spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 35, octombrie - noiembrie 2002

    America zamisleste monstri*
     Basile Gliga

  In urma cu un an cadeau primele bombe asupra Afganistanului. In scurt timp, regimul talibanilor disparea in haurile istoriei. Ce a urmat dupa aceea? Aproape nimic. Ben Laden este de negasit. Mai face figuratie din cand in cand cate un video difuzat de "Al-Jazeera" ca sa-i aminteasca lui Bush ca el, "luptatorul" instruit de America in razboiul Afganistanului contra Uniunii Sovietice, traieste si nutreste planuri monstruoase de razbunare.
  Afganistanul se gaseste intr-o stare deplorabila. Guvernul lui Hamid Karazi - care avea drept misiune sa reconstruiasca tara cu ajutorul comunitatii internationale - este abandonat. Posibilitatile materiale ale guvernului sunt atat de reduse, incat acesta nu reuseste sa plateasca salariile functionarilor. O tara nu se poate reconstrui doar cu transporturi de orez si corturi. Pe data de 14 mai 2002, Statele Unite depuneau 5 mil. in fondul de reconstructie a Afganistanului, in timp ce Italia depunea 7 mil., Germania 10 mil., Olanda 34 mil., iar Anglia 150 mil. Pentru instaurarea unui regim democratic dupa o dictatura este nevoie de doua etape distincte. Prima etapa consta in eliminarea guvernarii dictatoriale. In a doua etapa se trece la instaurarea unui guvern de tranzitie si la sustinerea lui cu tot ce este necesar. Se pare ca lui Bush ii place doar prima parte: cand este vorba de bombe si morti, se poate conta pe el. In acelasi timp, el stie ca un razboi fulger este benefic pentru economie si ca imaginile televizate de CNN sunt spectaculoase. Diplomatia si politica internationala sunt pentru oameni sofisticati si plictisitori.
  CNN, renumitul post de televiziune americana, a renuntat la toate regulile de etica jurnalistica, facandu-se purtatorul viziunilor iluminatului Bush. Viziunile expuse sub forma de teze incep cu imperativul de a lovi urgent, imediat Irakul, si continua cu statutul ambiguu, oarecum inutil al ONU (care nu se grabeste sa-i aprobe actiunile), pentru a trece la datoria divina a Americii de a salva civilizatia occidentala. Ca atare, isi aroga dreptul de a impune masurile pe care le crede de cuviinta, altfel spus, "razboiul preventiv".
  "Umanitatea tine in mainile sale ocazia de a asigura triumful libertatii asupra dusmanilor. Statele Unite sunt mandre de responsabilitatea pe care o au de a conduce aceasta importanta misiune."** Retorica presedintelui George W. Bush aminteste in mod bizar de retorica celui de-al 3-lea Reich. Daca rasfoiti Main Kampf *** si eliminati conotatiile rasiste veti gasi acelasi limbaj si acelasi "decor": o alta natiune, intr-o alta epoca istorica (nu prea indepartata), isi aroga drepturile de a schimba destinele omenirii, in numele unei misiuni divine. Ba mai mult, expresii precum "axa diavolului", "fortele raului" (etc.) ne plonjeaza in plin Ev Mediu. Bush pare a avea spiritul unui cruciat ratacit printr-o ciudatenie a timpului in epoca noastra. Categoric, nu suntem de acord cu atrocitatile comise in Orientul Mijlociu. Nici o credinta sau ideologie nu pot sa justifice uciderea oamenilor nevinovati de catre teroristi. Terorismul este o monstruozitate, o aberatie, insa, pentru ca vorbim de oameni care devin teroristi, ar trebui - pentru a reusi sa-i eliminam - sa vedem care sunt cauzele care ii determina sa faca o asemenea alegere. Consider ca se cere sa eliminam cauzele generatoare. Eliminand doar efectele - asa cum se procedeaza la ora actuala in politica americana - omenirea se va invarti intr-un cerc vicios in valtoarea caruia isi vor pierde viata milioane de oameni.
  Sa luam Irakul, primul stat vizat din "axa diavolului", si care este condus de un dictator sangeros si fara scrupule. Sa ne punem intrebarea cum a fost posibil ca o tara de 23 milioane de
  locuitori, cu nu potential tehnic si stiintific modest, sa ajunga o putere militara temuta in lume. Sa ne reamintim, de asemenea, ca in 1980, in Iran, puterea a fost preluata de Ayatolah. America este sfidata prin luarea de ostateci in Teheran. In conditiile date, Saddam Husein este incurajat sa invadeze Iranul. Natiunile Unite sunt impiedicate de catre guvernul de la Washington sa comndamne invazia. SUA si tarile occidentale il ajuta pe Saddam Husein sa se inarmeze. Arabia Saudita, aliatul american in zona, a finantat Irakul cu zeci de miliarde pentru cumpararea celor mai sofisticate arme ale timpului. Irakul a inceput sa dezvolte capacitatea de arme chimice si bacteorologice. Componentele au fost furnizate de 3 tari: Statele Unite, Anglia si Franta.
  Saddam Husein nu si-a facut probleme de constiinta din faptul de a fi utilizat armele chimice impotriva propriilor concetateni. In anul 1988 au fost ucisi cu gaze 5000 de kurzi din orasul Halabya. Insa aceasta crima - vrednica de campurile naziste la timpul respectiv - nu a intrigat America. Dimpotriva, armata irakiana a beneficiat de informatiile si sfaturile consilierilor americani, care erau la curent cu utilizarea armelor chimice. Astazi, Bush vrea sa ne convinga ca Irakul trebuie invadat pentru ca a incalcat saptesprezece rezolutii ale ale Consiliului de Securitate, Consiliu pe care il reneaga atunci cand nu este de acord cu hotararile sale. Dar contradictiile nu se opresc aici. Intransigenta "razboinicului" Bush dispare precum zapada sub razele soarelui atunci cand este vorba de Israel. Presedintele american uita ca Israelul a incalcat - din 1949 si pana in prezent **** - peste doua sute de rezolutii ale Consiliului de Securitate, rezolutii care condamna deplasarea populatiei, ocupatia, torturile, invazia Libanului, anexarea platoului Golan etc.
  Atitudinea Americii nu ne este indiferenta. Dupa razboiul rece, America este puterea incontestabila in lume. Ea influenteaza si va influenta evolutia umanitatii pentru urmatoarele decenii. Actiunile sale pot fi contrabalansate doar de catre Organizatia Natiunilor Unite, care are principalul rol de a impiedica internationalizarea conflictelor si mentinerea ordinii existente si care favorizeaza, in acelasi timp, schimburile care maresc sansele unei evolutii pasnice.
  In contextul international actual, politica externa a Romaniei este foarte activa pe linia oportunismului. Fara nici o reticenta, Romania s-a alaturat "doctrinei" George W. Bush si s-a grabit sa "impartaseasca acel nobil ideal" de combatere a raului in lume. Guvernul de la Bucuresti a vazut imediat o oportunitate: nu in aur, ci in dolari. Deci mizeaza totul pe Washington. Au fost trimise trupe in Afganistan, cu toate ca nu exista nici o obligatie in acest sens; au fost puse la dispozitia trupelor americane spatiul aerian si aeroporturile romanesti, a fost semnat acordul bilateral cu Statele Unite privind imunitatea cetatenilor americani in fata Curtii Penale Internationale. In urma semnarii acestui acord cu Statele Unite, F.M.I. a pus la dispozitia Romaniei 109 mil. USD si a permis "deblocarea" tratativelor cu Banca Mondiala si Uniunea Europeana deoarece "Romania a consemnat performante macroeconomice favorabile". Noi stim ca aceste "performante" nu se bazeaza pe reformele economice si sociale care se impun pe plan intern. Nu se poate face o politica externa mare fara o politica interna buna. ***** Neadevarul (minciuna) poate rezolva problema pe moment, dar nu are nici o perspectiva.
  Romania doreste sa intre in Uniunea Europeana, dar face jocul presedintelui Bush, presedinte care a fost legitimat printr-o decizie a Curtii Supreme din America si nu prin votul majoritar, presedinte ce reprezinta partea conservatoare a Americii, marile trusturi de petrol si fabricantii de arme si, nu in ultimul rand, un presedinte care, cu aroganta, sfideaza toate tratatele internationale, izolandu-si tara.
  Reactia Europei - care ia distanta fata de guvernarea Bush - la atitudinea Romaniei a fost prompta. La sesiunea de toamna a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, presedintele acesteia si-a exprimat consternarea cu privire la atitudinea Romaniei, care "s-a grabit sa semneze un astfel de acord bilateral" cu Statele Unite. Ba mai mult, Parlamentul European de la Strasbourg a hotarat la 27 septembrie ca ratificarea de catre un stat membru al Uniunii Europene a unui act care ar afecta aplicarea Tratatului de la Roma referitor la modul de functionare a Curtii Penale Internationale este incompatibila cu apartenenta la Uniunea Europeana. Pe data de 19 septembrie a.c. va avea loc summitul de la Praga, unde se va decide intrarea in NATO a mai multor tari. Ii dorim succes Romaniei. Nu este exclus sa fie acceptata, fiindca de "carne de tun" este nevoie in cadrul programului de expansiune americana. Insa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, fapt ce ar avea cu adevarat efecte pozitive asupra populatiei, o vedem posibila, intr-o viziune optimista, abia in deceniile viitoare.
  *Parafrazand pe pictorul spaniol Francisco de Goya: "Somnul ratiunii zamisleste monstri"
  **Fraza extrasa din "The National Security Strategy of the United States of America" (pub. 20 sept. 2002)
  ***"Main Kampf" - opera ideologica a lui Adolf Hitler
  ****La 7 octombrie 2002 Consiliul de securitate declara: "Consiliul de Securitate aminteste rezolutiile sale: 476(1980), 672(1990), si 1073(1996), precum si toate celelalte rezolutii pertinente, reafirmand ca o solutie a conflictului israelo-palestinian trebuie sa se fondeze pe rezolutia 242(1967) si 383 (1973) cere Israelului, parte ocupanta, sa se conformeze cu scupulozitate obligatiilor sale juridice"
  *****Vezi Nicolae Titulescu