spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 34, august - septembrie 2002

    AM AFLAT PENTRU DUMNEAVOASTRA
 
     Legea nr. 189 din 2 noiembrie 2000

  Privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 105/1999 pentru modificarea si completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 553 din 8 noiembrie 2000.
  Articol unic.- Se aproba Ordonanta Guvernului nr. 105 din 30 august 1999 pentru modificarea si completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si a celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile ulterioare, emisa in in temeiul art.1 lit.N pct.1, din Legea nr. 140/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 426 din 31 august 1999, cu urmatoarele modificari si completari:
  1.Titlul ordonantei va avea urmatorul cuprins:
  “Ordonanta privind acordarea unor drepturi persoanlelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice”
  2.Articolul unic devine articolul 1 cu urmatorul cuprins:
  Art.1-Beneficiaza de prevederile prezentei ordonante, persoana, cetatean roman, care in perioada regimurilor instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 a avut de suferit persecutii din motive etnice, dupa cum urmeaza:
  a) a fost deportata in ghetouri si lagare de concentrare din strainatate;
  b) a fost privata de libertate in locuri de detentie sau in locuri de concentrare;
  c) a fost stramutata in alta localitate decat cea de domiciliu;
  d) a facut parte din detasamentele de munca fortata;
  e) a fost supravietuitoare a trenului mortii;
   f) este sotul sau sotia persoanei asasinate sau executate din motive etnice, daca ulterior nu s-a recasatorit.
  3.Dupa articolul 1 se introduc articolele 2-11 cu urmatorul cuprins:
  Art.2- (1) Persoanele care s-au aflat in situatiile prevazute la art.1 lit.a), b) si c) au dreptul la o indemnizatie lunara de 130000 lei pentru fiecare an de detentie, de deportare sau de stramutare in alte localitati.
  (2) Persoanele care s-au aflat in situatiile prevazute la art.1 lit.d) si e) au dreptul la o indemnizatie lunara de 55000 lei pentru fiecare an in care au facut parte din detasamentele de munca fortata sau au fost in trenul mortii.
  (3) Persoanele care se afla in situatia prevazuta la art.1 lit.f) au dreptul la o indemnizatie lunara de 130000.
  Art.3.- Sotul supravietuitor al celui decedat, din categoria persoanelor prevazute la art.1, va beneficia, incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care a fost depusa cererea, in conditiile prezentei ordonante, de o indemnizatie lunara de 130000 lei neimpozabila daca ulterior nu s-a recasatorit.
  Art.4.- Nivelul indemnizatiilor acordate potrivi art.2 si 3 vor fi indexate prin hotararea Guvernului, in functie de evolutia preturilor sau a tarifelor.
  Art.5.- Persoanlele prevazute la art.1 si 3 vor beneficia de prevederile prezentei ordonante cu incepere de la data de 1 ale lunii urmatoare celei in care a fost depusa cererea si de urmatoarele drepturi:
  a) asistenta medicala si medicamente, in mod gratuit si prioritar, atat in tratament ambulatoriu, cat si pe timpul spitalizarilor;
  b) transport urban gratuit cu mijloace de transport in comun apartinand unitatilor cu capital de stat (autobuz, troleibuz, tramvai, metrou);
  c) 6 calatorii dus-intors gratuite, anual, pe calea ferata romana, cu clasa I;
  d) 6 calatorii dus-intors gratuite, anual, cu mijloacele de transport auto sau, dupa caz, cu mijloace fluviale de la localitatea de domiciliu la resedinta de judet, pentru persoanele care nu au posibilitatea sa calatoreasca pe calea ferata;
  e) un bilet pe an, gratuit, pentru tratament intr-o statiune balneoclimaterica;
  f) scutire de plata taxelor de abonament pentru radio si televizor;
  g) prioritate la inslarea unui post telefonic, precum si scutire de plata taxei de abonament;
  h) acordarea, la cerere, cu titlu gratuit, a unui loc de veci.
  Art.6.- Perioada in care persoana persecutata din motive etnice nu s-a putut incadra in munca, ca urmare a unei invaliditati de gradul I sau II survenite ca urmare a persecutiei, constituie vechime in munca si se ia in considerare la stabilirea pensiei si a celorlalte drepturi ce se acorda in functie de vechimea in munca.
                                                                 Rubrica realizata de Basile Gliga
                                                                 CABINET DE CONSEIL ET RELATIONS PUBLIQUES
                                                                 Tel: (514) 937-0220