spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 32, aprilie - mai 2002

    Ziua mondiala de rugaciune, 3 martie 2002
     Letitia Militaru

  Miscarea ecumenica universala, a decis - ca in fiecare an - tara pentru care se vor tine rugaciuni si tema suitei de rugaciune. Anul 2002 a fost dedicat Romaniei, iar tema a fost "Chemati la impacare".
  Miscarea ecumenica universala este un organism compus din femei din toate riturile crestine, active in peste 170 de tari. "Ziua mondiala de rugaciune" a fost finalizarea unor activitati pe care Consiliul ecumenic al femeilor crestine din Montreal, le-a coordonat spre reusita acestui eveniment. Prima persoana care a avut initiativa unor energii pozitive pentru comiunitatea noastra a fost d-na Monica Mateescu Matte. De la acordul sau si pana la finalizarea acestei celebrari, s-a implicat in fiecare etapa, mobilizand tineri si varstnici, oameni de arta sau cadre universitare, care sa dea credibilitatea cea mai mare acestui eveniment religios de anvengura. Au onorat sarbatoarea cu prezenta lor: primarul Montreal-ului, Gerard Tremblay cu sotia, Monseigneur-ul Georges Farrese, capelanul de Montreal al Sfintei Cruci de la Jerusalem, Pierre Lefebre, cavaler al ordinului Sfintei Cruci, Jacqueline Froud, d-na Reverand a Bisericii Unite, parintele Radu Roscanu, Vicar al Bisericii Greco-Catolice din Montreal cu presbitera sa Stela Roscanu. Au fost invitati si ceilalti parinti spirituali ai Bisericilor ortodoxe, ai Bisericilor romane baptiste, dar nimeni nu i-a remarcat. Poate o scurta si politicoasa trecere ar fi dat nuanta de conciliere care se cauta de multi romani (inca) in comunitatea pe care o numim "a noastra".
  Sigur, programul acestei intalniri a fost deschis cu "paine si sare" si bunvenitul gazdelor. Conferinta despre Romania, al carei text a fost conceput de dl. Paul Dancescu, a pus intreaga asistenta in lungimea de unda a celor care au facut mari eforturi pentru implinirea acestei zile. Rugaciunea comuna a fost citita dupa un text pregatit de 30 de femei, reprezentand 13 judete din Romania.
  Icoana romaneasca a fost prezentata intr-o expozitie ce a reunit diverse stiluri si etape de realitate ale artei sacre romanesti. Nu au lipsit din sala (plina cum nu am vazut-o cu nici o ocazie) exponate de artizanat, costume populare, obiecte si accesorii cu caracter popular si mici instrumentisti cunoscuti in special pentru farmecul interpretarii lor. Astfel, musafirii au avut placerea de a admira diversitatea de exprimare a romanismului.
  Sa speram ca rugaciunea rostita se va implini, ca prin exemplul lor, d-na Monica Mateescu Matte, domnii Paul Dancescu si Vladimir Paskievici, vor fi modele de mobilizare si sustinere a ceea ce este unificator, remarcabil pentru afirmarea existentei comunitatii romanesti la Montreal.