spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 34, august - septembrie 2002

    Gena Manageriala
     Basile Gliga

  TIPOLOGII
  CLIMATUL DE MUNCA
 
  In urma cu cativa ani, cand am decis sa pun bazele unei afaceri proprii, motivatia de baza a fost dorinta de a-mi crea un loc de munca unde pot sa fiu eu insumi fara a suporta fluctuatiile psihologice ale unui sef sau patron. Inevitabil, cel care coordoneaza influenteaza starea de spirit a intregului colectiv. Strigate (zis elegant “darea de ordine”), jignirea sau hartuirea celor care muncesc, duc inevitabil la o stare de frustare. In productie, starea de spirit a lucratorului influenteaza calitatea produsului. In vanzare, un vanzator frustat nu ii va putea transmite clientului o stare de confort si incredere atat de necesara penru a desface un produs in conditii optime.
  Pentru a motiva un lucrator, nu este suficient doar a-i oferi un salariu, ci a-i oferi si un climat de lucru optim. Notiunea de climat de munca cuprinde o serie de elemente dintre care vom mentiona cateva astazi. Cel care coordoneaza ar trebui sa tina cont de personalitatea fiecarui membru al colectivului. Pe langa mijloacele traditionale de motivare, salariu, diverse avantaje sociale, se mai adauga si elemente de psihologie individuala. Autonomia individuala de motivare constituie un mijloc important de motivare, care adesea este neglijat. Consider ca cei mai multi dintre oameni prefera sa fie considerati ceea ce sunt, adica adulti cu responsabilitate si discernamant, si nu niste simpli executanti. Ba mai mult, un membru al colectivului care are in fata sa un cumparator si va cere autorizatia sefului pentru orice actiune intreprinsa, pe langa diminuarea personalitatii sale, isi peirde credibilitatea in fata clientului.
  Dand autonomie lucratorului, indirect il ogligati sa se perfectioneze continuu si sa acumuleze competenta necesara. Recomandabil este ca in permanenta el sa aiba toate materialele informationale din companie (ex. registru, articole comandate, registru de inventar, lista de preturi etc.). un alt element important este capacitatea de a transmite colectivului viziunea asupra afacerii pe care o conduceti. Transmitandu-le filozofia si principiile care va anima ii faceti partasi la bunul mers al lucrurilor. Fiecare om poate sa aiba idei deosebite, ce pot fi benefice pntru companie. Nu va ramane decat sa-i dati posibilitatea sa se exprime. In acelasi timp, este foarte important ca fiecare membru al personalului sa stie ce asteptati de la el. In functie de ceea ce ii cereti, el isi va stabili strategia. Necunoasterea obiectivului il duce la angoasa, ceea ce influenteaza negativ relatiile sale cu cei din jur cat si cu clientii.