spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 35, octombrie - noiembrie 2002

    Morar Stonetec Industries Inc.
     Vlad Lungu

  Doamna Iuliana Morar a sosit in Montreal in urma cu trei ani, impreuna cu familia sa, ca informatician, gasind de lucru la firma Norton. In urma “cutremurului” din compania Norton, doamna Morar s-a gandit sa inceapa o afacere proprie,in domeniul prelucrarii marmurei. Dar sa o lasam sa ne spuna singura aventura sa.
  Vlad Lungu: Stimata doamna Morar, care este ideea intreprinderii dumneavoastra?
  Iuliana Morar: Noi suntem de la Ruschita, langa Deva. Tata, ing. Iulian Morar, a inventat o masina de prelucrat numeric marmura. Astfel, ne-am gandit sa punem in functiune o afacere pe baza acestei masini.
  V.L.: A demara o afacere la Montreal nu este o treaba simpla; presupune de intampinat si de trecut multe bariere. Care au fost primii pasi?
  I.M.: Da, asa este. De fapt, dupa sase luni, suntem inca in faza de demaraj. La inceput, am luat legatura cu presedintele Association canadienne de la pierre, domnul Yvon Bergeron. Dansul a lucrat 6 ani in Romania si, probabil datorita acestui fapt - fiind un mare admirator al tarii noastre - m-a ajutat mult in a-mi defini mai exact ideea, modul cum s-o pun mai exact in practica, la ce usi sa bat, dandu-mi totodata recomandarile atat de necesare unui inceput. Asa am ajuns la “Centre d’entreprises et d’innovation”, unde am gasit efectiv ajutorul necesar, incepand cu intocmirea planului de afaceri, apoi mi-au dat referinte catre banca, mi-au gasit un spatiu adecvat pentru birou si atelier, cu o chirie mica si plata flexibila; tot acest Centru ne-a oferit un imprumut in conditii avantajoase pe termen lung.
  V.L.: Iata-va instalati, adica, aveati un sediu. Ce a urmat?
  I.M.: Prospectand pe Internet si mai ales datorita conexiunilor pe care am reusit sa mi le fac in tot acest timp, dar nu in ultimul rand datorita ajutorului doamnei Suzanne Harvey, directoarea Centrului sus amintit, am intrat in relatii de afaceri cu firma “Diamond productions Canada Ltd”, care s-a aratat interesata sa ne promoveze masina numerica.Noi am adus din Romania un prototip al acestei masini.
  V.L.: Imi inchipui ca, masina fiind conceputa si produsa in Romania, aici ati avut unele probleme tehnice. Ce puteti sa-mi spuneti in acest sens?
  I.M.: In primul rand, masina a fost conceputa pentru a taia si prelucra marmura, iar aici, in Canada, marmura este foarte putin utilizata in decoratiuni; in schimb se prelucreaza mult granitul. Ori pe scara duritatii, marmura are gradul patru, iar granitul sapte. Acest fapt a generat investitii substantiale in noile freze, sub comanda speciala, care sa poata prelucra granitul. Acestea au fost facute de firma “Diamond”, prin amabilitatea domnilor Jake Essayag si Liviu Dughianu.
  V.L.: Ce faceti in continuare, cum vedeti introducerea masinii intr-un circuit productiv?
  I.M.: In conditiile actuale, in care situatia noastra financiara este precara, a produce aici masina este un lucru dificil, intrucat costa multi bani. De aceea, incercam sa gasim clientela in randul antreprenorilor in constructii, arhitectilor, decoratorilor, urmand ca pe baza unor comenzi ferme sa reusim a strange banii necesari brevetarii si fabricarii produsului. O alta forma de finantare este si aceea de a gasi asociati investitori.
  V.L.: Care sunt produsele finite pe care le puteti obtine cu aceasta masina numerica?
  I.M.: Puteti prelucra in marmura si granit litere decupate, texte si gravuri, counter tops, vanity tops, decoratiuni in piatra, obiecte decorative.
  V.L.: Puteti sa-mi dati coordonatele dumneavoastra?
  I.M.: Sigur ca da! 4205 bd. Poirier, in St. Laurent, tel. (514) 229-3521; tel/fax (514) 856-2442;    e-mail: Iuliana.Morar@videotron.ca