spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 33, iunie - iulie 2002

    Regimul de pensii
     Lucian Beschea

  Retragerea din activitate, respectiv pensionarea, reprezinta o schimbare importanta in viata fiecaruia, mai ales aici, in Canada. Toata literatura de specialitate abordeaza pensionarea ca o perioada in care veniturile se reduc de o maniera importanta.
  Veniturile canadienilor la retragerea din activitate, provin, in general din trei surse principale:
   - Regimurile de stat
   - Regimurile private oferite de unele companii
   - Economiile personale in REER, Fonduri de plasament, actiuni, obligatiuni, etc.
 
  Regimurile de stat, despre care am mai scris in paginile ziarului nostru, cuprind doua programe complet diferite:
  1. pensia de securitate la batranete (PSV) si suplimentul de venit garantat (SRG); acestea reprezinta fundamentul sistemului de pensii de stat si sunt finantate din reteta fiscala generala a guvernului federal
  2. regimul de rente din Quebec si regimul de pensii din Canada, care sunt regimuri contributive la care prestatiile sunt calculate in functie de volumul cotizatiei si anii de munca. Pe buletinele d-voastra de plata puteti identifica aceste cotizatii sub sigla RRQ, RPC.
  Fiecare din cele trei surse de economie - pensie - mentionata mai sus sunt necesare pentru a realiza un venit care sa va permita un trai decent. Datorita fenomenului imbatranirii populatiei, exista tendinta ca statul sa se retraga din ce in ce mai mult din finantarea regimului de pensii si, deci, celelalte doua surse, respectiv economile personale si regimurile private trebuie sa compenseze diferenta.
  Regimurile private de pensii sunt acordate de companii si sunt cunoscute sub denumirea de de regimuri de pensii agreate RPA. Desigur ca nu toate companiile ofera astfel de regimuri. De regula, este vorba de companiile mari, de organisme guvernamentale sau paraguvernamentale (scoli, spitale, regii).
  Un RPA este un regim agreat de catre un organism provincial sau federal de reglementare a regimurilor de pensii, precum si de Revenu Canada. RPA trebuie sa respecte exigentele stipulate in Legea impozitului pe venit. Conform legii, salariatii nu platesc impozit pe cotizatiile pe care compania le varsa in numele lor, iar veniturile din plasament se acumuleaza la adapost de impozite.
  Cele mai cunoscute tipuri de regimuri agreate, oferite de patroni sunt:
    Regimul cu prestatii determinate
    Regimul cu cotizatii determinate
    Regimul hibride
 
  Salariatii angajati in companii care ofera astfel de regimuri sunt admisibili in general dupa doi ani de serviciu continuu in companie, indiferent de varsta. In cele mai multe dintre regimuri, participarea statului este obligatorie. Formula de calcul a rentei de pensionare este stabilita in functie de tipul regimului. Regimul cu prestatie determinata are drept caracteristica principala faptul ca prestatia pe care salariatul o va primi incepand cu varsta pensionarii este cunoscuta.
  Exemplu: Salariul anual 38.000 $ x 2% x 10 ani de serviciu = Pensie 7600 $ anual sau 633,33 $ pe luna impozabil. In functie de regim, salariul luat in calcul poate fi media salariilor pe ultimii cinci ani sau media tuturor salariilor castigate in companie sau o suma fixa pentru fiecare an de serviciu. De regula, toti salariatii care beneficiaza de un RPA prinmesc un pliant in care sunt explicate modalitatile de calcul ale prestatiei.
  Regimurile cu cotizatie determinata nu au formule de calcul pentru determinarea prestatiei, deoarece prestatia nu este cunoscuta dinainte. Regimul precizeaza suma cotizatiilor ce trebuie varsate atat de companie cat si de catre salariat, precum si modalitatea de repartitie a venitului din plasament in conturile participantilor. Renta pe care salariatul o va obtine la pensionare este in functie de cotizatiile fixate si veniturile din plasament atribuite. Un tip curent de regim de cotizatie determinata este regimul in care compania si salariatul varsa fiecare 5% din salariul anual brut, respectiv 10% din venitul total anual brut.
  Regimul de pensionare trebuie sa precizeze varsta normala de pensionare, precum si conditiile de pensionare anticipata. Varsta normala reprezinta varsta la care salariatul are dreptul sa se pensioneze si sa incaseze renta intreaga, fara reduceri. Majoritatea regimurilor considera varsta de 65 de ani ca varsta de pensionare, atat pentru barbati cat si pentru femei. Totusi, multi salariati se pensioneaza inainte de 65 de ani. Legea impozitului pe venit permite persoanelor care au implinit varsta de 60 de ani sa se pensioneze fara ca renta provenind din RPA sa fie redusa, cu conditia ca suma varstei si a anilor de serviciu sa fie egala cu 80 de puncte, respectiv 60 de ani plus 20 de ani de serviciu, sau 30 de ani de serviciu, indiferent de varsta. Fac mentiunea expresa ca este vorba de regimurile private oferite de unele companii salariatilor lor. A nu se confunda cu regimurile de stat PSV, SRG, RRQ sau RPC. In cazul unei pensionari anticipate, spre exemplu la 60 de ani, renta poate fi diminuata cu 35% fata de renta normala la 65 de ani.
  Toate regimurile trebuie sa defineasca modul normal de varsare a rentei. Renta este intotdeuna platibila pana la decesul salariatului pensionar. Regimul poate prevedea o garantie minimala conform careia daca decesul beneficiarului prestatiei survine inaintea unui anumit numar de ani, renta continua sa fie varsata succesiunii pentru restul perioadei garantate. Este vorba despre o renta viagera garantata.
  Un regim contibutiv sau regimul cu cotizatie determinata poate oferi garantia ca, daca decesul survine inaintea de a incasa echivalentul cotizatiilor depuse majorata de dobanzile aferente, soldul va fi varsat intr-o suma unica succesorului sau beneficiarului desemnat.
  Un alt mod prevede ca renta continua sa fie platibila sotului sau sotiei, dupa caz. Acest tip de renta prevede o prestatie ce reprezinta 50%, pana la 60% din pensia de baza. Acest tip de renta poarta denumirea de renta reversibila. Pentru cei ce beneficiaza de un RPA, cred ca este foarte recomandabil sa ia cunostinta de clauzele regimului, pentru ca intr-o mare masura, de acest regim depinde viitorul dumneavoastra (la pensionare, desigur). Despre factorul de echivalenta, contul de regenerare imobilizat, etc., veti gasi informatii in numerele viitoare.
  Stimati cititori, va doresc numai bine si multa sanatate.