spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 34, august - septembrie 2002

    UN ARHIEPISCOP NOU,
    SPERANTA UNITATII ROMANILOR DIN DIASPORA AMERICANA?
     LETITIA MILITARU

  Duminica pe 14 iulie a acestui an, va ramane in istoria diasporei romanesti de pe continentul american drept jalon in evolutia Ortodoxiei pe acest continent.
  Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada, tinut la Biserica Sf. Ioan Botezatorul din Montreal, a implinit inalta cinstede a hirotoni si de a instala pe noul Arhiepiscop, I.P.S. Dr. Nicolae. Desfasurat cu adevarat sub semn de “crai nou”, evenimentul a fost incununarea eforturilor depuse de enoriasii si clerul ortodox din Arhiepiscopia Ortodoxa Romana de la Detroit, precum si de Patriarhia Romana. Acesti factori de decizie si-au dorit ca noul reprezentant al Ortodoxiei Romane sa faca fata conditiilor de structura intelectuala si sociala in care se afla comunitatile romanesti din America de Nord.
  Congresul si-a respectat programul propus, debutand vineri, 12 iulie, cu o seara de rugaciuni rostite cu evlavie de Arhiepiscopul Iosif. A urmat Conferinta Pastorala cu Preafericitul Parinte Patriarh, Teoctist. Dupa o trecere succinta in revista a relatiei Bisericii Ortodoxe Romane cu Parohiile din diaspora si cu celelalte Biserici, Patriarhul Teoctist a mentionat ca prin alegerea Arhimandritului Nicolae in fruntea Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din Canada si SUA s-a incheiat un ciclu de framantari si ingrijorari ale Sfantului Sinod, care a impartasit mereu grija pentru romanii de pretutindeni, ca numiri libere precum cele ale tinerilor Iosif si Nicolae reprezinta o adevarata revarsare de duh si ca prezenta Patriarhului si a Inaltului Sobor va fi pentru a implini aceasta lucrare. Prea Fericirea Sa a amintit intalnirea cu Gerald Tremblay, primarul actual al Montrealului, precum si faptul ca este asteptat la Vatican si in Suedia. S-a adresat si tinerilor din comunitate, remarcand ca: ”numai de fiecare din noi depinde libertatea de care facem caz, de altfel greu de implinit, pentru ca ea are multe intelesuri. Putem arata, cred, si lumii ca nu suntem oamenii momentului, ca avem ceva si din vesnicie! In acest sens, trebuie sa facem efortul de a lasa mai mult faptele sa vorbeasca” .
  Intrebarile venite din partea celor prezenti au cerut delimitarea atitudinii Patriarhiei BOR fata de situatia romanilor ortodocsi din afara frontierelor administrative ale statului roman, dar care sunt istoric pe harta Bisericii Mama de la Bucuresti. Daca romanii de la Varset (pe teritoriul sarbesc) au reusit sa-si reactiveze biserica, nu aceeasi situatie se profileaza pentru fratii romani-ortodocsi de peste Prut. Prea Fericirea Sa Teoctist a raspuns ca Patriarhia Romana va reactiona in rezolvarea acestei cauze conform dreptului istoric, celui religios si conform Chartei dreptului omului (dreptul contemporan). Mentionam ca pana in acest moment Patriarhia Romana de la Bucuresti n-a fost de acord cu cedarea nici unui drept Mitropoliei de la Chisinau asupra fratilor de credinta din istorica Mitropolie a Basarabiei, care, sub obladuirea I.P.S. Petru Paduraru doreste sa ramana eparhie a BOR. In ceea ce priveste intrebarea concreta “pe cand o viitoare mitropolie ortodoxa pe pamant american”, Patriarhul Teoctist a specificat ca este la latitudinea crestinilor romani de aici unirea religioasa.
  In sambata premergatoare marii sarbatori, Congresul a luat hotarari administrative in ceea ce priveste noua resedinta a Arhiepiscopului si instalarea pentru moment in Canada, la Windsor.
  Dupa Vecernia Mare si cercetare canonica traditionala a viitorilor arhiepiscop, Sfanta Liturghie arhiereascaa reunit romani veniti din toate parohiile aferente Arhiepiscopiei Ortodoxe, din Statele Unite si Canada. Au fost prezenti dl.Sorin Ducaru, ambasadorul Romaniei in Statele Unite, dl.Dragos Tigau reprezentant-interim al ambasadorului Romaniei la Ottawa, precum si dl.Aurelian Cretu consul general-interim al Romaniei la Montreal. Daca in aparenta fastul si pompa evenimentului de hirotonirea a noului arhiepiscop au constituit o etapa de punere in ordine a lucrurilor crestine, profunzimea marii celebrari trebuie vazuta in prezenta exponentilor celor trei etni ortodoxe pe continentul american: rusa, greaca si romaneasca. Slujirea intr-un mare sobor a Sfintei Liturghii de catre Patriarhul Teoctist, Mitropolitul Sotirios, reprezentand Patriarhia de la Constantinopol, alaturi de Primatul Bisericii Ortodoxe Americane, Teodosie, precum si de catre alti mitropoliti, episcopi, preoti si diaconi, impreuna-impartasirea din acelasi potir(trupul lui Hristos) a demonstrat in fata celor aflati la slujba ca ceea ce la oameni este greu de trecut, la Dumnezeu nu este imposibil. Ca unitatea Ortodoxiei pe pamant american este de implinit dar cu dorinta si implicarea fiecaruia dintre noi.
  Litughia s-a incheiat cu dialogul: ,,Vrednic este?”, ,,Vrednic este!”, in care deschis, participantii la ceremonie si-au mai dat acordul pentru numirea I.P.S. Dr. Nicolae in noul post. S-a dat citire documentului numit ,,Gramata patriarhala”, act ,,fundamentat pe alegerea facuta de Congresul arhiepiscopiei Ortodoxe Romane pentru America si Canada a preacuviosului Arhimandrit dr.Nicolae Codrea si confirmata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, pentru slujirea ca Arhiepiscop in aceasta de Dumnezeu binecuvantata eparhie”.
  P.F.Teoctist a pus pe umerii noului uns Mantia arhiepiscopala, i-a inmanat Toiagul arhiepiscopal care sa fie indrumare pentru unii si dojana pentru altii, I-a daruit un rand de Sfinte vase, Sfanta cruce, Biblia si o placheta cu medaliile celor 5 patriarhi ai BOR.
  Discursul de multumire al noului Arhiepiscop Nicolae a fost conceput in jurul “valorii jertfei ca act de daruire totala a lui Dumnezeu, prin care acesta restaureaza firea umana”. Au fost amintiti toti cei care cu rabdare, pricepere si dragoste au indreptat pasii tanarului Nicolae Condrea spre acest moment al vietii sale. N-au lipsit indemnurile la rugaciune, chemarea la biserica a tinerilor si gandurile pentru o viitoare unitate concreta a romanilor.
  Conferinta de presa de luni dimineata, 15 iulie, a reunit in salonul de presa al hotelului Universel reprezentantii TVR de la Bucuresti, postului national Radio Romania Actualitati (redactor Mihai Enea), agentiei de stiri Mediafax (Oana Unturica) precum si ziarul Tribuna Noastra si a emisiunii radio Antena va apartine de la Montreal. Patriarhul Teoctist a avut alaturi arhiepiscopi din Europa si Statele Unite. A fost prezent si Pr Costel Stoica, seful Biroului de presa al Patriarhiei si in acelasi timp preotul George Chisca, cel care s-a dovedit pe tot parcursul Congresului a fi o gazda remarcabila.
  RRA: Care este mesajul pe care Biserica Mama il transmite diasporei romanesti prin tineretea celor care slujesc si care vor face misiune atat in America cat si in Europa?
  Patriarhul Teoctist: Mesajul nostru este acela ca atat tineretul cat si credinciosii varstnici chiar de aici din departarile lumii sa pastreze izvorul credintei noastre in Dumnezeu, datinile stramosesti si sa dobandeasca prin rugaciune neintrerupta invatatura, incat sa poata strabate si rezista incercarilor care vin de la lumea cea desarta. Mesajul este de a-l avea pe Mantuitorul Hristos mai prezent in sufletul nostru, ca de acolo sa izvorasca initiativele, lucrarile, si rezistenta noastra fata de pacatele care navalesc in sufletele oamenilor si indeosebi a tineretului.
  MEDIAFAX: Care este viitorul celor doua Eparhii din America (referire la cea de la Vatra si cea de la Detroit)?
  Patriarhul Teoctist: Se va face unirea la care va ganditi prin rugaciune si vointa credinciosilor si ierarhilor. Remarc ca prezenta autoritatilor Bisericii Ortodoxe Americane, Theodosie si Nathanael, este o aurora datatoare de nadejde pentru Noi. Iar Noi, BOR, avem doar rolul de a asista fara amestecul in treburile interne ale acestor Eparhii romane autonome, legatura lor cu Noi fiind una de ordin canonic si spiritual. Parintele George Chisca s-a simtit dator sa explice in detaliu, prin experienta dobandita in 30 de ani de pastorie, maniera de a mentine autonomia unei parohii dar si legatura ierarhica cu Biserica Mama de la Bucuresti. A subliniat, ca in nici un caz, nu exista un ajutor financiar din partea statului roman pentru parohiile de aici.
  TRIBUNA NOASTRA: Care este atitudinea Bisericii Ortodoxe in dialogul bilateral cu Biserica Romano-Catolica?
  Patriarhul Teoctist: Avem acest dialog cu BRC. E adevarat ca ea se afla intr-o criza acum de intelegere, mai ales in ceea ce priveste prezenta si raporturile fratilor nostri greco-catolici. Aceasta criza vine din atitudinea fratilor greco-catolici care sunt intr-o pozitie incerta: sa confirme sau sa infirme, sa ajute sau sa nu ajute dialogul cu BRC. Cu aceasta suntem intr-o intelegere de doctrina, chiar daca teme delicate sunt inca in discutii, ca tema primatului slujirii Papei, a slujirii Scaunului Sf. Petru. S-au stabilit date de intalnire intre noi care vor fi respectate. Bisericile reunite cu Roma reprezinta o alta parte decat cea Romano-Catolica propriu-zisa. Dialogul a fost stagnat din cauza amestecului Bisericii Greco-Catolice, dar el a fost reluat si continua.biserica ortodoxa are datoria sa ramana in dialog pentru ca detine adevarurile de credinta nestirbite din primul mileniu al crestinitatii. Pe cand fratii greco-catolici sunt, precum se stie, o aparitie tarzie in cel de-al 2-lea mileniu si nu sunt pe un temei biblic, ci pe unul cu caracter lumesc.Uniatia exista in tot orientul, nu numai in Romania. Dialogul cu ei nu reuseste tocmai din aceste consideratii lumesti seculare…
  Se asteapta roade spirituale de la dialog, nu materiale. Iata recunoasterea in acest dialog a faptului ca suntem crestini prin predica Sf.Apostol Andrei, lucru confirmat de Eusebiu din Cezareea, si nu prin increstinarea dupa bulgari cum se credea de catre prelatii catolici este rodul spiritual al dialogului.Vizita Papei Ioan Paul al II-lea este inca un pas al avansarii acestui dialog.
  TN: In ceea ce priveste evolutia dialogului intre cele doua Eparhii ortodoxe din America (Vatra si Detroit) ati stabilit o anumita periodicitate a intalnirilor sau discutiile vor continua sporadic, in intalniri conjuncturale? Veti urmari ca lucrurile sa nu stagneze?
  IPS NICOLAE: Este deja constituita o Comisie de dialog cu Episcopia de la Vatra. Ultima intalnire dintre membrii celor doua Comisii in fapt a avut loc in septembrie anul trecut cand Arhiepiscopia noastra (de la Detroit) a facut o propunere concreta vizand o viitoare Mitropolie pentru toti ortodocsii romani din America si Canada. Propunerea a fost inregistrata de partenerii nostri de dialog, ramanand sa se reflecteze si sa faca ori o alta propunere ori sa amelioreze aceasta propunere. Cred ca ar trebui sa ne acordam un timp de a reflecta impreuna la modalitatea cea mai potrivita de a fi intr-o singura unitate administrativa. Implicand credinciosii si preotii din ambele Eparhii, vom putea concluziona daca suntem impreuna doctrinal si apoi “cum” vom fi impreuna. Nu este ceva care sa se realizeze de azi pe maine dupa 50 de ani de dezbinare. Nadajduiesc ca aceasta comisie sa se intalneasca mai des; s-a intalnit numai la o perioada de cativa ani pana acum, dar pe baza propunerii de care va spuneam intalnirile trebuie sa fie mai dese si mai fructuoase.
  TN: Va intreb aici, in fata tuturor celor care v-a indrumat pasii spre scaunul arhiepiscopal si a reprezentantilor presei romanesti de aici si din tara. Veti face cunoscut presei romanesti din America rezultatele fiecarei intalniri cu Comisia de dialog de la Vatra?
  IPS NICOLAE: Bineinteles…
  TN: Va multumim.