Presedinte, sunteti la Montreal pentru lansarea oficiala a Programului de Colaborare intre UNNPR si Camera Notarilor di Quebec.
Dumitru Viorel Manescu: Este un eveniment deosebit de important pentru noi. Ne bucuram ca ne aflam aici cu aceasta ocazie. Am fost onorati si de prezenta excelentei sale dl. Gabriel Gafita, Ambasadorul Romaniei in Canada, precum si a multor romani din diaspora canadiana. Impreuna am asistat in prezenta d-lui Denis Marsolais, la lansarea oficiala a acestui proiect ambitios, care va duce la dezvoltarea pe toate planurile a notariatului roman.
Rep.: Vorbiti-ne despre obiectivele acestui demers.
D.V.M.: Ele se refera atat la organizarea structurii notariale in general, in sensul de a studia si a aprecia in mod concret cum se desfasoara activitatea notariala in Romania, cum sunt organizati notarii in Camere, in Uniune cat si la studierea si dezvoltarea modalitatilor de servire a solicitantilor actului notarial, adica a activitatii de zi cu zi a unui notar in Romania. Un alt obiectiv, particular, este cel al partajarii informatiilor si documentatiei asupra structurii organizationale in vederea intaririi Uniunii si Camerelor din teritoriu. De asemenea se prevede partajarea informatiei intre notarii din Romania si Quebec, in vederea ameliorarii randamentului, eficacitatii si serviciilor in contextul economic si politic actual.
Rep.: Cum se implica Quebec-ul, Canada in acest parteneriat?
D.V.M.: Doamna Suzan Whelan, ministrul canadian pentru cooperare internationala a depus eforturi remarcabile, la recomandarea confratilor nostri canadieni pentru finantarea acestui proiect pe toata durata desfasurarii lui. Astfel, notarii romani vor veni pentru stagii de pregatire profesionala in Canada, ocazie cu care vor studia si vor face practica in birourile din Quebec. De asemenea, notari canadieni vor veni in Romania, esalonat, in trei etape, acestia urmand sa studieze activitatea notariala de la noi.
Rep.: Poate juca Romania un rol important in sistemul notarial international?
D.V.M.: Deja ne-am asumat acest rol elaborand studii care au fost bine primite in cercurile de specialitate. Desfasuram o larga activitate publicistica prin intermediul Buletinului Notarilor Publici din Romania, periodic de informare si dezbatere editat de UNNPR, care se bucura de o recunoastere internationala pentru profesionalismul cu care este editat.
Rep.: Va multumesc.
|
|