spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 34, august - septembrie 2002

    Din nou despre Rosia Montana
     Bogdan Popescu

  Se pregateste cea mai teribila tragedie in inima Romaniei: tezaurul din Muntii Apuseni, de la Rosia Montana, cel mai bogat zacamant din Europa, a fost acaparat pe mai nimic, de un roman renegat, cetateanul australiano-candian Frank Timis, si de investitori straini avizi, sustinuti cu fervoare de insusi ministrul Minelor, Dan Ioan Popescu. Dar aceasta nu este totul. Pentru profit maxim, compania canadiana investitoare, Gabriel Resources Ltd, a ales metoda de extractie cea mai ieftina si mai rapida, interzisa in toate tarile civilizate: distrugerea totala a muntilor din zona si tratarea minereului prin cianurare, in circuit deschis. Vor trebui stramutate sate, biserici vechi si cimitire, o adevarata profanare. Vor disparea inestimabile valori arheologice, si anume vestigiile unor mine daco-romnane. Dupa o exploatare intensiva, estimata la o durata de 10 ani, sau mai putin, dupa ce-si va lua utilajele si va pleca intr-o alta tara din Lumea a Treia, “investitorul” va lasa in urma un peisaj al mortii: munti de steril si un ocean de apa cianurata, care ar putea infesta raurile din zona, precum si din tara vecina, Ungaria.
  In fata acestui cutremurator dezastru, economic si social, in pregatire au protestat si s-au adresat in scris Presedintelui Tarii, Prim-Ministrului, ministrului de resort, Ministerului Apelor si Mediului, Ministrului Culturii: locuitorii din zona, prin Asociatia Aurarilor “Alburnus Maior” care ii reprezinta, profesorii de la Academia de Stiinte Economice din Bucuresti, numeroase organizatii non-guvernamentale, ziare de o inalta tinuta civica si profesionala, precum “Formula As” si “Evenimentul Zilei”, reprezentantii Greenpeace, Ministerul Protectiei Mediului din Ungaria, etc, etc. Efectul? No answer! Guvernantii fac ureche surda. Cum pot fi treziti la realitate sau trasi la raspundere?
  Ministrul Minelor, Dan Ioan Popescu, si alti sustinatori ai “investitiei” pretind ca ea este de interes national. Bravos, natiune! Este in interesul natiunii sa ne aratam in fata lumii intregi indiferenti, corupti, incompetenti? Cine ar mai da pentru numai 3 milioane de dolari (cat a platit Frank Timis pentru concesioanare), 3 miliarde (cat valoreaza numai zacamantul de la Rosia Montana, fara a aminti celelalte locuri de extractie, precum si zacamantul de argint)? De ce ne facem aceasta? Ca sa avem si noi investitia noastra miniera! De ce sa nu avem si noi falitii nostri? Suntem mandri ca Frank Timis si ai sai ne onoreaza cu o investitie de 400 sau 500 milioane dolari! Ce vede Romania, ce vede natiunea din investitia aceasta? Din rapoartele firmei investitoare, Gabriel Resources Ltd catre actionari rezulta ca majoritatea cheltuielilor o reprezinta uzina de prelucrare, infrastructura, utilajele. Evident ca Timis isi va lua la plecare utilajele, iar ceea ce mai ramane din fosta uzina, la ce mai foloseste, daca nu va mai ramane aur? In sus-anumitele rapoarte ale companiei se face referire la faptul ca nu sunt impedimente in obtinerea avizelor necesare, intrucat exista o cooperare cu “autoritatile relevante”. Oare ce se insinueaza aici? Ca exista actionari la aceasta afacere chiar printre guvernantii romani?
  Sustinatorii proiectului, in primul rand Dan Ioan Popescu, argumenteaza ca se vor creea locuri de munca in zona. Intrebarea fireasca este: de ce nu actioneaza Guvernul? De ce nu poate investi el in zona, intr-un proiect rational, moderat, nepoluant, care sa lase muntii in picioare si ceva aur acolo, pentru generatiile viitoare? Evident, Banca Mondiala si cea Europeana sunt sensibile la proiecte inteligente de durata, pentru tari in curs de dezvoltare asa cum e Romania. Deci s-ar putea obtine bani, daca ar fi proiecte de acest fel.
  Daca socotim cele cateva eventuale sute de locuri de munca pe care le ofera Timis pentru mineri (ca ingineri si alti specialisti isi aduce din Anglia si Canada), chiar si acest argument al Ministrului minelor este ridicol, in fata dezastrului pe care il implica proiectul.
  Ce mai conteaza 300-700 de locuri de munca la numarul de someri pe care il are tara? O distrugem numai pentru atat? Primarul comunei Horea din judetul Alba dovedeste mai multa competenta decat Ministrul minelor, cand spune curat ardeleneste: “Gatam si bogatia si ramanem cu o mare zona distrusa.” Sa ne ocupam de celelalte aspecte ale afacerii. In cazul unui foarte posibil accident ecologic, care s-ar rasfrange si asupra apelor Ungariei, asa cum s-a intamplat in cazul exploatarii cu cianura de la Baia Mare, cine ar plati daunele? Evident, Romania. Si atunci se vor duce pe apa Tisei si cele doua procente anemice pe care le obtine Statul roman din aceasta afacere oneroasa. Dar despre moti, ce aveti de spus, domnilor guvernanti? Legea spune ca intr-o situatie ca cea creata de firma canadiana a lui Timis, populatia locala trebuie consultata prin referendum. Nu s-a facut asa ceva la Rosia Montana, dimpotriva, se aplica metoda intimidarii celor nehotarati, denigrarii celor refractari si coruperii autoritatilor locale. Sunteti datori sa aplicati legea! Urmariti sa se organizeze un referendum corect, arbitrat de o organizatie internationala. De fapt, fiind vorba de o valoare nationala, si anume de APUSENII NOSTRI, este coerct sa fie consultata intreaga populatie a tarii!
  In alte state democratice, cum ar fi Japonia, USA, Turcia, s-ar deschide o ancheta si s-ar constata ce se ascunde in aceasta afacere. Daca este vorba doar de incompetenta, solutia este simpla: se poate numi cu usurinta un alt Ministru al Minelor si un alt Ministru al Culturii, care sa respecte avutia tarii si, respectiv, patrimoniul ei cultural si istoric. Daca insa este vorba de coruptie, s-au vazut in tarile mai sus-amintite ministri si parlamentari dupa gratii. Noi pretindem ca Romania este stat democratic, deci sa procedam in consecinta, domnilor guvernanti! Este usor de stabilit adevarul!
  Recent, ziaristii de la cotidianul “Evenimentul Zilei” au descoperit ca Timis pergateste o noua lovitura, prin obtinerea licentei de exploatare a zonei aurifere Mures-Otelul Rosu, cu o suprafata de peste 1200 kilometri patrati. Incet, dar sigur, tipul scoate aurul Romaniei si lasa in schimb cianura! Guvernul are datoria sa stopeze imediat actiunile acestui individ, cu trecut dubios, care isi bate joc de tara si de neamul sau. Trebuie sa ii retraga licenta si sa declaseze o ancheta, pentru a se vedea cum de s-a ajuns aici!
  Nu vrem sa dam lectii de patriotism, dar trebuie sa ii amintim totusi pe cei dinaintea noastra, care si-au facut cu prisosinta datoria fata de tara! Sa il amintim pe Ion I.C. Bratianu, de mai multe ori ministru si prim-ministru, care a salvat bisericuta lui Horea, pe care a transferat-o din Albacul aflat sub stapanire austro-ungara, in Romania, cu riscul liberatatii (Formula As, nr. 470). Sa nu lasam acum sa fie distruse celelalte biserici-monument din Apuseni, domnule Prim-Ministru! Sa-i amintim pe tinerii care au spalat cu sangele lor curat rusinea celor 50 de ani de comunism, in decembrie 1989. Sa nu fie moartea lor zadarnica! La revolutie, gaura din drapelul tricolor, celebra in lumea intreaga, insemna trezirea la o viata noua! Gaura produsa de afacerea Timis, pe vecie, in insasi inima tarii, inseamna moarte si rusine!
  De ce sa ne salveze de aceasta oroare reprezentantii Greenpeace, Comunitatea Europeana, Congresul Statelor Unite sau Ministrul mediului din Ungaria? Actionati dumneavoastra, domnilor guvernanti! Faceti-va datoria! Opriti prapadul! Altfel, va va judeca istoria! Lumea va judeca de mult!