spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 36, decembrie 2002 - ianuarie 2003

    Place de la Roumanie
     

  Numirea unei piete din Montreal Place de la Roumanie ar reprezenta un eveniment important in viata comunitatii noastre. Acest proiect, lansat cu ocazia sarbatorii anului international Eminescu, de d-na Elena Sava Stefoiu, fost consul general al Romaniei la Montreal, si de dl. Pierre Bourque, fostul primar al acestui oras, simbolizeaza pentru noi atat vocatia internationala a Montrealului cat si importanta contributie a imigratiei romanesti la vitalitatea acestei metropole.
  Articolul d-nei Letitia Militaru, aparut in ultimul numar din Tribuna Noastra, arata ca “dosarul” Pietii este inca activ desi au trecut mai mult de doi ani de la semnarea Protocolului de intelegere intre autoritatile competente. Persoanele consultate de d-na Militaru explica intarzierea dand o serie de motive: starea dosarului, probleme bugetare, probleme de jurisdictie, starea de sanatate a sculptorului roman, dimensiunea internationala a proiectului, lipsa de entuziasm (sau consens) a comunitatii romane pentru amplasarea decisa (actuala Place Devonshire), etc.
  Data fiind complexitatea dosarului si schimbarea de administatie la Primarie, este greu de apreciat importanta relativa a fiecarui motiv invocat. De aceea, cred ca avem intai datoria sa ne informam cine este, in momentul de fata, responsabilul dosarului Place de la Roumanie, sa aflam in ce stadiu se gaseste acesta si sa contribuim eventual la bunul sfarsit.
  In acest articol, in care incerc sa aduc un raspuns intrebarii d-nei L. Militaru “Ce facem noi, romanii din Montreal?”, voi indica ceea ce am aflat de la primarie si, in sfarsit, ceea ce sunt convins ca este esential pentru reusita proiectului.
  In luna Septembrie, o scrisoare semnata de trei membrii ai asociatiei Mouvement de Solidarite Quebec - Roumanie a fost trimisa direct d-lui Gerald Tremblay, noul primar al Montrealului, caruia i-am spus, intre altele:
  “L’objectif de cette letre est de faire le point sur le dossier La Place de la Roumanie et de contribuer a le faire avancer (…)
  Nous considerons (…) que les autorites roumaines sont sur le point d’accomplir leur part du projet et nous croyons que le moment est venu pour la Ville de Montreal de veiller a le finaliser”.
  Dupa ce am mentionat ca suntem la curent ca diversi membrii ai comunitatii noastre au propus alte amplasamente pentru Place de la Roumanie - unele inca sub fosta administratie - pentru ca piata Devonshire “n’a pas recu l’assentiment enthousiaste de la communaute roumaine” am adaugat, apropo de o consultare eventuala asupra alegerii amplasamentului:
  “Comme vous vous etes vous-meme declare favorable a une consultation aupres de la communaute roumaine concernant l’emplacement de la future Place de la Roumanie, (…) nous nous permettons de vous proposer, si au moins une des (…) suggestions provenant des membres de la Communaute roumaine de Montreal (…) est jugee acceptable par les autorites de la Ville de Montreal, que cette consultation soit realisee en deux etapes:
  a) une consultation aupres des dirigeants des groupes et des associations roumaines de Montreal;
  b) une consultation aupres de l’ensemble de la communaute , par le moyen des media roumains de Montreal (journaux, revues et radio communautaires) dont les details restent a etablir a votre convenance. (…)”
  In urma acestei scrisori, au fost stabilite contacte cu Primaria dar ele au ramas pana acum la un nivel preliminar ceea ce nu este de mirare dat fiind timpul necesar noii administratii sa se familiarizeze cu dosarele in curs si tinand seama de contextul actual (problemele aduse de unificarea administrativa a insulei Montreal). Cum timpul conteaza insa - pentru ca autoritatile romane si-au indeplinit practic obligatiile lor rezultand din Protocol - avem intentia sa intervenim din nou pentru a accelera tratarea dosarului, ceea ce constituie singurul scop al actiunii noastre .
  Ceea ce am aflat este ca persoana responsabila de dosarul Place de la Roumanie este d-na F. Senecal, vicepresedinta Comitetului executiv al Primariei, si ca sunt mai multe sectiuni administrative implicate in acest dosar: sectiunea culturala, sectiunea interculturala, (intercomunitara), sectiunea internationala precum si sectiunea sectiunea responsabila de cartierul in care se va gasi Place de la Roumanie.
  In ceea ce priveste esentialul, consider ca trebuie intai sa ne asiguram ca noua administratie a Montrealului este dispusa sa considere alte amplasamente eventuale pentru aceasta Piata. Cum nu este evident ca toate amplasamentele deja propuse de diversii membrii ai comunitatii vor putea fi considerate ca valabile de catre Primarie - care are de respectat consideratii tehnice, artistice si de acceptabilitate sociala - va trebui, in al doilea rand, sa aflam de la Primarie care ar fi amplasamentele disponibile pentru Place de la Roumanie, daca sunt, in plus de Place Devonshire. Pe de alta parte, ideea de a separa problema amplasamentului Pietei Romanesti de cea a amplasamentului statuii lui Eminescu, asa cum reiese din declaratiile facute ziarului Pagini Romanesti de dl. Basescu, primarul Bucurestiului - opinie impartasita si de alti membrii ai comunitatii - poate simplifica (sau complica?) situatia. Numai atunci cand vom vedea lucrurile mai clar, se va pune eventual problema concreta a consultarii comunitatii noastre.
  In concluzie, consider ca “la balle est dans le camp de la Ville”. Daca Primaria doreste sa realizeze proiectul, suntem alaturi de ea. Daca vrea sa ne consulte pentru amplasarea viitoarei Place de la Roumanie, cu atat mai bine. Lipsa eventuala de un consens in comunitate nu poate constitui o piedica pentru ca exista metode bine stabilite pentru a determina parerea majoritara a unui grup consultat.
  Dl. P. Bourque ne-a promis o piata si dl. G. Tremblay a promis ca ne va consulta asupra amplasamentului ei. Daca Primaria conduce dosarul cu determinare, daca este dispusa sa considere alte amplasamente eventuale pentru Place de la Roumanie si daca aplica regulile democratice in materie de consultare, nu vad nici o problema. Nu-mi inchipui ca autoritatile romane se vor opune rezultatului consultarii. Sa nu ne dispersam deci in discutii secundare. Nu exista multe Piete nationale la Montreal si ar fi pacat daca am rata, din motive de perceptie negativa de catre autoritati, ocazia de a ne mandri cu o Place de la Roumanie.