spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 35, octombrie - noiembrie 2002

    DOSARUL "Place de la Roumanie" inca activ
     Letitia Militaru

  Detaliile importante ale dosarului "Place de la Roumanie"
  - 15 iunie 2000. In prezenta mai multor membrii ai comunitaii romane de la Montreal, primarul de atunci, Pierre Bourque, a anuntat public ca in marea urbe de pe Saint Laurent va fi inaugurata Place de la Roumanie, care va gazdui statuia poetului roman Mihai Eminescu, pentru a sublinia omagiul pe care UNESCO il aducea in acel an geniului poeziei romanesti.
  - Vara, 2000. Partile implicate: Primaria Montreal si Guvernul Romaniei , prin consulul sau general, Elena Sava Stefoi , lucreaza la concretizarea Protocolului de intelegere care priveste indeplinirea acestui proiect.
  - 21 septembrie. Validitatea si forma Protocolului este adoptata de reprezentantul avocatului sep al Primariei.
  - 17 octombrie 2000. Protocolul este semnat (in doua exemplare) de Elena Sava Stefoi, consul general, reprezentand Guvernul Romaniei.
  - 6 noiembrie 2000. Acelasi protocol este semnat (in doua exemplare) de Diane Charland, ca reprezentant al Primariei Montreal.
  - noiembrie-decembrie2000. In presa romaneasca si in emisiunea Antena va apartine de la Montreal este anuntat concursul pentru alegerea operei de arta ce va decora Place se la Roumanie.
  - ianuarie-aprilie 2001. Se desfasoara mai multe intalniri ale juriului, numit in Primarie, in vederea decernarii artistului castigator.
  - 5 aprilie2001 Juriul a incehiat dezbaterile pentru hotararea sa finala .
  - 6 aprilie 2001 Francyne Lord ne comunica: "La dernierre etape du concurs s'est tenue hier(nr,5 avril 2001) et le choix d'un artiste a ete effectue. Nous transmettons ce matin les resultats a M. Cretu, au Consulat general de Roumanie et c'est lui, comme porte-parole a Montreal du donnateur, qui decidera quand et comment il souhaite les rendre publics."(ora 9:13 a.m.)
  - tot 6 aprilie 2001, inainte de masa, (inainte de ora 12) abordandu-l pe Aurelian Cretu, consul adjunct (intre timp Elena Safta Stefoi a fost rechemata in tara, de pe postul de consul general al Romaniei la Montreal), acesta ne raspunde la telefon:
  "Ei uite ca n-am primit-o". Tribuna Noastra ii citeste raspunsul Primariei, dupa care consulul comenteaza: "O fi pe acolo pe undeva."
  "Ne ajutati sa dam si noi o stire in emisiunea radio pentru romanii de la Montreal?Nu ar fi bine asa?"
  "Ba da, totu-i bine in lumea asta!. Numai ca am impaturat frumos si l-am trimis acasa (in tara)."
  - sfarsit de aprilie 2001. Tribuna Noastra si Antena va apartine anunta, dupa ce afla din presa romaneasca de la Bucuresti, castigatorul concursului: Vasile Corduz. Din surse neoficiale, avem o succinta descriere a ansamblului: o statuie usor supradimensionata, nu pe un soclu, ci doar inaltata intre cateva blocuri de granit, fasonata pana la stralucire, pe care sa se greveze versuri eminesciene in romana si in franceza. Fondul de verdeata urma sa fie constituit din plopi platati pe marginea ariei acestui mic parc, bineinteles ca un mic simbol de legatura intre creatia eminesciana si prezent.
  - iulie 2001. De ziua nationala a Canadei se inaugureaza la Bucuresti, Piata Montreal, inaugurare la care participa primarul in functie al Montrealului, Pierre Borque. Piata Montreal din Bucuresti este situata in zona Casa Scanteii, actuala Casa a Presei Libere, in apropierea Complexului World Trade Center.
  - jumatatea lui iulie, 2001. Primarul Borque acorda un interviu ziarului Tribuna Noastra, interviu din care rezulta pe langa implinirile misiunii economice si ca in 2002, Traian Basescu este asteptat la Montreal.
  - 17 august 2001. Ziarul Pagini Romanesti publica interviul cu cei doi candidati la viitoarele alegeri pentru functia de primar. Gerald Tremblay (probabil cu zvonul noii propuneri in buzunar, dar in lipsa dosarului si mai ales a Protocolului semnat deja in numele Primariei Montreal) este gata sa-si contracareze adversarul. Invocand legatura lui cu Biserica Bunavestire (Parintele Popescu l-a casatorit religios, caci nu s-a vazut niciodata ca o Biserica catolica sa procedeze la o a doua uniune matrimoniala in fata altarului, ori Gerald Tremblay se afla la cel de-al doilea mariaj legalizat, ca o solutie, "a la Montreal" intr-o biserica ortodoxa). La intrebarea Paginilor Romanesti : "Ati fost probabil informat ca romanii din Montreal doresc sa aiba o piata , un loc special care sa se numeasca "Place de la Roumanie", in acest caz, sunteti de acord ca romanii sa fie aceia care sa aleaga locul, in functie de posibilitatile existente? "Raspunsul viitorului primar, in plina campanie electorala a fost: "Cred ca acesta este tipul de democratie pe care dorim s-o instauram, o democratie participativa. Nu putem recunoaste importanta comunitatii romane si apoi sa le cerem sa se deplaseze intr-un mediu care nu le este familiar. Cand vorbim de democratie participativa, care este insasi baza partidului nostru, asta inseamna consultarea cetatenilor inainte de a lua o decizie care ii afecteaza. Eu nu voi impune niciodata unei comunitati un loc care nu este simtit ca apartinandu-le. Nu-i putem dezradacina pe niste oameni care au fost deja dezradacinati odata. Ati parasit Romania pentru a veni aici, la Montreal, iar astazi nu va putem cere sa parasiti zonele pe care le locuiti in Montreal pentru a merge sa va intalniti in alta parte a orasului." (citat publicat cu aprobarea d-lui George Sava, de la Pagini Romanesti). Punctul de vedere de atunci al domnului primar nu coincide deloc cu cel al deputatei Helene Fotopoulos, deputata a Platoului Mont-Royal, exprimat in interviul de mai jos in aceasta vara, semn ca undeva exista o falie.
  - 23 august 2001. Primarul Pierre Bourque intalneste in cadrul unui mic dejun oferit in incinta cladirii de la 275, Notre Dame est, numerosi membrii ai comunitatii romanesti, carora le prezinta o sinteza a vizitei sale in Romania, amintind de un Program de cadastru al Bucurestiului si altul de introducere a serviciului 911 in Bucuresti si mai apoi pe o zona mai extinsa. La aceeasi intalnire, Dinu Marinescu arata ca multi romani n-ar fi fost multumiti de desemnarea Primariei in ceea ce priveste amplasarea Place de la Roumanie in actualul Parc Devonshire. Propune in schimb sa fie consultata comunitatea, in modul cel mai democratic posibil, asupra a trei locuri care ar fi, dupa spusele dumnealui, mai reprezentative pentru comunitatea romaneasca de la Montreal: 1) spatiul de la intersectia Queen Mary cu Cote-des Neiges; 2) Parcul Kent, adiacent arterei Cote-des Neiges sau 3) Place Darlington, in vecinatatea Spitalului de Recuperare Montreal.
  - octombrie 2001. Primarul Bourque promite, la Centrul Cultural Roman, ca in cazul castigarii alegerilor, un punct prioritar in ceea ce priveste comunitatea romana, va fi finalizarea cat mai grabnica a Place de la Roumanie.
  - 4 noiembrie 2001. Alegerile sunt pierdute de Primarul Bourque si dosarul "Place de la Roumanie" pare sa fie uitat intr-un sertar.
  - In aceasta vara, pe data de 6 iunie, am contactat Primaria pentru a pregati o stire in emisiunea urmatoare de radio, avand in vedere ca se apropia 15 iunie 2002. Pana in ultima perioada a lui iulie, telefoanele noastre nu au avut nici un ecou. Dar zvonuri erau deja destule.
  Dl. Consul Aurelian Cretu ne-a asigurat ca Dosarul a fost preluat in intregime de dl. Gafita, la Ottawa, inca de la plecarea d-nei Stefoi. Ambasada Romaniei la Ottawa ne-a raspuns prin doamna Ana-Maria Coroianu, atasat cultural, ca de fapt dl Gafita a vizitat inainte de plecare Montrealul intalnindu-se la Primarie cu. nu se stie cine, pentru ca, in realitate, in dosarul "Place de la Roumanie" al Ambasadei nu este nimic scris, nimic concret predat in ordine la sfarsitul misiunii lui Gafita. Dl. Tigau, prea nou in postul interim de ambasador, e putin probabil sa fi avut un raspuns satisfacator pentru comunitatea romana de la Montreal la momentul sfarsitului de iulie 2002.