spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 35, octombrie - noiembrie 2002

PORTRET SI PEISAJ
Expozitie colectiva la Galeria INTER PALLAS

     Florin Malaelea

  La inceputul lunii trecute Galeriile InterPallas au organizat vernisajul expozitiei de pictura "Portret si peisaj" al tinerelor si si foarte talentatelor Luminita Paun-Fornade, Adela Mihali si Amelia Manolescu. Dat fiind ca media de varsta a expozantelor nu depaseste varsta majoratului, ne asteptam sa participam la un "important moment al carierei celor trei", cand puteau sa arate familiei, intr-un altfel de cadru, cu ce si-au mai umplut ultimele doua-trei sfarsituri de saptamana. Ei bine, nu a fost asa. Vernisajul s-a transformat intr-un eveniment de anvergura comunitara, un numeros public invadand sala de expozitie. Si ce mi s-a parut inca mai laudabil, a fost prezenta a cunoscute personalitati ale culturii romanesti la Montreal care au tinut sa incurajeze pictoritele si sa-si ofere girul pentru aceasta expozitie. De altfel, diriguitorii Galeriilor InterPallas isi fac o datorie importanta in a promova si lansa tinerele talente. Este o datorie implinita cu curaj si generozitate. Curajul de a paria pe artisti putin sau deloc cunoscuti, cum este cazul celor trei fete si generozitatea de a le da o sansa pe care cu siguranta nu o au in alta parte.
  Nascuta in Romania in 1979, Luminita Paun-Fornade vine la Montreal aproape de familia ei in 1989. Invata rapid limbile franceza si engleza si se integreza cu usurinta in noua sa societate. Obtine diploma pentru studiile scolii secundare Villa Maria, iar mai tarziu, pe cea a studiilor colegiale pe care le sfarseste in 1999 si pe cea oferita de Colegiul Maisonneuve, in Arts et Lettres. Isi debuteaza studiile la Universite de Montreal sub indrumarea lui Peter Krausz, pictor roman mondial recunoscut, unde intra in contact cu mediul artistic caruia doreste sa i se alature. Alti profesori, artisti activi, precum Leopold Plotek, Daniel Oxford si Robert Murray o ajuta sa se specializeze in diverse tehnici de pictura sau desen. Anul viitor isi va termina studiile primei etape universitare la Concordia in Beaux-Arts. Luminita dezvolta un interes aparte pentru pictura figurativa si interpretarea corpului uman ajutandu-se de culoare. In seria de portrete pe care le prezinta incearca transpunerea, prin culori calde, a diverselor emotii si sentimente. O face cu sensibilitate si siguranta lsandu-ne sa prefiguram o maniera care, daca este inca tributara maestrilor care au format-o, ii poate deveni caracteristica. Mai ales ca aceasta se regaseste undeva intre pictura de sevalet, prin tehnica si proportii si scenografie, prin expresie. Tocmai aceasta pozitionare ofera picturii sale personalizarea de care vorbeam.
  Adela Mihali, nascuta in 1985, a realizat primele desene dupa sosirea in Canada in anul 2000. Pentru a-si invinge plictiseala pe care o aduce o friguroasa luna martie, facea copii in ulei ale fotografiilor aduse in bagajele sale. Erau mai cu seama peisaje din Borsa sa natala, facute de la "Fereastra casei bunicilor"- cum de altfel si-a intitulat unul dintre tablouri - de unde putea vedea muntii Rodnei. Incetul cu incetul, culorile din tablourile sale devin din ce in ce mai putin asemanatoare celor reale inlocuind copierea naturii cu interpretarea ei prin filtrul starilor sale. Casele, muntii, copacii tablourilor sale capata dimensiunile unui vis puternic colorat, bantuit de fantomele copilariei sale. Se poate ca reproducerile Adelei, acum eleva in Secondaire IV la Scoala Villa Maria, sa fie armele pe care le foloseste inca impotriva uitarii; o uitare care se instaleaza in pofida eforturilor de a conserva amintirile. Aceste culori vii tradeaza poate tentativa de a ni le pastra inca mult timp. Trecutul este inca acolo - cine stie pentru cat timp - intr-o fereastra sau in nisa unei case taranesti sau in orologiul unui vechi turn. Dar mai ales in "nisele" sale, in care imaginatia si studiul compozitiei si al culorii pun in evidenta o etapa de maturizare artistica a Adelei. Pentru ca, daca cu peisajul ne aduce culoarea transformata de ciudatele labirinturi ale memoriei, prin obiectele din imediata sa apropriere, ea incepe un dialog cu noi. Pe tema si in sensul care le vrea ea.
  Cea mai tanara dintre expozante, ea aniversandu-si ziua de nastere cu prilejul vernisajului, Amelia Manolescu s-a nascut cu 13 ani in urma la Constanta si traieste la Montreal de opt ani. Si-a manifestat interesul inca de la varsta de sapte ani si a fost incurajata si sustinuta sa inceapa studiul artelor plastice. Intr-o perioada a copilariei in care multi dorm, mananca, traiesc alaturi de ursuletii de plus, Amelia invata sa deseneze si sa picteze, afla ce inseamna restaurarea, decorarea sau muzeografia sau se introduce in istoria artei.
  Amelia se afla acum la a patra expozitie,lucrarile ei fiind deja remarcate si apreciate de publicul montrealez, una dintre ele aducandu-i deja un premiu de creativitate.
  De data aceasta ne propune lucrari in acuarela, desen si ulei care aduc cu ele natura statica sau peisaje pe care le trateaza cu bucuria si lumina specifice varstei, lucrari in care se poate recunoaste talentul de care Amelia dispune. De aici inainte le ramane lor sa-si valideze propriile vise si sa indreptateasca investitia emotionala pe care familiile, prietenii si mai cu seama ele insele au facut-o pana acum. Sa incredintam totul increderii in ele insele, timpului si rabdarii.