spune intotdeauna adevarul si nu va mai trebui sa tii minte nimic (Mark Twain)
Tribuna Noastra Logo
  
  
 
 
 
 
    Nr. 36, decembrie 2002 - ianuarie 2003

    AU VENIT AMERICANII
     Alexandru Vlad Lungu

  Dupa 46-47 de ani de asteptari si nadejde, dupa sacrificiul celor care sub diferite forme s-au opus terorii bolsevice si comuniste-incepand cu cei refugiati in munti, dar si cu cei ramasi acasa, care-i sustineau moral si material - dupa zecile de mii de opozanti - eroi anonimi ai Neamului pieriti in reteaua de inchisori politice din Romania anilor ’50 si ulterior, dupa distrugerea de catre “fiarele rosii” a intelectualitatii romanesti, iata ca dupa atatea si atatea sacrificii, in sfarsit, au venit americanii!
  Doar cei care au reusit in acesti ani, sa ajunga in vest, au descoperit cu dezamagire si revolta reaitatea istorica, adica faptul ca - practic - am fost vanduti rusilor de catre englezi, pe sub nasul “naiv” al americanilor, la intalnirea de la Ialta din 1943.
  Intrarea Romaniei in anticamera NATO o fost un proces indelung, ineceput de democrati dupa 1996, si ale caror roade au fost culese de pesedisti; oricum pasul nu se datoreaza cuplului Iliescu-Nastase, ci unui triplet: Ben Laden - Georges W. Bush - Saddam!
  Iar in cazul tarii noastre putem spune ca am schimbat jugul rusesc de lemn cu cel american, de otel. O alianta militara nu este un dar de nunta!
  Singurul punct pozitiv al acestui act este acela ca intalnirea de la Praga a anulat intelegerea de la Ialta.
  Pe plan economic, Romania nu are prea mult de asteptat, din contra, sa ne amintim de “obligatia” cehilor de a cumpara, din depozitele Aliantei, avioane militare vechi in valoare de 20 miliarde $. Iar investitorul strain, in speta cel american, chiar daca ar veni cu oarecare incredere data de prezenta bazelor militare americane de la Fetesti, Constanta sau Timisoara, vor pleca dezamagiti de birocratia si legislatia greoaie, de sistemul spertului si al coruptiei.
  Din pacate, nici dupa 13 ani de la evenimentele din decembrie ’89 mentalitatea romanului nu s-a schimbat intr-atat incat sa vada ca nici in Cehia si nici in Ungaria nivelul de trai nu este mai ridicat datorita anticamerei facute de aceste state in NATO, ci datorita modului de a face efectiv schimbarile necesare si inerente spre o economie de piata, intr-un cadru legal, modern si coerent, efectiv prin munca si seriozitate.
  Faptul ca in guvernul si parlamentul Romaniei fostii securisti detin functii bine retribuite, faptul ca la ora actuala nu exista o Opozitie parlamentara, faptul ca resturile acesteia inca bajbaie intre orgolii si realitati, toate cu minusuri care atarna in defavoarea noastra. Or, cu sau fara, prezenta americana, mentalitatile locale se vor schimba numai odata cu schimbarea generatiilor, in primul rand printr-o incetinire a guvernului.
  Daca privim in istorie, aliantele militare ale Romaniei n-au adus niciodata ceva bun, ba chiar ultima alianta, cea cu bolsevicii contra Germaniei naziste, ne-a costat o intoarcere in timp de cel putin 50-60 de ani. Sa ne amintim ca economia comunista se raporta la anul 1938, dar atingerea acestui varf economic de multe ori a fost numai pe hartie!
  Am intrat in anticamera NATO pentru ca prezentam un interes strategic pentru americani, pentru ca suntem un potential de carne de tun, pentru ca putem fi un pion intre Alianta si Rusia.
  Astazi ne-am pus sacii in caruta NATO, dar avem numai promisiunea ca vom fi in Alianta, daca vom fi ascultatori si docili pentru interesele altora. Interesele noastre sa mai astepte!
  Mai alataieri, romanii au plecat voluntari in Afganistan inlocuind efectivele canadiene, ieri au descins in anticamera Aliantei, maine, adica peste doi ani, vor putea face pasul spre intrare - daca indeplinesc conditiile americane - sau spre iesire, dar, stim intr-un caz si-n altul, mult mai saraci decat au intrat. Aceasta poate fi o lectie istorica - daca mai avem nevoie de inca una - si isoria va certifica daca pasul a fost sau nu cel mai bun.
  Asa cum se vede, Romania este bagata in seama datorita unor interese si nu datorita unor ameliorari post comuniste locale. La fel se intampla si cu Uniunea Europeana: cand UE va avea interesul sa ne integreze in structura europeana, o va face cu sau fara indeplinirea “conditiilor” necesare aderarii.
  Iar interesul strain nu este unul politic - schimbare de regim -, nici social - un pas spre civilizatie si bunastare sociala -, ci unul pur economic - petrolul - ascuns sub asa-zisa lupta impotriva terorismului. “Au venit americanii!” dar acest lucru nu ar trebui sa mai bucure pe cineva; oricum, au venit prea tarziu.