spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 33, iunie - iulie 2002

    Sarbatoare domneasca: Inaltarea la cer
  Una din cele douasprezece mari sarbatori domnesti ale Bisericii crestinesti, in amintirea zilei cand, in prezenta apostolilor Sai, Mantuitorul s-a inaltat la cer pe Muntele Maslinilor, la 40 de zile de la Inviere.Biserica praznuieste aceasta sarbatoare in a sasea joi dupa duminica Pastelui.
 
    24 iunie, Sanzienele si Dragaica
  Sarbatoarea populara inchinata coacerii granelor (coincide cu nasterea Sfantului Ioan Botezatorul), cand se crede ca se pot aduna cu succes plantele de leac din paduri. Sanzienele si Dragaica reprezinta o datina straveche de provenienta autohtona. Numele de Dragaica s-a suprapus peste cel de Sanziene in feudalismul timpuriu, in perioada influentei slave in vocabular.
  Sanzienele reprezinta, mai ales, o festivitate a zanelor bune. Fetele si baietii, care vor sa se casatoreasca, se strang in unele sate, seara, in ajun de Sanziene. Baietii fac ruguri, aprind facle si le invartesc in sensul miscari soarelui spre apus. Fetele fug pe deal sau la munte, culeg si impletesc cununi, se intorc cu ele in fuga in sat si azvarla cununile pe casa .Daca cununile se agata pe hornuri, fetele se vor marita chiar in anul menit. A doua zi, dis-de-dimineata, cetele de feciori strabat satele cu struturi de sanziene la palarie, in semn ca au cazut cununitele pe hornuri la casele fetelor care-i intereseaza.
  Hauiesc si chiuiesc
                                                                                                          Ana Maria Surugiu