spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 33, iunie - iulie 2002

    Gena Manageriala
     Basile Gliga

  Tipologii
 
  Pentru tarile cu o economie de piata, tipul uman al intreprinzatorului constituie obiectul multor studii de specialitate.
  Intreprinzatorul care reuseste sa-si puna ideile in aplicare creaza locuri de munca participand implicit la bunastarea societatii.
  Tinand cont ca in economia Americii de Nord peste 80% din bunurile de consum sunt produse de firmele private, vom intelege de ce li se acorda o atentie deosebita intreprinzatorilor.
  O societate poate sa fie civilizata atata timp cat exista o anumita bogatie generata de un anumit dinamism colectiv izvorat din initiativa membrilor sai.
  Daca privim de-a lungul istoriei putem observa ca formele de manifestare superioara a spiritului uman, arta, filozofia au cunoscut un avant deosebit cand societatile au fost prospere din punct de vedere economic. In schimb, saracia pe plan social genereaza degradare umana, ignoranta si violenta.
  Cunoasterea de sine este importanta in realizarea nostra in toate sferele socialului, incat ea devine covarsitoare in cazul intreprinzatorului. De aceea, mai jos, voi reda cateva tipologii care mi-au retimut atentia in relatiile de afaceri in ultimii ani.
 
  Agitatul
  Este tipul care alearga toata ziua in stanga si-n drepata. Momentele de reflectie ii produc angoase, de aceea el se simte bine numai in actiune. Datorita faptului ca se considera alfa si omega, este incapabil sa delege pe cineva. Ii considera pe cei din jurul sau ca fiind niste incompetenti. Nici o clipa el nu realizeaza za succesul intr-o afacere se datoreaza unei munci colective si ca rolul intreprinzatorului este de a da directiile acestei munci. Seara, nemultumit de ceea ce a facut in timpul zilei, se plange ca ziua are umai 24 de ore, ca atunci cand nu va mai fi el, totul se va ruina. Genul acesta de intreprinzatori sunt candidati ideali la depresie, “burn-out”, etc. si in ultima instanta la esecul garantat.
 
  Minutiosul
  Dimineata cand ajunge la birou, pentru a sti ce face in ziua respectiva, isi scrie pe hartie tot programul zilei. Planificarea pentru el este foarte importanta; nu face nimic fara sa fie consemnat in prealabil. Daca intervine vreun eveniment neprevazut, el isi va reface toata planificarea, chiar faca va pierde inca o ora.
  Acest tip de intreprinzator este atat de preocupat de planificare incat aceasta ii ocupa o mare parte din timpul sau. Ba mai mult, vrea ca fiecare lucrsor sa fie asezat la locul lui. Cei din juru-i primesc mereu observatii asupra ordinii si planificarii, care, dupa el constituie cheia succesului. Seara, cand isi face bilantul, constata ca nu a facut prea multe si, ca atare, isi promite ca in ziua urmatoare sa planifice mai bine.
 
  Confuzul
  Este tipul care nu stie incotro se duce. Nu face diferenta intre ce este si ce nu este important. In consecinta, el nu trateaza problemele in ordinea importantei, ci aleatoriu.
  In timpul zilei se lasa purtat de evenimente; in general nu are opinie asupra acestora. Cei care-l inconjoara au o dificultate in a-i intelege atitudinea
  De obicei, genul acesta de intrepprinzator inchide si deschide diverse afaceri fara sa stie exact ce vrea sa faca.
 
  Disciplinatul exagerat
  Este tipul care a inteles importanta timpului. El contabilizeaza si masoara totul. Daca si-a planificat o intalnire de 20 de minute cu un intreprinzator, el va ajunge la o concluzie exact dupa 20 de minute, desi cateva minute in plus ar fi putut duce la o intelegere mai avantajoasa.
  Disciplinatul exagerat este prizonierul regulilor pe care si le impune.Refrenul lui de baza este “time is money”. Controlul timpului pentru el constituie datoria sa de baza in cadrul afacerii. In cazul acestui tip de intreprinzator, multe cazuri avantajoase pentru el vor trece neobservate din cauza lipsei de flexibilitate.
 
  Cele patru tipologii mentionate mai sus, diferite intre ele, au in comun acelasi handicap: incapacitatea de a stabili prioritatile pe parcursul muncii lor. Ei neglijeaza sau exagereaza unele aspecte ale muncii pe care o desfasoara.