spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 34, august - septembrie 2002

    DELICIILE PUTERII
     Basile Gliga

   Democratia occidentala isi are radacinile adanc infipte in solul unor traditii ce decanteaza experienta mai multor generatii. Consider ca nu revolutiile sangeroase si sloganurile de tipul egalitate , libertate , fraternitate stau la baza libertatii si a tolerantei, virtuti cultivate de democratie. Substanta lor este mult mai adanca si isi are radacinile in gandirea retinuta, pragmatica si analitica pe coordonatele careia a evoluat lumea occidentala. Puterea in democratie este un concept al gandirii comune. Mecanismul sau este ajustabil. Limitarea puterii politice asupra vietii societatii este conditia de baza pentru incurajarea libertatii individuale (in limitele permise de un cadru legislativ rezonabil) si tolerarea initiativei personale. Teoria politica pe care se bazeaza conceptul democratic nu constituie o teorie abstracta, rupta de realitate, ci una izvorata din cunoasterea practica. O societate eficienta si morala nu poate fi decat o societate in care puterea politica este limitata prin divizare, constrangeri constitutionale si procese sociale proprii pietei libere. O putere fara limite, arbitrara, va corupe tesatura morala a societatii si pe insisi detinatorii puterii. Intr-o asemenea situatie se gaseste Romania. La ora actuala, PSD este aproape un partid unic. Partidele de opozitie sunt divizate si de mica anvergura. Unele dintre ele constituie o opozitie programata , facand jocul partidului la putere.
  Justitia nu este o putere in sine, ci, dimpotriva, cu umilinta, serveste acelasi PSD. Presa a fost si ea ingenunchiata .Unele ziare sunt intretinute doar pentru a critica ceea ce li se spune sa critice. Presiunile Puterii si manifestarile de intimidare a presei independente sunt continue .*
  Aceeasi atitudine a Puterii si fata de mijloacele audio vizuale: manipulare, intimidare, si aservire. Nu este de mirare ca in asemenea conditii reprezentantii Puterii isi permit orice. Recent chiar, unii compatrioti din Canada, care si-au petrecut vacanta pe tarmul Marii Negre, la Neptun, in luna iulie, au ramas cu un gust amar privind manifestarile megalomane ale premierului roman . Sosit in vacanta cu familia, domnul Adrian Nastase a inceput cu ordinele si dispozitiile: discotecile sa fie inchise, spectacolele anulate, obisnuitele masine de aprovizionare inlocuite cu masini electrice ca sa nu faca zgomot, etc.Toate astea pentru a nu-l disturba pe premier, care, pentru a-si demonstra forta, a mai destituit si un comandant de Politie. Se pare ca domnul Adrian Nastase nu stie ca asemenea manifestari isterice nu au nimic in comun cu puterea in democratie, ci sunt izvorate din frustrari personale, sublimate in accese de putere, manifestate dupa modelul ,,marelui conducator” care i-a fost idol pana in ’89. Model ce ii salasluieste in stare latenta in subconstient . In Occident, asemenea gesturi din partea unui premier ar fi de neconceput. In cazul in care s-ar intampla, fiti siguri ca respectivul ar trebui sa demisioneze si sa-si ia o lunga vacanta pentru un tratament adecvat - eventual intr-un sanatoriu cu liniste desavarsita .
  Insa Romania nu este Occidentul, oamenii au devenit silentiosi si timorati. Cei cu prezenta de spirit au inceput cu vorbe de duh chiar pe undele radio - precum ,,liniste ca sultanul doarme” - dar nimeni nu s-a gandit sa organizeze o manifestare de masa si sa-l aduca pe ,,sultan” la balamuc. Cat de actual este Rousseau cand spune:,,Popoarele care s-au obisnuit sa aiba stapani nu mai sunt un stare sa se lipseasca de ei . Daca incearca sa-si scuture jugul, ele se indeparteaza cu atat mai mult de libertate cu cat, luand drept libertate o lipsa de infranare care este cu totul altceva, revolutiile le arunca aproape intotdeauna in ghearele unor inselatori ce nu fac decat sa le inaspreasca lanturile .**
 
  * ,,Atacarea ziaristilor incomozi, folosindu-se aspecte din viata privata a acestora, reprezinta, in opinia noastra, o incalcare flagranta a garantiilor constitutionale privind dreptul la propria imagine si la protectia vietii private. Clubul Roman de Presa considera atentatul la viata privata, indiferent din ce parte va veni acesta, drept o practica intolerabila, extrem de periculoasa pentru viata democratica. Acest fenomen fara precedent in perioada de dupa 1989, pune in mod serios sub semnul intrebarii atasamentul autorilor fata de valorile democratice “.(Comunicatul Clubului Roman de Presa ).
  ** J.J.Rousseau - Discurs asupra inegalitatii dintre oameni.