spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 35, octombrie - noiembrie 2002

    AllWebConcept Corp.
     Alexandru Vlad Lungu

  Pe Cezar Popovici, astazi unul dintre patronii firmei AllWebConcept Corp., l-am intalnit prima oara acum mai bine de 13 ani, fiind printre primii romani cunoscuti la Montreal. Azi, am placerea sa va prezint drumul sinuos si plin de spini spre succesul sau in afaceri.
  Vlad Lungu: Spune-mi ce faceai acum 13 ani, cand ne-am cunoscut? Erai nou venit in Canada? Ai avut probleme de limba, de adaptare?
  Cezar Popovici: In Canada, am ajuns la varsta de 14 ani, in 1982, dupa care mi-am completat studiile secundare cu optiune in informatica la Polyvalente Jacques-Rousseau, in Longueuil. Cred ca am un talent innascut la limbi straine: am invatat usor franceza-quebecoaza; engleza am inceput s-o invat de la opt ani; italiana o stiam deja dupa ce am stat un an in Italia. Ehei, de atunci a trecut mult timp, si ca sa parafrazez o vorba romaneasca, pot zice ca a curs multa apa pe St Laurent. Pe vremea aceea, in 1989, eram inca student la Cegep du Vieux-Montreal, pe care l-am absolvit obtinand o diploma colegial-profesionala in stiinte umane cu optiuni de informatica si matematica.
  V.L.: Stiu ca ai lucrat in diverse domenii pana sa intri la faculatate.
  C.P.: Da, am lucrat, printre altele, in securitate-paza de insitutii, curier, barman, programator de softuri pentru diversi clienti, ceea ce mi-a dat posibilitatea sa strang o parte din suma necesara studiilor superioare. Asa cum stii si tu, totul costa: guvernul face imprumuturi de studii (“prets et bourses”), dar efortul este dstul de mare cand trebuie sa-i restitui, fie ca esti salariat, sau ai propria afacere. In cazul meu, restituirea este dubla, in sensul ca si sotia mea are aceeasi scolarizare ca mine; noi ne-am cunoscut din colegiu, apoi ne-am casatorit si am facut aceeasi facultate.
  V.L.: Unde ti-ai completat studiile?
  C.P.: La Universitate de Montreal, am urmat cursurile Facultatii de Arte si Stiinte, unde am absolvit doua majorate intr-un majorat este ceva mai mult decat un certificat, durata sa fiind de circa doi ani si jumatate-unul de informatica celalalt in publicitate, comunicatii si marketing. Printre cursurile de specialitate, mai ales in publicitate, care a fost optiunea de baza, am urmat si alte cursuri, cum ar fi cel de contabilitate sau de fotografie.
  V.L.: Dupa absolvire, ai gasit imediat contracte, ceva de lucru? Cum ai demarat?
  C.P.: In prima faza, am infiintat si inregistrat firma “CyberCom eng.”, apoi, am inceput, impreuna cu sotia mea sa cautam clienti, sa facem marketing, astfel ajungand sa furnizam servicii de publicitate si marketing. La un moment dat, am gasit un program guvernamental prin Ministere du Revenu du Quebec pentru a putea demara afacerea: am primit un ajutor financiar, lunar, astfel ca am putut sa acopar cheltuielile de prezentare si deplasare la potentialii clienti. In acest fel, am intrat in contact cu firma “Trimax Communications”, care m-a ajutat printr-o colaborare contractuala: ei imi furnizau clientela, eu faceam gestiune si paginile web, si fiecare aveam partea noastra de beneficii. Dupa vreo doi ani de zile, unul dintre clienti, pe care l-am cunoscut prin Trimax, incantat de cunostintele mele in domeniul informaticii si multumit de modul meu de lucru, mi-a propus sa ne asociem. Asa am continuat sa fac acelasi lucru, dar in alt context. Astfel s-a nascut “AllWebConcept” in 1999. Aceasta companie administreaza operatii in domeniul web (Internet) pe teritoriu canadian (am avut deja clienti si in afara Quebec-ului, in Ontario, Maritime).
  La acest nivel, “AllWebConcept” ofera o gama completa de produse: pornind de la creatia propriu-zisa a unei pagini web pana la implantarea finala si ulterior, actualizarea si intretinerea ei. Dar, chiar asociat fiind, demarajul a fost greu. Problema principala in demararea si mentinerea pe linia de plutire a unei afaceri o constituie lipsa fondurilor financiare care sa acopere cumpararea unei baze materiale-in cazul nostru cateva calculatoare-apoi asigurarea unui salariu minim, acoperirea cheltuielilor de publicitate; adica, in final obtinerea unui imprumut din partea bancilor pentru demaraj fiind imposibila, acesta se face din efort propriu. La aceste neajunsuri se adauga povara taxelor de exploatare a unei firme, impozitele pe salariu, lipsa subventiilor. Toti promit cu zambetul pe buze, asteptand sa te vada cu funia la gat! La unul din interviurile pe care le-am avut in cautarea unui imprumut-subventie, mi s-a spus ca daca nu pot continua afacerea sa intru in ajutor social! Povara inceputului este mult mai mare decat povara unui moment de criza financiara prin care poate trece o firma. Nu mai pun la socoteala efortul fizic si nervos, grija ce mentine o stare de tensiune permanenta privind ziua de maine a firmei! Barierele financiare sunt aceleasi pentru cine incepe azi o afacere sau este in ea de ani de zile. Pentru cei din a doua categorie, chiar daca nu le este usor sa le depaseasca, sunt ajutati oarecum de experienta acumulata, de rutina.
  Norocul meu a fost ca dupa ce a inceput sa functioneze actuala firma, o parte din clientii pe care i-am cunoscut la Trimax, m-au urmat, apoi mi-am format, incet-incet, si o noua clientela. Totodata mi-am reorganizat si diversificat activitatea vanzand, instaland si intretinand calculatoare si retele-pot enumera cativa clienti importanti: “Quebecor Ventes Media”, “Jos Le Bel”, “Q-Line Handles” etc. Apoi, tin cursuri de grup sau inviduale, in cadrul firmelor clientilor mei sau pentru persoane particulare, cursuri de informatica si notiuni de baza pentru Windows, navigare pe Internet, softuri de tratare a imaginii pe calculator.
  V.L.: Totusi, “AllWebConcept” este oarecum si o afacere de familie. Poti sa-mi dai detalii?
  C.P.: Da, sotia mea ma ajuta in contabilitate-marketing. De fapt, “microbul de a fi propriul meu patron, cred ca mi se trage din familie, intrucat si parintii mei au fiecare compania lor: mama, o croitorie in St Lambert si tata are o firma in crearea de programe in informarica si organizare de expozitii. Cred ca acest lucru m-a ajutat nu numai ca un impuls in pasii pe care i-am facut, dar si ca sursa de informatii in punerea pe picioare a afacerii, invatand din experietele lor. De altfel, cred ca si mentalitatea parintilor care traiesc dintr-o afacere proprie este alta decat a celor care sunt salariati.
  V.L.: Ce perspective ai pentru viitor?
  C.P.: In primul rand, voi continua si diversifica relatiile cu clientela. Apoi, am inceput demersuri in obtinerea unui ajutor sub forma de subventii guvernamentale prin firma “Hirondelle” (situata in Plateau Mont-Royal). Subventia este salariala - guvernul acopera pana la 50% din salariu - pentru a putea angaja un web-designer, un programator si o receptionista-contabila - care va face si marketing - pentru a porni efectiv in crearea de pagini web. Persoanele sunt deja contactate si procesul este in curs de finalizare. Astfel voi putea pune accentul pe realizarea scopului initial pentru care a fost creata firma noastra. Firma “Hirondelle” este o agentie de munca ce ajuta imigrantii sa gaseasca un loc de munca in raport cu pregatirea fiecaruia si totodata de ajutorare a tinerilor intreprinzatori. Pentru ca “AllWebConcept” sa poata intra in acest program, mi s-au cerut situatia financiara a firmei pe ultimii doi ani si un plan de afaceri in perspectiva intentiilor corporatiei noastre.
  V.L.: Cum poti fi contactat?
  C.P.: Adresa biroului meu este 801 Sherbrooke Est, suite 302, Montreal, dar din cauza ca umblu mai mult pe la clienti, doritorii ma pot contacta in urmatoarele moduri:
  tel : (514) 528-6444 - birou;
  cel : (514) 831-9442 sau pe
  e-mail : info@allwebconcept.com si cybercomcanada@yahoo.com
  De asemenea, va invit sa vizitati pagina firmei noastre: www.allwebconcept.com, unde puteti gasi informatii pertinente.
  Cei ce doresc sa afle mai multe detalii, fie privind intretinerea unei afaceri, fie cursuri in domeniul informaticii, fie diverse informatii legate de domeniul publicitar-comunicatii-marketing, comert electronic sau vor o pagina web, ma pot contacta.
  V.L.: Iti multumesc pentru timpul acordat.
  C.P.: Cu placere si astept sa-mi dai o Tribuna Noastra.