spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 35, octombrie - noiembrie 2002

   Legea nr. 189 din 2 noiembrie 2000

   Privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 105/1999 pentru modificarea si completarea Decretului-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si a celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 553 din 8 noiembrie 2000.
  Art. 7 - (1) Stabilirea si plata drepturilor prevazute in prezenta ordonanta se fac de directia generala de munca si protectie sociala teriroriala. Pentru stabilirea situatiilor prevazute in articolul 1 se infiinteaza, in cadrul fiecarei directii generale de munca si protectie sociala teritoriala, o comisie alcatuiata din presedinte si cel mult trei membri. Presedintele trebuie sa fie jurist. In luarea hotararilor referitoare la stabilirea drepturilor prevazute de lege, comisia consulta organizatiile etnice legal constituite. Comisia lucreaza in prezenta a doua treimi din numarul total al persoanelor care alcatuiesc si adopta hotarari cu acordul majoritatii membrilor prezenti.
  (2) Cererile pentru stabilirea drepturilor prevazute in prezenta ordonanta se depun la directia generala de munca si protectie sociala teritoriala pana la data de 31 martie 2001. Dupa aceasta data se vor primi doar cererile persoanelor prevazute la art.3, precum si cele ale cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate.
  (3) Comisia este obligata sa se pronunte asupra cererii in termen de cel mult 30 de zile de la sesizare printr-o hotarare motivata.
  (4) Impotriva hotararii, persoana interesata poate face contestatie la curtea de apel in termen de 30 zile de la data comunicarii potrivit legii contenciosului administrativ nr. 29/1990. Hotararea curtii de apel este definitiva.
  Art. 8 - Prevederile prezentei ordonante nu se aplica persoanleor condamnate pentru infractiuni contra pacii si omenirii, celor care inainte de 23 august 1944 au desfasurat o activitate fascista in cadrul unei organizatii sau miscari de acest fel, precum si celor care in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 au facut parte din aparatul de represiune, securitate, militie si din instantele militare care au instrumentat si au judecat procese politice ale opozantilor regimului comunist.
  Art.9 - Membrilor comisiei constituite in baza art.7 li se acorda o indemnizatie lunara de 500.000 lei. Plata indemnizatiilor pentru membrii comisiei se face de directia generala de munca si protectie sociala teritoriala din bugetul statului si inceteaza in 30 de zile de la expirarea termenului de depunere a cererilor.
  Art.10 - (1) Directia generala de munca si protectie sociala teritoriala, atunci cand este sesizata sau din proprie initiativa, va verifica legalitatea drepturilor acordate beneficiarilor prezentei ordonante pana la data pubicarii acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei , Partea1.
  (2) In cazul in care se constata incalcari ale prevederilor legale se va emite decizie de revizuire. Impotriva deciziei de revizuire emise in conditiile alin.(1)si(2) persoana interesata poate introduce contestatiile in conditiile Legii contenciosului administrativ nr.29/1990
  Art.11 - Ministerul Finantelor va introduce in structura bugetului de stat sumele necesare ce decurg in aplicarea prezentei ordonante.
  Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 3 octombrie 2000, cu respectarea prevederilor art.74 alin.(2) din Constitutia Romaniei
  Presedintele Camerei Deputatilor, Vasile Lupu , Bucuresti, 2 octombrie 2000, Nr.189.
 
        Rubrica realizata de Basile Gliga
        CABINET DE CONSEIL ET RELATIONS PUBLIQUES Tel(515)937-0220