spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 33, iunie - iulie 2002

    Dreptul la replica
     Ambasador al Romaniei in Canada, Dl. Gabriel Gafita

     Domnului Basile Gliga
     Directorul revistei “Tribuna Noastra” Montreal
 
  Intrucat in ultimul numar al revistei Tribuna Noastra (februarie-martie 2002), sub titlul “La sfat cu cititorii…” este publicat un articol (anonim) in care este pusa in discutie onestitatea unor institutii si persoane ce reprezinta statul roman in Canada, printre care ma numar si subsemnatul, in virtutea dreptului la replica si pentru a corecta informarea cititorilor, doresc sa ofer cateva explicatii si care solicit sa fie publicate integral.
  1. In patru ani de cand sunt ambasador la Ottawa, nu am fost cautat niciodata de vreun reporter al Tribunei Noastre interesat sa afle ceva despre Romania , despre activitatea ambasadei sau despre relatiile dintre Romania si Canada. Prin urmare, este falsa afirmatia din articol ca as fi fost contacatat si n-as fi vrut sa raspund la intrebarea cum se aleg consulii onorifici, sau de ce a fost numit dl. Nicolas Rapaport in aceasta functie. Dupa cum la fel de falsa este si afirmatia ca “dl. Arian Nastase a dispus numirea”.
  2. Pentru a lamuri misterul numirii consulilor onorifici, precizez ca exista doua documente internationale, la care Romania este parte si care reglementeaza functionarea misiunilor diplomatice si consulare din toata lumea. Acestea sunt Conventiile de la Viena cu privire la relatiile diplomatice (1961) si relatiile consulare (1963). Pe baza lor, MAE roman a emis noul “Statut al corpului diplomatic” (1996) si noul “Indrumar Consular” (1996). In cap. VI al acestuia din urma, consacrat numirii consulilor onorifici, se spune, intre alte detalii strict procedurale:
  - Misiunile diplomatice vor recomanda consuli onorifici dintre persoanele cu pozitii importante in statul de resedinta (oameni politici reputati, persoane remarcabile in domeniile economic, financiar, bancar, cultural, stiintific, avocati de renume, etc.) cu independenta financiara si comportament la nivelul functiei ce li se va incredinta, apropiati de tara noastra, in masura sa promoveze interesele romanesti in statul de resedinta si care doresc sa-si asume astfel de insarcinari. Este de retinut faptul ca, pentru activitatea desfasurata, consulii onorifici nu primesc din partea statului roman salarii, indemnizatii sau venituri, oricare ar fi denumirea acestora. De asemenea, ei vor suporta toate cheltuielile ocazionate de organizarea si functionarea consulatului.
  - Pe baza acordului ministerului afacerilor externe al tarii de resedinta, va fi intocmita patenta consulara si va fi supusa spre semnare ministrului afacerilor externe [al Romaniei].
  - Consulatele onorifice sunt subordonate misiunii diplomatice a Romaniei din statul de resedinta, iar activitatea oficiala a consulilor onorifici este indrumata si coordonata de seful misiunii diplomatice[adica de ambasador].
  3. Cu aceste detalii cred ca am raspuns alegatiilor din articol care induc cititorii in eroare: consulul onorific este numit, pe baza propunerii ambasadei, de catre ministrul de externe, iar nu de primul ministru; el nu primeste “subventii de la statul roman pentru reprezentare”, ci dimpotriva cheltuie din fonduri proprii pentru reprezentarea statului roman. De altfel notiune de “onorific” inseamna tocmai “neremunerat”.
  4. In privinta demnitatii onorifice doresc sa accentuez in mod deosebit ca ea nu presupune si nu acorda nici un rol, ofiicial sau neoficial, pentru consulul onorific in cadrul comunitatii romane din Canada. El nu se se substituie presedintelui Federatiei Asociatiilor Romanesti din Canada si nu dubleaza aceasta calitate, la care se accede prin alegeri in cadrul comunitatii, nu prin numire precum in cazul consulului onorific. Aceasta functie onorifica nu vine sa recunoasca sau sa rasplateasca eventualele merite castigate in cadrul comunitatii, astfel incat detinatorul ei nu reprezinta comunitatea romano-canadiana nici in raport cu institutiile din Canada, nici in raport cu cele din Romania. Persoana consulului onorific poate fi aleasa din randul comunitatii romanesti dar nu este o conditie necesara. De exemplu, distinsul jurist Nicolas Mateescu-Matte din Montreal detine functia de consul onorific al Republicii Guineea-Bissau in Canada. Important nu este ca persoana sa fie originara din tara reprezentata ci sa reprezinte cu pasiune si cu demnitate tara respectiva in tara sa de resedinta. De altfel, am convingerea ca, daca dl. Nicolas Rapaport nu ar fi fost originar din Romania, ci ar fi avut orice alta nationalitate - francofon, anglofon, ucrainean, chinez - toata discutia de fata n-ar mai fi avut obiect. Pentru comparatie, in Statele Unite, Romania are zece consuli onorifici si nici unul dintre ei n-a fost atacat cu atata inversunare ca dl. Rapaport de Tribuna Noastra, iar d-sa este abia al doilea consul onorific in Canada.
  5. I-am studiat candidatura cu atentie timp de aproape doi ani inainte de a-l propune, am vazut posibilitatile sale de actiune si relatiile pe care le are in mediile politice si de business din Quebec, am constatat disponibilitatea sa de a apela la fondurile proprii pentru a promova interesele romanesti in zona si am discutat cu d-sa posibilitatile de atragere a unor firme si capitaluri quebecoise in Romania.
  N-as vrea sa sune ca un repros fata de altii, dar trebuie sa spun ca a fost singurul candidat care a corespuns cerintelor unui consul onorific in termenii definiti de MAE roman. Consulatul onorific de le Quebec City s-a creat prin simetrie cu cel de la Ontario, unde sunt doua misiuni diplomatice romanesti: ambasada in capitala nationala Ottawa si Consulatul General in principalul centru economic Montreal si un consulat onorific in capitala nationala a provinciei, Quebec City, Ontario si Quebec fiind principalii parteneri economici ai Romaniei in Canada.
  6.Prin atragerea in Romania a unor mari firme si a unor resurse de finantare din Canada pentru proiectul introducerii sistemului national unic de apeluri de urgenta (112), la care partener este Ministerul Roman al Telecomunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, dl. Nicolas Rapaport nu a facut decat sa-si indeplineasca, potrivit statutului, misiunea de consul onorific , demnitate pe care a primit-o exact cu un an in urma. In acest rastimp, a actionat cu tenaciate, punand la punct ata in Canada cat si in Romania un proiect vast si complex, ale carui rezultate incep sa se concretizeze.
  7. Nu a avut, dupa stiinta mea, vreo firma de comert exterior in relatia cu Romania , deci nu a avut ce “boteza” in prezenta corpului diplomatic, iar eu personal nu i-am “sfiintit” nci o firma, in public sau in particular. Aceste aluzii religioase exprima, din pacate cat se poate de neechivoc o iritare vadit antisemita, dl. Rapaport fiind evreu roman. De fapt aici pare sa fie cheia intregii tevaturi, dar vreau sa asigur cititorii Tribunei Noastre si pe autorul articolului anonim ca pe acest subiect nu vom fi niciodata interlocutori.